menu denk mee beslis mee maak mee

ARTCORE Haarlem

Interdisciplinair vrijetijdsprogramma voor...

Stichting 37PK, Platform voor Kunsten
16 december 2017 tot 27 mei 2018
animatie, beeldend 3D, film, fotografie
jongeren
onze website / check facebook
€8.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

ARTCORE WERVING

Door Marianne Hamersma op ma 5 feb

In november, december en januari zijn we door Haarlem en omgeving geraced om zoveel mogelijk jongeren te enthousiasmeren om zich aan te melden...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

ARTCORE Haarlem

Interdisciplinair vrijetijdsprogramma voor jonge makers

afbeelding van Marianne Hamersma

Ingediend door:

Marianne Hamersma

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe zorgen we ervoor dat ARTCORE vanuit een jongerenprogramma naar een hecht en duurzame community voor jongeren in Haarlem en omstreken kan groeien?

Wat ga je doen?: 

In samenwerking met de Haarlemse instellingen 37PK, Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem en De Toneelschuur gaan Steye Felix en Marianne Hotske Hamersma een interdisciplinair traject aanbieden voor jongeren in de leeftijd van 15-20 jaar. Dit traject draait om kunst en design en start half december 2017 en loopt t/m mei 2018. De drie instellingen openen hun deuren voor ons, geven ons een kijkje achter de schermen en bieden ons de ruimte om eigen projecten te realiseren en te presenteren. Een groep van maximaal vijftien geselecteerde jongeren gaan samen met hun coaches ontdekken wat er zich afspeelt in de creatieve sector van Haarlem en omstreken.

ARTCORE biedt een wekelijks programma met workshops en excursies, een werkruimte, een netwerk en tal van mogelijkheden. Wat we precies gaan doen, dat bepalen de jongeren. De deelnemers van ARTCORE staan in het middelpunt van het programma. ARTCORE draait om de jongeren en de jongerencultuur, wij geven de jongeren een podium waarin ze hun ambities en dromen om een radioprogramma te maken, een modeontwerper te worden of een eigen toneelvoorstelling te maken kunnen ontdekken, ontwikkelen en uitvoeren! De coaches helpen de jongeren hun projecten te realiseren en nodigen kunstenaars/designers uit om te helpen bij de vormgeving en uitvoering van de door de hun bedachte projecten. Daarnaast laten we ze zien hoe bijvoorbeeld een schilderij wordt gerestaureerd, hoe een kunstenaar te werk gaat in zijn/haar atelier, wat een galeriehouder dagelijks doet en hoe een performance tot stand kan komen.

ARTCORE is geinspireerd op het jongerenprogramma Bienvenue Chez Moi wat Nathalie Hartjes (directeur Showroom MAMA) in 2014-2015 voor de kunstinstelling Nieuwe Vide ontwikkelde. Steye werkte mee als coach van dit programma en Marianne gaf een aantal workshops en hielp bij het eindproject van deze jongeren. Steye en Marianne hebben met een aantal adviseures (Ariadne Urlus en Conny Kuilboer) en een poule van jongeren die deelnamen aan Bienvenue Chez Moi en andere educatieve projecten in Haarlem en omstreken is ARTCORE ontwikkeld. Deze jongeren zijn de ambassadeurs van ARTCORE en het klankbord voor al onze nieuwe ideeën.

Haarlem is een stad met een zeer bloeiende hedendaagse kunstscene met meer dan tien verschillende musea, galeries en kunstinitiatieven. Aangezien er in Haarlem geen kunstacademie is, mist het de reuring van jongeren in de kunstscene. Met ARTCORE willen we jongeren met interesse in kunst en design een platform bieden die zorgt voor reuring, experiment en verwondering in Haarlem. Daarbij willen we investeren in een langdurige relatie met de deelnemers van ARTCORE. Dit doen we door ze inspraak te laten hebben gedurende het traject en te betrekken bij de ontwikkeling van de volgende edities van ARTCORE. Deelnemers willen wij aan ons binden, zodat zij bij volgende edities in gezet kunnen worden als coach of de functie van ambassadeur kunnen bekleden. 

