menu denk mee beslis mee maak mee

Banksy meets Rotterdam

unieke mogelijkheden voor talentvolle...

Stichting HIJS
1 oktober 2017 tot 31 januari 2018
graffitti
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Er is nog niets geschreven in de weblog.

Ga direct naar de reacties

Banksy meets Rotterdam

unieke mogelijkheden voor talentvolle kunstenaars om samen te exposeren met werelds bekendste straatkunstenaar

afbeelding van dave Vanderheijden

Ingediend door:

dave Vanderheijden

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wij zoeken sponsoring vanuit het bedrijfsleven, maar hoe komen we bij de juiste mensen terecht?

Wat ga je doen?: 

Banksy is ongetwijfeld een van de eerste namen die je te binnen schieten als je aan street art denkt. De immer anonieme straatkunstenaar is de bekendste van de wereld en deinst niet terug voor een beetje controverse. Of hij nou een anti-pretpark creëert met Dismaland, zijn kunst ongezien de grootste musea van New York binnensmokkelt, of- zoals onlangs - een hotel annex museum opende naast de Israëlisch-Palestijnse muur: Banksy blijft een hot topic in de media. Stichting Hiphop In Je Smoel probeert met hun street-art-project Rewriters een van Banksy’s werken naar Rotterdam te halen. Een unieke kans voor alle liefhebbers van Banksy en street art in het algemeen.

Wij willen dolgraag een laagdrempelige streetart expo organiseren waarbij lokale talenten een unieke kans krijgen om samen te exposeren met een bijzonder werk van Banksy. Het betreffende kunstwerk van Banksy is nog nooit buiten de Verenigde Staten te zien geweest en het betreft een origineel werk dat van de straten van San Francisco gered is. De kunstwerken van Banksy zijn doelwit voor kunsthandelaren die zijn werk van straat stelen en het voor astronimische bedragen laten veilen. De expositie is gratis toegangkelijk zodat iedereen niet alleen een originele Banksy kan zien maar ook een goed beeld krijgt van wat Rotterdamse kunstenaars te bieden hebben. Naast de expo is er een uitgebreide programmering van workshops, debat, film en live painting. De expositie is hierbij niet alleen interessant voor bezoekers maar ook zeker voor de deelnamende kunstenaars. Want zeg nou zelf, de kans om met Banksy te exposeren komt niet dagelijks voorbij

Hoe ga je te werk?: 


Street art heeft de afgelopen vijf jaar wereldwijd een enorme groei doorgemaakt. De kunstvorm wordt steeds serieuzer genomen en krijgt een steeds prominentere plek in diverse steden. Er ontstaan exposities, festivals en muurschilderingen waarvan street art de basis vormt. Iedere stad kiest voor een andere artistieke invulling.

Wij richten ons vooral op lokale artiesten omdat het niveau hoog is en omdat er nauwelijks ruimte was voor deze kunstenaars om zich te presenteren in hun eigen stad. Met de route is er een solide basis gelegd waardoor Rotterdam als street art-stad verder kan groeien. Wij achten het noodzakelijk dat er een volgende stap wordt gezet zodat Rotterdamse street art zowel lokaal, landelijk maar ook wereldwijd nog meer waardering krijgt. Dit zal niet alleen de ontwikkeling van de kunstenaars een boost geven maar ook krijgt Rotterdam mondiaal meer aanzien op dit gebied. Er ontstaat hierdoor een wisselwerking waar zowel de stad als kunstenaars nog jarenlang van kunnen profiteren.

Niet alleen in de openbare ruimte zijn er te weinig mogelijkheden voor kunstenaars om zich te presenteren, ook aan expositieruimtes is een tekort. Er zijn wel kleinschalige exposities, maar hiervan is de impact nihil vanwege de grootte van de locaties, looptijd of gebrek aan een stevige marketingcampagne. Wij voelen ons daarom geroepen om een uitgebreide street art-expositie te organiseren waarbij niet alleen lokaal talent centraal staat, maar ook ‘s werelds bekendste straatkunstenaar: Banksy.

Street art in Nederland is toe aan een volgende stap om nog serieuzer te worden genomen als kunstvorm. Wij zijn van mening dat een expositie waarbij een Banksy gekoppeld wordt aan lokaal talent een unieke gelegenheid is voor iedereen, zowel deelnemers als publiek. Al het Banksy werk dat tot nu toe in Nederland is tentoongesteld bestaat uit prints of doeken. De Haight Street Rat is afkomstig uit de buitenruimte en het werk is nog nooit buiten de VS getoond. Dit unieke gegeven en de verwachte media andacht zorgen ervoor dat de Rotterdamse straatkunstenaars zichzelf optimaal in de picture zetten. Deze uniek kans vraagt om een voortraject waarmee de talenten worden klaargestoomd naar de opening van de expositie. De talenten worden door ons gescout en er wordt gekeken naar kwaliteit en originaliteit.

