menu denk mee beslis mee maak mee

Ambulante Zorgkunst

Acht zorgkunstenaars aan het werk bij Zorggroep...

Stichting De Zijderups
15 juni 2017 tot 20 september 2018

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

Ambulante Zorgkunst

Acht zorgkunstenaars aan het werk bij Zorggroep Almere

afbeelding van Hein Walter

Ingediend door:

Hein Walter

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Onze ambitie is om zorgkunst uit te rollen over zorginstellingen in heel Nederland. Wie helpt ons aan goede contacten. En welke kunstenaars ambiëren om zorgkunstenaar te worden.

Projectomschrijving: 

Acht zorgkunstenaars gaan aan het werk bij de acht woonzorginstellingen van Zorggroep Almere. Ze doen kunstprojecten van drie maanden en werken daarbij steeds met 10 à 15 bewoners samen. De zorgkunstenaars werken tijdens het project één dag in de week. In totaal worden er in een jaar 24 kunstprojecten uitgevoerd.
De zorgkunstenaars zijn dienend aan het werk, in het begeleiden, in het samenwerken, maar de kwaliteit van het project moet hoog zijn. Zo hoog dat het werk aan het einde van ieder project gepresenteerd kan worden en dat er publiciteit me gemaakt kan worden. De kunstenaars verbinden hun naam aan ieder project.
In 2016 hebben we een pilot kunnen doen, met steun van Zorggroep Almere, Cultuurfonds Almere en de gemeente Almere. Nu willen we een stap verder en werken met acht zorgkunstenaars.
Zorgkunst is specifiek: de kunstenaar is autonoom en werkt samen met de bewoners vanuit zijn discipline. Er is tijdens het werk ruimte om persoonlijke gesprekken te voeren en . De acht zorgkunstenaars werken allemaal vanuit hun eigen discipline: fotografie, ruimtelijk, muziek, etc.
Het werken vanuit zorgkunst zorgt voor trots bij de ouderen. Ze voelen zich erkend en gewaardeerd.


afbeelding van Hein Walter

In maart zijn we klaar met de pilot. Zorggroep Almere heeft een evalualtie gedaan en daarin was de conclusie dat het zinvol is om ermee door te gaan. Ze hebben opnieuw 30.000 euro beschikbaar gesteld. Onze eigen evaluatie is dat de bewoners die meedoen het project heel waardevol vinden: dat is zichtbaar aan hun humeur en hun concentratie.
De namen van de zorgkunstenaars zijn deels bekend. 5 kunstenaars die ervaring hebben, 2 nieuwe en nog een vacant. Ik heb de kunstenaars zelf benaderd en geselecteerd. Ik heb een groot netwerk van Flevolandse kunstenaars en deze 7 kunstenaars hebben ervaring met groepen, ze zijn ondernemend en ze hebben ook een eigen beroepspraktijk.
De bewoners hebben geen invloed op het programma: ze zijn overwegend dementerend.
 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! De komende zes weken denk ik graag met jullie mee om van dit idee een kansrijk projectplan te maken. Ik ben benieuwd wat de evaluatie van het pilotproject heeft opgeleverd. Zijn de namen van de zorgkunstenaars al bekend? Op basis van welke criteria hebben jullie deze kunstenaars geselecteerd?

Andere vraag: in hoeverre hebben de bewoners van de zorginstellingen invloed op het programma waaraan zij kunnen gaan deelnemen?