 

artcore bij mombers

Hoe ga je te werk?: 

In oktober starten we met het werven van deelnemers voor ARTCORE. In de wervingsfase zullen wij het project onder de aandacht brengen bij jongeren tussen de 15-20 jaar en hun ouders. Wij zullen fysiek aanwezig zijn en een pitch geven over ARTCORE op de middelbare scholen (VMBO/MBO/HAVO/VWO) in Haarlem en omstreken. Deze pitch geven wij niet alleen, maar met onze ambassadeurs. We brengen een bezoek aan de jongerencentra in Haarlem zoals Flinty’s en Rebup. Ook zullen we via lokale media onze oproep voor deelnemers kenbaar maken, hierbij is te denken aan Haerlems Bodem en Haarlems Dagblad.

In november organiseren we een selectiedag waarbij we kennis maken met de jongeren die interesse hebben om deel te nemen aan ARTCORE. Tijdens deze dag gaan we in gesprek met de jongeren en maken ze een aantal opdrachten. Na deze dag kunnen wij (en de jongeren zelf) bepalen welke jongeren goed passen bij ons programma en mogen deelnemen aan ARTCORE. De belangrijkste graadmeter is enthousiasme en commitment.
ARTCORE is een interdisciplinair programma; we besteden aandacht aan kunst, design, nieuwe media, toneel en alles wat daar omheen kan zweven. Wij willen de jongeren zoveel mogelijk facetten van kunstwereld laten zien, zodat zij door de grote diversiteit hun eigen voorkeuren kunnen ontdekken.  De opzet van ARTCORE vormt zich naar het Peer 2 Peer model: de activiteiten van het programma en de gedachtewereld van de deelnemers kunnen elkaar wederzijds inspireren. De deelnemers krijgen een eigen YouTube Kanaal die ze wekelijks zullen voorzien met video’s/vlogs over de ontwikkeling van ARTCORE ter promotie van het programma. Via deze video’s kunnen vrienden, familie en de sponsoren op de hoogte worden gehouden van wat er zoal gebeurt tijdens ARTCORE. De coaches van ARTCORE faciliteren het traject, maar laten vooral de jongeren regisseren over ARTCORE. Half december start het programma met de introductiefase waarin we kennismaken (de coaches met de jongeren, de jongeren met de instellingen en andersom) en een aantal bezoeken brengen aan tentoonstellingen, ateliers en andere jongerenprojecten (Blikopeners in Amsterdam en Chicks and The City in Rotterdam). Deze introductiefase duurt 5-6 weken, tijdens deze fase hebben we veel gespreken met de jongeren om er achter te komen welke thema’s/onderwerpen belangrijk voor ze zijn. Alle deelnemers krijgen een schetsboekje waarin ze hun ideeën kwijt kunnen en in kunnen schetsen/collages kunnen maken. Deze boekjes en de notities van de gesprekken vormen de basis voor het uitwerken van de projecten bij de verschillende instellingen. Bij het uitwerken van deze projecten werken ze samen met kunstenaars/designers die werk maken wat aansluit bij de ideeën van de jongeren. In de laatste fase van het traject worden de projecten uitgevoerd en gepresenteerd. Ook hierin wordt nauw samen gewerkt en gedacht met de deelnemers, hoe promoten we de projecten, hoe gaat de poster er uit zien, wat komt er in een persbericht te staan?
Ons programma is voor een groot deel gefocust op werken in een groep, daarnaast kijken we per deelnemer of er nog individuele wensen zijn. Steye en Marianne hebben een aantal van de ambassadeurs van ARTCORE eerder begeleid bij het samenstellen voor hun portfolio’s voor toelatingen op vervolg studies, geholpen bij profielwerkstukken, hun netwerk gebruikt bij het vinden van (snuffel) stages en/of begeleid bij het behalen van ‘De Awards’. Dit blijven ze doen voor de ambassadeurs en bieden ze ook aan voor de komende deelnemers. Het aanbod is niet gebonden aan een specifiek jaar. Deelnemers die bijvoorbeeld een jaar of twee jaar na hun deelname aan ARTCORE graag portfolio advies willen voor een toelating zijn altijd welkom. Onze expertise is voornamelijk beeldende kunst, Marianne heeft daarnaast een achtergrond in mode design en werkt Steye als muzikant.