In een individueel traject (iedere deelnemer heeft een ander nivo en heeft andere specifieke behoeftes om verder te kunnen groeien) worden de deelnemers enerzijds begeleidt tot het punt dat ze hun kunstwerk gaan maken. En anderzijds wordt er gekeken naar de positie die de deelnemer in het werkveld inneemt. Wat heeft hij/zij nodig om door te groeien als kunstenaar en een volgende stap te zetten? Dat zijn de belangrijkste vragen die centraal staan in dit traject. Hierdoor zijn de deelnemende kunstenaars om optimaal te profiteren van de media-aandacht die expositie gaat opleveren. In principe krijgen artiesten de artistieke vrije hand bij het maken van hun kunstwerken, maar wanneer zij behoefte hebben aan feedback dan is dit mogelijk. Zij worden wel begeleid in het kiezen van de juiste materialen omdat er veel diverse merken op de markt zijn en niet alles even geschikt is. Het project draait uiteindelijk om de lokale kunstenaars die naast deelnemer ook belangrijke ambassadeurs zijn voor het project.

De verwachting is dat er een breed publiek (8-80 jaar) de expositie gaat bezoeken, waarvan veel mensen normaliter niet snel naar een expositie gaat maar wel bekend zijn met Banksy. Met de aantrekkingskracht van Banksy willen we bezoekers niet alleen laten kennismaken met lokale kunstenaars maar we willen ze ook uitnodigen om zelf aan de slag te gaan met een van de vele workshops.

Banksy meets Rotterdam bestaat globaal uit drie onderdelen:
1. Een eind expositie waar 20 lokale kunstenaars te zien samen met een uniek werk van Banksy. Naast de expositie is er een, filmprogramma, debat en live painting door de deelnemende kunstenaars. Alle werken van de lokale kunstenaars staan los van het werk van Banksy qua thematiek. Wij willen de kunstenaars complete artistieke vrijheid geven om te laten
 

2.Een workshopprogramma waarbij diverse street art disciplines centraal staan waarbij iedere workshopbezoekers (jong en oud) aan kunnen deelnemen. Concreet gaat het om ministeck, stencil art en het maken van eigen stickers. In alle workshops draait het om de basistechniek en het eindresultaat bestaat uit een tastbaar object dat iedereen kan achterlaten bij de expo (zodat het onderdeel wordt van de expo) of mee naar huis kan nemen.


3. Een begeleidingstraject die 10 getalenteerde kunstenaars leidt naar de eind expo. In dit traject worden zij individueel gecoacht op het gebied van alle facetten die relevant zijn om te slagen als kunstenaar. Hierbij is er ook begeleiding voor het kiezen van de juiste materialen voor het realiseren van de kunstwerken.

Doordat we nu ruim 3 jaar actief zijn met street art in Rotterdam hebben we een goed beeld van welk talent er rondloopt en welke stijlen er aanwezig zijn. We hebben in deze periode met veel kunstenaars gewerkt en onderhouden contact met collega partijen die ook met street art bezig zijn. Hierdoor is er een volledig beeld van welke talenten er actief zijn. Wij kiezen zelf uit deze groep op basis van kwaliteit en diversiteit. De deelnemende kunstenaars zorgen ervoor dat er een volledig beeld ontstaat van de street art scene in Rotterdam.

Om deelnemende kunstenaars meer te bieden dan een podium is er een coachingtraject uitgestippeld. Van de twintig deelnemende kunstenaars kunnen we tien kunstenaars bestempelen als talent. Ze zijn jong en goed onderweg met hun carrière als maker, maar kunnen nog niet leven van het kunstenaarschap. Het traject is bedoeld om individueel de behoeftes in kaart te brengen en duidelijk te krijgen wat er nodig is om een volgende stap te zetten in zijn/haar carrière. Het traject bestaat uit vijf bijeenkomsten van drie uur waarin een traject wordt uitgestippeld waar de kunstenaar het meest baat bij heeft. Het traject wordt geleid door workshopleider Daniel Claessens, zelfstandig ondernemer, coach en kunstenaar. Hij heeft in het verleden diverse talentontwikkelingsprogramma's geleid waaronder de Kweekvijver van SKVR. Afhankelijk van de behoeftes wordt er naar iedere bijeenkomst iemand uit het veld aangetrokken als gastdocent, waarbij specifieke expertise wordt toegevoegd aan het traject. Op deze wijze ontvangt de kunstenaar de juiste kennis waar behoefte aan is en kan hij/zij zich optimaal ontwikkelen.