Het hoofddoel van ARTCORE is om een platform te creëren rondom kunst en design voor jongeren in Haarlem en omgeving. Door men mee te laten kijken in de gedachtewereld van de jongeren van ARTCORE gaan we de kunstscene en het kunstpubliek in Haarlem een frisse wind geven. ARTCORE zal kunst en design onder de jongeren promoten en stimuleren, omdat er geen kunstacademie in Haarlem zit bruist het iets minder dan steden met kunstacademie. Doordat wij een kleine groep (geïnteresseerde) jongeren gaan ‘trainen’ kunnen we sneller leeftijdgenoten bereiken, een doelgroep die niet vaak uit eigen beweging in aanraking komt met kunst en design. In de beginfase van het project bieden wij net als een sportvereniging een (kunst) training aan voor een selecte groep (10-15). Na deze training wordt het zichtbaar voor het publiek, net zoals een wedstrijd bij een sportvereniging.

Met wie werk je samen?: 

37PK, Platform voor Kunsten
37PK wordt onze hoofdlocatie waar de meeste afspraken met de jongeren zullen plaatsvinden. Sinds 2011 is 37PK van start gegaan als een breed platform voor kunsten in Haarlem. 37PK houdt zich bezig met de kunst in de openbare ruimte van de stad, permanente en tijdelijke ateliers, artists residencies, opdrachten aan kunstenaars, ondersteuning en professionalisering van het veld en promotie van het kunstaanbod in de stad. Het binnen-schoolse educatieprogramma ‘Meet Art Now’ en de organisatie van het hedendaagse kunstevenement ‘Haarlemse Lente’ is tevens (mede) geïnitieerd en ondergebracht bij 37PK. Met ARTCORE willen we in elk geval een van de projecten alvast presenteren tijdens het Haarlemse Lente weekend ter promotie van de andere presentatie momenten.
Bij 37PK willen wij een magazine/boek gaan maken. Samen met directrice Tamara Sterman zullen we een aantal kunstenaars/vormgevers/ontwerpers bespreken met de jongeren. De jongeren zullen uiteindelijk daaruit mensen kiezen die zij interessant vinden om met hen dit project te realiseren. Wij kunnen hiervoor bijvoorbeeld het underground magazine Voortuin benaderen, zij zijn gehuisvest in Haarlem en hebben ervaring met teksten, grafische vormgeving, illustratie, film en fotografie (http://voortu.in). 
De jongeren krijgen alle vrijheid om hun project te ontwikkelen en vorm te geven, wij gaan samen kijken hoe we het project uiteindelijk kunnen realiseren. Indien het de vorm van een poster of magazine krijgt gaan we dit bijvoorbeeld bij het Grafisch Atelier Haarlem uitvoeren waar we verschillende druktechnieken kunnen leren en gebruiken.

Frans Hals museum | De Hallen Haarlem
ARTCORE zal meteen een spannende periode meemaken bij het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem, want op 18 januari 2018 gaan het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem verder als één museum onder de naam Frans Hals Museum. Dit wordt een museum op twee locaties met een vernieuwd en onderscheidend tentoonstellingsprogramma waarin 3 smaken bestaan: oude kunst, hedendaagse kunst en Fusion. Deze ‘fusion’ ook wel bekend als transhistorisch cureren is een interessant onderwerp waarbij de deelnemers van ARTCORE door middel van de tentoonstelling in het museum, zelf gaan nadenken over hoe zij op een transhistorische manier een audiowerk kunnen ontwikkelen. Voor het ontwikkelen van een audiowerk zullen we Monique Hendriksen inzetten. Deze kunstenares onderzoekt via diverse immateriële media de complexe relatie tussen kunst en het politieke en sociale leven, iets wat naadloos aansluit op het transhistorisch cureren. Het audiowerk kan resulteren in een radioprogramma, een audiotour of een podcast Het museum stelt hun tentoonstelling tot onze beschikking en zal er voor zorgen dat deelnemende kunstenaars en/of de curator kan deelnemen aan een interview voor een podcast/radioprogramma/audiotour. Door het audioproject in samenwerking met een kunstenaar uit te werken zorgen we voor een net iets andere ervaring dan een standaard radioprogramma/podcast/audiotour. We dagen de deelnemers uit om hun eigen verhaal en belevingswereld te combineren en te verbinden met de onderwerpen die in de tentoonstelling worden aangesneden. Naast dit project zijn de deelnemers uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen bij het museum, zo kunnen ze in het depot kijken en mogen ze een bezoek brengen in het restauratieatelier.

De Toneelschuur
In samenwerking met Heleen van Ham, educatiemedewerker van De Toneelschuur, ontwikkelen we een project die we bij de Toneelschuur kunnen uitvoeren. Omdat we niet willen concurreren met het programma Shoot Your Shot (filmcompetitie voor jongeren bij de Toneelschuur) gaan wij werken met performance/theater/toneel. We zijn uitgenodigd om met de deelnemers te kijken naar een -door de jongeren geselecteerde- voorstelling en daarna de Q&A bij te wonen. De jongeren mogen een project ontwikkelen samen met de kunstenaar Maarten Bel die veel ervaring heeft met (interactieve)performance. We zetten in op een performance die we later in 2018 kunnen uitvoeren bijvoorbeeld op het Haarlemse festival Parksessies. Het liefst komen er dus interactieve elementen in waardoor het publiek ook betrokken kan worden. Kunstenaar Maarten Bel kan dit perfect begeleiden. Hij heeft zelf interactieve performances op o.a. De Parade en Parksessies gepresenteerd, heeft vaker projecten met kinderen en jongeren begeleid en heeft ervaring met decors, film en geluid. Als geen ander kan hij jongeren uit hun schulp trekken en enthousiasmeren.

Haarlemse Lente
Tijdens de Haarlemse Lente tonen we een teaser van de al uitgevoerde projecten en de ideeën voor de nog uit te voeren projecten van de ARTCORE jongeren. De Haarlemse Lente werkt altijd volop aan programmaboekjes, pr uitingen en naamsbekendheid. De jongeren werken zelf mee aan de promotie van hun projecten. Dit doen ze o.a. door middel van het maken van de video’s/vlogs op hun YouTube kanaal. Deze vlogs kunnen ze delen onder hun eigen netwerk: medescholieren, familieleden, vrienden en kennissen. Voor de eindpresentaties zullen we een korte trailer/promotie video maken. Daarnaast gaan we het audioproject (Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem) aanbieden bij radiostation Haarlem 105. Verder zullen de jongeren zelf ook meedenken over de promotie van hun projecten tijdens de Haarlemse Lente. Online promotie wordt via een mailing en social media gedaan (Facebook, Twitter, Instagram). Daarnaast zullen de jongeren ook fysieke zichtbaarheid creëren. Hierbij is te denken aan een zelf ontworpen vlag die op alle locaties te zien is of kleding die ze zelf ontworpen hebben en ter promotie dragen. De jongeren gaan zelf een aantal rondleidingen verzorgen voor het publiek om te vertellen over hun projecten. Ook worden alle CKV docenten van de deelnemers van ARTCORE uitgenodigd om met hun klas de projecten van hun medeleerling te bekijken. Deze rondleiding kan tegen betaling worden uitgebreid met een workshop voor de CKV klas georganiseerd door Meet Art Now.

Blikopeners en Chicks And The City
We plannen een paar excursies om in andere steden tentoonstellingen te bezoeken maar ook andere jongeren te ontmoeten die actief zijn bij culturele organisaties. Zo gaan we een bezoek brengen aan de Blikopeners van het Stedelijk museum Amsterdam. Blikopeners (jongeren tussen de 15 en 20 jaar) geven rondleidingen, advies en hun kritische mening over verschillende onderdelen van het museum. Ook organiseren zij activiteiten voor leeftijdsgenoten. Website: http://www.blikopeners.amsterdam/
In Rotterdam gaan wij het meiden radio project Chicks And The City bezoeken. Meiden in de leeftijd 15-25 jaar werken wekelijks mee aan de show: ze presenteren mee, ondersteunen de regie en maken zelf radio reports waarbij zij de straat op gaan en voorbijgangers aan de kaak stellen over zelfbedachte thema’s die in de show besproken worden. Website: http://www.chicksandthecity.nl/

Wat is verder van belang om te weten?: 