De gastdocenten kunnen voortkomen vanuit verschillende thema's zoals marketing, financiering, commercie, inhoud, materiaal, conceptontwikkeling, planning etc. Er is bewust geen lijst gemaakt van concrete gastdocenten omdat dit afhankelijk is van de behoeftes van de kunstenaar. Wij beschikken over het juiste netwerk om op korte termijn te kunnen schakelen vanaf de start van het traject.

Met wie werk je samen?: 

We praten op dit moment met partijen zoals Tent, Kunsthal en Mothership. Waarbij Kunsthal heel concreet heeft aangegeven het transport van het Banksy werk wil meehelpen te begeleiden. Wij zijn zelf prima in staat om de deelnemers te selecteren maar het vervoeren van een kunstwerk uit het buitenland is nieuw voor ons. Op het gebied van marketing werken we samen met Rotterdam Partners en Rotterdam Festivals, zij beschikken over de juiste perscontacten zodat het project de media-aandacht krijgt die het naar ons inziens verdient. Naast dat we samenwerken met 20 kunstenaars vormt de locatie ook een belangrijke partner. Op dit moment is de locatie nog niet concreet, maar er zijn een aantal concrete opties (Roodkapje, Worm en LPII). Wij willen niet een locatie 'gewoon' afhuren maar we zoeken een locatie die echt openstaat voor een samenwerking. De locatie moet voor ons aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoend. Wij willen geen voor de hand liggende locatie waar je een dergelijke expo verwacht en de locatie moet de sfeer uitademen wat past bij street art. Je kan daarbij denken aan een oude loods, scheepswerf of een fabriek. Ten slotte gaan we nog opzoek naar concrete sponsoring op het gebied van materiaal: horeca, spuitbussen etc. om zo kosten te kunnen besparen. Wij willen niet samenwerken om het samenwerken dus zoeken we naar partners die echt iets toevoegen.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Wij maken ons hard voor een serieus podium van Rotterdamse straatkunstenaars in hun eigen stad. In het verleden waren er nauwelijks kansen voor lokale kunstenaars op dit gebied om zichzelf te presenteren. Wij hebben een belangrijke bijdrage kunnen leveren om meer mogelijkheden te creëren. Het organiseren van een expositie bestaande uit de grootste street art talenten uit Rotterdam is een logische stap zodat street art nog serieuzer wordt genomen als kunstvorm. Voor de doelgroep is het een unieke kans om samen te kunnen exposeren met Banksy. Ten slotte zorgt het workshopprogramma ervoor dat iedere bezoeker zelf kan kennismaken met street art.

Op marketinggebied wordt er voornamelijk ingezet op het social media bereik van de deelnemende kunstenaars (meer dan honderdduizend volgers bij elkaar), free publicity en een guerillamarketing campagne. We willen namelijk zo dicht mogelijk bij de inhoud blijven, street art waardoor er diverse uitingen op straat worden gecreëerd om de expositie onder de aandacht te brengen.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 begeleidings traject 10 nvt
1 expo 20  5000
16 streetart workshops 240 5000
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De Haigh Street Rat van Banksy is nog nooit buiten de VS te gezien geweest. We hebben hier dus met een bijzondere primeur te maken. Dit werk fungeert als een kapstok voor de 20 lokale kunstenaars die onderdeel uitmaken van de dezelfde expositie. Een unieke kans om samen te kunnen exposeren met werelds bekendste straatkunstenaar Banksy. Rotterdam heeft nog nooit zo'n uitgebreide street art expo gehad en om het laagdrempelig te maken voor publiek is er gekozen voor gratis entree. We willen iedereen de kans geven om deze bijzondere expositie te bezoeken, jong en oud. Er zijn tevens weinig tot geen begeleidingstrajecten voor dit soort artiesten dus dat vormt ook een belangrijke meerwaarde.

Begroting: 

De bijdrage wordt besteed aan het opzetten / realiseren van het begeleidingstraject van de deelnemers en het organiseren van de workshops inclusief materiaal.