Jeugdcultuurfonds en Kinder en Jeugd Kunstacademie
Waar we dit jaar meer aandacht aan gaan besteden is het bereik onder jongeren met een andere etnische achtergrond en jongens. Bij eerdere educatieve projecten in Haarlem waar wij aan meewerkten merkten wij vooral animo bij hoogopgeleide meiden van Nederlandse afkomst, wij willen graag meer variatie en zullen daarom meer aandacht besteden een gevarieerdere groep samen te stellen. Om te voorkomen dat jongeren niet kunnen deelnemen om financiële redenen hebben we contact opgenomen met het jeugdcultuurfonds. Zij kunnen de deelname bekostigen wanneer de financiële situatie van iemand dit niet toelaat daarnaast gaan we samen om de tafel om te kijken hoe we het beste deze doelgroep bereiken. Samen met het jongerencultuurfonds gaan we in de wervingsperiode kijken hoe we juist deze jongeren kunnen bereiken.
Daarnaast hebben wij kennisgemaakt met Hasan Hasin van de Kinder en Jeugd Kunstacademie gevestigd in de Haarlemse wijk Schalkwijk. Zij hebben een open atelier waarin veel jonge kinderen (6 t/m 12 jaar) wekelijks komen om creatief bezig te zijn. Wij blijven met hem in contact om talentvolle deelnemers van zijn groep door te laten stromen naar ARTCORE. Op onze beurt tippen wij geinteresseerde deelnemers die nog te jong zijn voor ARTCORE om zich op te geven voor de Kinder en Jeugd Kunstacademie.

Rondleidingen
Alle scholen met deelnemende jongeren bij ARTCORE krijgen een uitnodiging om met hun CKV klas langs te komen tijdens onze presentatie momenten. De jongeren zullen zelf uitleggen wat ze hebben gemaakt en gedaan tijdens ARTCORE. Deze rondleiding kan (tegen betaling) worden uitgebreid met een workshop voor de CKV klas van Meet Art Now. De familieleden van de deelnemers zullen ook worden uitgenodigd om deel te nemen aan een rondleiding langs de projecten. De presentatie momenten vallen samen met de Haarlemse Lente, het grootste deel van het publiek zal komen kijken door de promotie van de Haarlemse Lente.

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
21 weken, ARTCORE training 10-15  
3 dagen, teaser presentatie tijdens de Haarlemse Lente 10-15 500-1000
2 weken, eindpresentaties van de ARTCORE projecten 20-40 100-300
6 rondleidingen voor middelbare scholieren 10-15 90-150
3 tot 6 (interactieve)voorstellingen van het project i.s.m. De Toneelschuur (in de performance bar/op Parksessies) 30-100 2500
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De samenwerking tussen de diverse instellingen in Haarlem is zeer bijzonder in het geval van een jongerenprogramma. Veel instellingen in Nederland bieden verschillende soorten trajecten aan voor jongeren in de kunst die specifiek verbonden zijn aan één instelling. Dit traject is heel divers, deelnemers krijgen een kijkje achter de schermen bij het restauratie atelier en de depots van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, daarnaast krijgen ze een kijkje in de keuken van de kunstinstelling 37PK die veel doet voor Haarlemse kunstenaars en ze krijgen een rondleiding door De Toneelschuur waar ze na een theater voorstelling een Q&A mogen bijwonen. De deelnemers krijgen daardoor een zeer gevarieerd aanbod van hun drie gastheren. Door ARTCORE onder te brengen bij drie verschillende instellingen creëren we een platform voor jongeren in de stad en gemeente Haarlem.
Naast een kijkje achter de schermen mogen de deelnemers onder de vleugels van deze instellingen zelf een aantal projecten realiseren die allemaal ook voor publiek te zien/ervaren zullen zijn. Deze projecten zijn geen opdrachten die de jongeren simpelweg afronden maar dit zijn eigen bedachte projecten waarbij ze hulp krijgen van twee coaches en gastkunstenaars/designers. ARTCORE biedt hiermee een podium voor de leefwereld van deze jongeren. De instellingen en het programma dienen ter inspiratie voor deze projecten en andersom bieden de projecten van de deelnemers een blik in de interesses en fascinaties van deze leeftijdsgroep voor bezoekers uit Haarlem en omstreken en de deelnemende instellingen.

Begroting: 

ARTCORE wordt gesteund door het Cultuurstimuleringsfonds van de gemeente Haarlem en door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Alle deelnemers betalen een bijdrage voor hun deelname. Indien deelnemers om financiele redenen geen bijdrage kunnen betalen zal (zoals eerder beschreven) het Jeugdcultuurfonds hierbij helpen.

Het geld van 'Jij maakt het mee' willen we besteden aan de vergoedingen voor de coaches, de gast kunstenaars en ontwerpers, voor materialen om de projecten te kunnen uitvoeren (opname apparatuur, papier, materiaal om een decor van te maken, stof voor kostuums) en om de excursies mee te bekostigen. Daarnaast willen we een deel van het budget besteden aan het maken van een website, dit is de eerste editie van ARTCORE, we willen graag een mooie en goedwerkende website laten maken waar we de komende jaren mee kunnen werken.

Locatie(s): 
37PK, Platform voor Kunsten, Groot Heiligland 37, Haarlem
Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem
De Hallen Haarlem, Grote Markt 16, Haarlem
Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, Haarlem

Uitslag Beslis mee

FCP29
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 99 gestemd
totaal79
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Ik vind het positief dat vier partijen uit verschillende disciplines samenwerken om gezamenlijk de cultuurparticipatie door Haarlemse jongeren te bevorderen. Jullie uitgangspunt vind ik inspirerend en biedt nieuwe mogelijkheden om je als partners te presenteren aan nieuwe doelgroepen. De samenwerking vind ik origineel en ik heb voldoende vertrouwen in de kwaliteit van het project. Wel had ik nog een concretere toelichting willen lezen over de wijze waarop jullie je hebben verdiept in de leefwereld van de jongeren, mede in relatie tot bijv. de bezoeken die jullie willen afleggen. Uit de aanvraag blijkt namelijk nog weinig wat de samenhang is van deze bezoeken ten aanzien van de visie die je hebt om de deelname van de Haarlemse jongeren blijvend te stimuleren. Zou een klankbordgroep die uit verschillende Haarlemse jongeren bestaat ook kunnen helpen hierbij? Ondanks de kanttekening past het experiment dat je wilt aan gaan in voldoende mate bij de doelstellingen van dit platform.

afbeelding van Rob Berends

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.
In een duidelijk plan verwoorden jullie hoe 15 jongeren met een drive voor de kunsten kansen krijgen om zich op – zelf gekozen – maat te oriënteren, te ontwikkelen en te presenteren. Uit de werving van de deelnemers spreekt een overtuigend bewustzijn om ook buiten gebaande paden te gaan. Mooi van dit project ArtCore is ook de inzet om de deelnemers langer te betrekken, in andere rollen, dan duur van dit project zelf (5 maanden). Met de gekozen prominente samenwerkingspartners in Haarlem ligt er een stevige basis onder het project en zijn er kansen voor nieuwe ervaringen, zowel bij de deelnemers als de instellingen; al is de verhouding tussen wat de coaches doen en wat de instellingen nog niet helemaal duidelijk. Voor de werkelijke impact op deelnemers moeten we ons baseren op het beschreven succes van een voorgaand project. Maar vernieuwing van actieve kunstbeoefening, zowel bij deelnemers zelf als qua bijdrage aan de kunsten is met de gekozen aanpak wel kansrijk
afbeelding van Maria Mombers

Beste allen, 

Ik heb in 2014/2015 meegedaan met Bienvenue Chez Moi, de voorloper van ARTCORE, en heb destijds ook samengewerkt met Steye en Marianne. Voor mij was het heel goed om mee te doen aan dit project omdat ik mij kon oriënteren op het gebied van kunst en verschillende mensen heb leren kennen die actief zijn in de kunstsector. Door het programma kwam ik in contact met verschillende aspecten van de hedendaagse kunst die ik niet zou hebben geleerd tijdens de CKV-les op school. Ook was het fijn om in een groep te werken met leeftijdsgenoten die dezelfde interesses hebben als mijzelf en heb ik nog steeds veel contact met kunstenaars die ook aan het project hebben meegewerkt. Inmiddels studeer ik aan de kunstacademie in Rotterdam en daar heeft het deelnemen aan dit project mij zeker bij geholpen! ARTCORE biedt een grote kans aan jongeren die later iets met kunst willen gaan doen. Het is gewoon iets geweldigs dat je op deze leeftijd even alle tools tot je beschikking hebt om jouw eigen idee uit te werken en helemaal wordt losgelaten in dit wereldje. 

Ik raadt dit iedereen aan! 

Lieve groetjes, 

Maria Mombers 

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Marianne,

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden op de vragen van Rob. Wacht daar niet te lang meer mee want jullie hebben nog een paar dagen tot de deadline.

Ik wens jullie alvast veel succes in de volgende fase!