Deekbegroting Jij maakt het mee

Banksy meets Rotterdam


Kosten

12 street art-ateliers (twaalf kunstenaars maken live een schildering á €800,- materiaalkosten per kunstwerk)
€ 9.600,00 

een coachingstraject voor 10 street artists (vijf bijeenkomsten à 3 uur p.p. à €47,50)
€ 7.125,00

16 streetart workshops voor bezoekers (16 workshops á 2 uur per workshop,inclusief materiaal en docenten)
€ 8.000,00

hospitality en openingsprogramma's (diverse programma kosten zoals live muziek en spoken word)
€ 4.275,00

4 debatavonden 
€ 2.000,00

vertoning docu Saving Banksy
€ 1.500,00

Subtotaal
€ 32.500,00

Baten
Gevraagde bijdrage Jij maakt het mee
€ 15.000,00

Toegekende subsidie Rotterdam Festivals
€ 10.000,00

Gevraagde bijdrage Prins Bernhard Cultuurfonds Z-H
€ 5.000,00

Gevraagde bijdrage St. Bevordering van Volkskracht
€ 2.500,00

Subtotaal
€ 32.500,00

 

Locatie(s): 
De locatie is op dit moment nog niet definitief

Uitslag Beslis mee

FCP33
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 100 gestemd
totaal83
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Sarah Haaij

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Mooi idee om via een geredde Banksey, Rotterdams street-art talent in de kijker te plaatsen. Jullie willen de kunstvorm anders neerzetten door het werk niet op straat maar binnen een expositie-omgeving te presenteren. Daarbij wordt de kunstenaars een coaching traject geboden met volop ruimte voor de individuele ontwikkeling. Dat traject heeft een open karakter en kan daardoor goed worden afgesteld op de behoefte van de individuele kunstenaars. Bovendien hebben de samenwerkingspartijen het netwerk in de stad om daar ook de nodige kwaliteit bij te bieden. Keerzijde van de aanpak is dat de exacte behoefte van de straatkunstenaars summier in kaart is gebracht waardoor er nog weinig zicht is op het creatieve proces dat de talenten via Banksey meets Rotterdam ingaan.   
Met de totale combinatie van Banksey, expo en workshops moet het mogelijk zijn een nieuw publiek kennis te laten maken met street-art. Met die combinatie verwacht ik dan ook dat een sterke impact wordt gemaakt op de deelnemers en de bezoekers. 

afbeelding van Stefanie Weijsters

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Bansky meets Rotterdam betreft een nieuw en aansprekend talentontwikkelingstraject voor een groep aanstormende street artists die nog relatief weinig bediend worden. De begeleiding is voldoende intensief om hun artistieke ontwikkeling te bevorderen, al had dit proces in de aanvraag wel iets sterker uitgewerkt mogen worden. Daarnaast kunnen ook andere geïnteresseerden en liefhebbers actief proeven aan street art en zichzelf in de wereld van de wereldberoemde Banksy wanen. Met de verschillende elementen uit het project hebben jullie een samenhangend programma in handen dat naar verwachting een brede doelgroep aanspreekt. De samenwerking met de gevestigde culturele instellingen in de stad biedt vertrouwen voor het draagvlak in de stad en een kwalitatieve realisatie van het project. Daarmee heeft het project bovendien de potentie nieuwe verbindingen tussen organisaties en mensen tot stand te brengen. Daarnaast kan Banksy meets Rotterdam een vliegwiel effect hebben op de deelname aan en aandacht voor street art in Rotterdam en ook daarbuiten.

afbeelding van Sarah Haaij

Ha Dave, ook goed om mee te nemen; je benoemt een paar keer dat jullie ook workshops organiseren. Maar ik lees verder niets over de opzet of inhoud. Jij maakt het mee is er voor actieve kunst/cultuurparticipatie, dus laat dat onderdele zeker niet liggen in je projetplan! 

afbeelding van dave Vanderheijden

Oke dank! Ik kan dit uiterlijk morgen nog doen toch?

afbeelding van dave Vanderheijden

Beste Anouk,

Moet ik alle antwoorden die ik hier heb gegeven ook nog concreet in het plan verwerken of is dat in orde zo? Ik zag dat de termijn morgen verliep dus dan zou ik graag het plan definitief indienen. Mis jij verder nog iets? Ik hoop dat je nog tijd hebt om te reageren.

afbeelding van Sarah Haaij

Ha Dave, ik reageer nog even op je vraag als adviseur van Jij maakt het mee. Wij kijken alleen naar je plan zoals dat links op Jij maakt het mee via de tabbladen is ingevuld. Dus inderdaad, antwoorden op vragen van Anouk en Gio moet je dan nog in je plan verwerken! 

afbeelding van Sarah Haaij

ik zie dat je ook een pdf-projectplan hebt geupload, daar kijken we ook niet naar. Dus zorg dat alle info op het platvorm staat. 