Johanneke

afbeelding van Marianne Hamersma

Beste Johanneke,

Inmiddels heb ik de vragen van Rob beantwoord en heeft Maria Mombers, een van onze ambassadeurs een reactie geplaatst!
Wij zetten het project morgen in de volgende fase! Bedankt voor al je adviezen!

Groet van Marianne

afbeelding van Rob Berends

Beste Marianne,

Je bijgewerkte aanvraag heb ik weer even goed gelezen, inclusief de begroting. Naar aanleiding daarvan heb ik de volgende vragen. Wat zijn de effecten geweest op jongeren in het vorige traject en wat hebben de jongeren in jullie poule concreet voor sturing gegeven aan dit nieuwe project? Kun je ook enkele voorbeelden geven hoe jullie de jongeren hun project naar eigen inzicht laten ontwikkelen en waarin dus de groei bij jongeren zit? Het valt me verder op dat de deelprojecten bij Frans Hals en De Toneelschuur al behoorlijk vaststaan, dat lijkt te conflicteren met de vrijheid in keus die jullie elders in de aanvraag benadrukken.

Vriendelijke groet,

Rob 

afbeelding van Marianne Hamersma

Beste Rob,

Bedankt voor het meelezen en meedenken. De effecten van het vorige traject waar Steye en ik aan werkten zijn heel divers geweest. Veel van de jongeren waar we eerder mee werkte zijn na de middelbare school kunstzinnige en culturele studies gaan volgen. Maria Mombers geeft in haar reactie een voorbeeld van haar ervaring en huidige situatie. Sarah Horbach is net gestart aan de HKU bij fotografie, Maaike Hasselaar zit in haar eerste jaar aan de Filmacademie, Eefje Stenfert is zit in haar tweede jaar op de Gerrit Rietveld Academie, Ruben Zwolsman studeert aan de Herman Brood Academie, Rim Aarden studeert Liberal Arts and Sciences in Utrecht en het komende jaar gaan we Iris Komen en Saskia Hartog begeleiden bij hun portfolio, zij willen toelatingen doen aan de Gerrit Rietveld Academie en HKU. Niet alle deelnemers gaan door in de kunst, sommigen twijfelen juist heel erg over een culturele studie of juist iets in de zorg. Lauret Kortman studeert nu bijvoorbeeld bedrijfskunde in Groningen. Na een traject bij ARTCORE krijgen de deelnemers in elk geval een indruk hoe een studie op een kunstacademie er uit kan zien en of dat iets voor ze is. 

Bij eerdere projecten werkten we naar een grote eindpresentatie, Steye en ik hadden de indruk dat meerdere eindpresentaties in verschillende disciplines interessanter zou kunnen zijn, iedere deelnemer heeft andere kwaliteiten en bij een meer interdisciplinair aanbod valt er meer te ontdekken en te ontwikkelen op verschillende vlakken. Dit hebben we voorgelegd aan onze jongeren ambassadeurs en zij waren daar heel enthousiast over. Sarah kwam met de suggestie om meer met mode te doen en ook de jongeren meer te betrekken bij de productionele/organisatorische kant van de eindpresentaties. Saskia wil het komende jaar toelating doen bij de richting Product Design en Iris vindt Tekst en Beeld op dit moment de meest interessante richting. Voor ons gaf dit een bevestiging om in deze eerste ARTCORE editie meer te werken met toegepaste vormen van kunst.

Ik snap de de plannen zoals omschreven best vastgesteld overkomen, dit hebben we vooral zo omschreven om een beeld te schetsen hoe het project er uit kan komen te zien. In werkelijkheid maken de deelnemers kennis met de kunstenaar en andersom en gaan ze samenwerken aan het project. We willen graag interdisciplinair werken daarom hebben we een paar gegevens ‘vast staan’ namelijk het werken met audio bij het Frans Hals museum| De Hallen Haarlem  en het werken met performance bij De Toneelschuur. In het geval van audio kan het uitgroeien tot een autonome geluidsinstallatie of juist meer een documentair radioprogramma, dat is aan de deelnemers zelf. Ditzelfde geldt voor het project bij De Toneelschuur, het mag een modeshow worden waarin performance niet een groot onderdeel is maar het kan ook een voordracht worden. De kunstenaars die we nu hebben benaderd werken zelf ook heel interdisciplinair en kunnen daarom ook heel vrij meedenken met de jongeren.

Om een voorbeeld te geven van hoe wij proberen samen met kunstenaars de jongeren te ontwikkelen/verder te laten denken. We hebben in 2016 een tentoonstelling gemaakt met jongeren waarin twee ruimtes een soort parcours vormden, de eerste ruimte moest frustratie oproepen en de tweede ruimte een rustgevende droomwereld. De groep was er al snel over uit dat de eerste ruimte een doolhof moest worden, samen met kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries hebben we de jongeren gevraagd om verder na te denken of dit echt het meest frustrerende zou zijn. Een van de deelnemers merkte toen op dat het misschien veel frustrerender was om het eind al wel te kunnen zien maar er niet makkelijk te komen. Door te brainstormen en alle ideeën te noteren en daar weer verder op te associëren kwam het typische beeld van een incheck rij bij een vliegveld naar boven. Daarop geïnspireerd is toen een installatie gemaakt in de eerste ruimte. 

We hopen dat u zo een beter beeld heeft gekregen van onze werkwijze, waar een aantal ambassadeurs van ARTCORE nu mee bezig zijn en dat de vrijheid van de invulling van de projecten echt vanuit de jongeren wordt ingevuld met hulp van de kunstenaars en coaches.

Nogmaals bedankt voor het meelezen/meedenken!

 

Groet van Marianne

 

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Marianne,

Welkom bij Jij Maakt het Mee! Als coach denk ik de komende weken graag met jullie mee. 

Ik ben benieuwd hoe jullie de deelnemers willen selecteren en hoe zij vervolgens worden begeleid door de coaches. Daar lees ik dan ook graag meer over. Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) kunnen jullie het plan verder uitwerken.

Veel succes en een hartelijke groet,

Johanneke

afbeelding van Marianne Hamersma

Hallo Johanneke,

Bedankt voor je bericht en wat fijn dat je met ons mee wilt denken!

Inmiddels hebben we het projectplan verder aangevuld met informatie over de selectieprocedure en over onze werkwijze.
Mocht je toch nog verdere vragen hebben dan hoor ik dat graag!

Vriendelijke groet van Marianne

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Marianne,

Bedankt voor de verdere uitwerking van jullie aanvraag. Leuk om te lezen over al jullie partners en hoe jullie elkaar versterken. De aanvraag is nu wel erg lang geworden en mag eventueel wat korter en bondiger.

Slim ook dat jullie werken met ambassadeurs. Misschien kan je hen vragen om ook met jullie mee te denken op dit platform?!

Let er tenslotte op dat je ook een begroting toevoegt in het format van het fonds. De huidige begroting kan je wel ter info er bij laten staan.

Succes! Johanneke

afbeelding van Marianne Hamersma

Hallo Johanneke,

Hartelijk dank weer voor het meedenken! We hebben hem inmiddels wat korter gemaakt! De begroting is inmiddels ook toegevoegd. Wij zullen een aantal ambassadeurs benaderen om mee te denken op dit platform, bedankt voor de tip!

Hartelijke groeten van Marianne

 

afbeelding van Rob Berends

Beste Marianne,

Welkom op dit platform! Ik denk graag met je mee om van je idee een kansrijke aanvraag te maken. Interessant zo'n brede keuzemogelijkheid voor jongeren. Staan er al jongeren te trappelen om mee te doen? Gaan jullie voorzien in een behoefte?

Vriendelijke groet,

Rob

afbeelding van Marianne Hamersma

Beste Rob,

Bedankt voor je reactie! Er staan inderdaad al een paar jongeren te trappelen om mee te doen!
Haarlem is een stad waar veel gebeurt op het gebied van kunst en cultuur, toch is er weinig voor jongeren (15-20 jaar) op dat gebied. Voor jongeren die een creatieve richting op willen na hun middelbare school is er niet programma waarbij ze zich daar eerst in kunnen verdiepen in kunst en design. Met ARTCORE gaan wij voorzien in deze behoefte. Wij houden ons programma zeer breed zodat iemand die op organisatorisch vlak heel creatief is zijn/haar ei kwijt kan maar ook iemand die graag autonome kunstwerken wil maken bij ARTCORE verder kan groeien.

Hartelijke groet,

Marianne

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Marianne,

Leuk om te horen zeg! Misschien kan je die jongeren wel vragen om op dit platform aan te geven waarom ze graag mee willen doen. 

Johanneke