afbeelding van Giovanni Campbell

Bedankt voor jullie uitgebreide toelichting op het plan. Het is helder wat de noodzaak is voor jullie activiteit en je geeft zicht op de wijze waarop je de zichtbaarheid van street art wilt stimuleren.
Ik ben nog benieuwd naar de namen van de professionals en partners die je bij het project betrekt en die de uitstraling mede kunnen vergroten. En ga je ook in gesprek met conservatoren buiten Rotterdam, zoals het Amsterdam Museum? Zij hebben eerder een graffiti expositie getoond. Wellicht hebben zij nog interessante tips over hoe je succesvol gevestigde instellingen aan het project kan verbinden.
Zou je daarnaast ook wat meer zicht kunnen geven over de wijze waarop je de lokale talenten werft?

afbeelding van dave Vanderheijden

We praten op dit moment met partijen zoals Tent, Kunsthal en Mothership. Waarbij Kunsthal heel concreet heeft aangegeven het transport van het Banksy werk wil meehelpen te begeleiden. De belangrijkste curator van de expo in het Amsterdam Museum zit in ons netwerk dus die zullen we zeker inzetten wanneer alles rond is. 

Doordat we nu ruim 3 jaar actief zijn met street art in Rotterdam hebben we een goed beeld van welk talent er rondloopt en welke stijlen er aanwezig zijn. We hebben in deze periode met veel kunstenaars gewerkt en onderhouden contact met collega partijen die ook met street art bezig zijn. Hierdoor is er een volledig beeld van welke talenten er actief zijn. Wij kiezen zelf uit deze groep op basis van kwaliteit en diversiteit.

Missen jullie voor de rest nog iets in het plan voor het naar de volgende fase kan? De begroting volgt morgen.

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Goede aanvullingen! Mooi ook dat jullie de tien kunstenaars niet alleen artistiek begeleiden maar ook per persoon bekijken op welk vlak zij nog meer coaching nodig hebben. Wat mij niet helemaal duidelijk is: vormt het werk van Banksy de inspiratiebron voor de street art van de twintig andere exposanten? Of staat de Haight Street Rat verder los van de andere werken?

Aan wat voor locaties denk je nu voor de expositie? Moet ik me een klassiek museum met witte muren voorstellen of ben je ook voor de expositieruimte op zoek naar een experimentele vorm?

afbeelding van dave Vanderheijden

Dank Anouk.

Het werk van Banksy staat helemaal los van de rest. Banksy ontmoet als het ware de street art scene van Rotterdam. Ditzelfde geldt voor de bezoekers, zij maken ook kennis met de Rotterdamse kunstenaars.

Wij hebben nu diverse gesprekken met uiteenlopende locaties van klassieke expositie ruimtes tot leegstaande loodsen. Onze voorkeur gaat uit naar een zo rauw mogelijke locatie die het dichtsbij street art ligt.

 

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Het is stil op deze pagina! Ik zou graag meer lezen over jullie plannen. Je kunt extra informatie aan je aanvraag toevoegen door de daarvoor bedoelde tekstvakken aan de linkerkant van de pagina in te vullen. Ga daarvoor naar Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie). Het is belangrijk dat je je aanvraag nog wat meer uitbreidt, want hij is nu nog te beknopt. Laat het vooral weten als je er niet uitkomt en we kunnen helpen!

afbeelding van dave Vanderheijden

Het heeft inderdaad te lang geduurd, maar de eerste aanvulling staat er nu. Beedankt voor de tips. Ik kijk uit naar nieuwe feedback.

afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom op het JMHM platform. Ik denk de komende weken graag met jullie mee om te komen tot een kansrijke aanvraag.

Jullie presenteren een activiteit waarbij je street art centraal stelt. Banksy is hot en wat ik nu al aantrekkelijk aan het project vind is dat juist talentvolle street art kunstenaars ruimte wil bieden om te exposeren. Op dit platform richten we ons op actieve cultuurbeoefening, dus het lijkt mij het meest zinnig om het hier vooral te hebben over het begeleidingstraject dat je voor de lokale kunstenaars organiseert. Hoe werf je hen? Op welke wijze doorlopen zij een creatief proces en wat is hun rol bij de totstandkoming van de expositie? Wat is de meerwaarde van de partners waar je mee samenwerkt? Etc.
Ik ben benieuwd naar je uitwerking. Succes de komende weken!

afbeelding van dave Vanderheijden

Goed om te horen! Dank voor je tips.

Pagina's