menu denk mee beslis mee maak mee

African Diaspora Performance Arts Festival

De Kracht van Diaspora

Stichting Untold
22 november 2018 tot 24 november 2018

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

African Diaspora Performance Arts Festival

De Kracht van Diaspora

afbeelding van Otmar Watson

Ingediend door:

Otmar Watson

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Op welke manier kan het African Performance Arts Festival een landelijke uitstraling geven?

Wat ga je doen?: 

Untold heeft zich per 1 januari 2014 gevestigd in het Bijlmer Parktheater en biedt vanuit deze locatie een programma-aanbod aan kinderen, jongeren en volwassenen. Untold richt zich op empowerment, talentontwikkeling, cultuureducatie en professionele producties. Stichting Untold is partner van en werkt nauw samen met de afdeling Art & Community van het Bijlmer Parktheater. De afgelopen jaren heeft de organisatie bewezen expert te zijn op het gebied van Afrikaanse kunstvormen.

Untold is een culturele organisatie gericht op tieners, jongeren en jongvolwassenen die bezig willen zijn met kunst en cultuur, waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan. Untold staat bekend om haar multidisciplinaire theater- en dansproducties en de wijze waarop de doelgroep wordt begeleid en gecoacht in hun artistieke ontwikkeling. De organisatie heeft als bijkomende ambitie haar semiprofessionele theatergezelschap “Untold Company” om te vormen tot een professioneel theatergezelschap. Untold heeft een uniek concept als het gaat om het bevorderen van talentontwikkeling en cultuurparticipatie. Ten eerste bereikt Untold met haar producties een scala aan bezoekers met verschillende culturele achtergronden. Daarnaast bereikt Untold met haar aanbod heel veel jongeren van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst. Untold weet juist deze groepen te bereiken die normaliter het theater niet bezoeken. Daarnaast richt Untold zich ook op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren middels op maat aangeboden empowermentactiviteiten op het gebied van identiteit en cultuur.

HET AFRICAN PERFORMING ARTS FESTIVAL

Untold gaat vanaf november 2018 elk jaar het African Diaspora Performing Arts Festival, (ADPAF) organiseren. Een interdisciplinair festival waarbij Afrikaanse kunstvormen centraal staan. Het festival vindt jaarlijks plaats in het Bijlmer Parktheater.

Op dit festival zijn internationale uitwisselingsprogramma’s een belangrijk en vast onderdeel van het aanbod van Untold. Los van de cursussen, activiteiten, en optredens die Untold standaard biedt, wil Untold een gecentraliseerd festival organiseren om de aandacht voor enkennisverbreding omtrent Afrikaans Diaspora podiumkunsten aan hun publiek te bieden. Door optredens te verbinden aan onderwijs mogelijkheden en uitwisselingen met experts hoopt Untold hun vaste publiek te verrijken en een nieuw publiek te werven. Door dit evenement jaarlijks aan te bieden hoopt Untold kennisverrijking omtrent Afrikaans Diaspora podiumkunst vanzelfsprekend te maken. Deze nieuwe verrijking moet dan ook een bijdrage leveren aan de Empowerment van het publiek.

Het opzetten en uitvoeren van het African Diaspora Performance Arts Festival is uniek in Amsterdam. Het festival kenmerkt zich door de verbinding die wordt gelegd tussen verschillende West-Afrikaanse en Caribische landen. Daarbij worden nieuwe stijlen zoals afro- dans naar voren gebracht. Naast dat traditionele kunstvormen van het continent een podium krijgen, wordt ook aandacht geschonken aan de verbinding met hedendaagse kunstvormen. Dit maakt het festival vernieuwend, vooruitstrevend en uniek. Untold realiseert hiermee een interdisciplinair festival waarbij Afrikaanse kunstvormen centraal staan. De realisering van dit jaarlijkse podium in de vorm van een festival is een versterking van het huidige aanbod van Untold.

Afrika is op veel gebieden een te vaak onderschat continent. Zo is het ook in het geval van de kunstwereld. Het continent Afrika heeft door zijn verscheidenheid aan bevolkingsgroepen en culturen en rijke culturele geschiedenis heel wat te bieden op het gebied van kunst. Niet alleen de veelal bekende Afrikaanse maskers, beelden, stoffen en sieraden spreken tot de verbeelding, maar ook de hedendaagse Afrikaanse podiumkunst en haar diaspora zijn van onderschatte waarde in het westen.

De komende drie jaren wilt Untold haar reguliere aanbod uitbouwen met de ontwikkeling van een jaarlijkse African Diaspora Performing Arts Festival daarbij staan de volgende speerpunten centraal;

- Kennisontwikkeling: Het creëren van een programma waar onderzoek, beleving, uitwisseling en expertisespreiding centraal staan als basis voor het curriculum van het opkomende African Diaspora Performing Arts Centre.

- Internationalisering: Het vergroten van het internationale netwerk aan samenwerkingspartners partners uit o.a.: Engeland, België, Suriname, Frankrijk, Duitsland en Ghana. Anderzijds de positie van African Diaspora Performing Arts uit Nederland op internationaal niveau presenteren.

- Verbinding: Meer zichtbaarheid voor talenten uit Amsterdam Zuidoost door een actieve verbinding op te zoeken met programmaonderdelen van diverse partners & instellingen uit de centrale stad en daarbuiten.

- Talentontwikkeling: Het ontwikkelen van een nieuw programma dat de basis vormt van een curriculum gericht op talenten die zich willen verdiepen in Afrikaanse Diaspora podiumkunstvormen.

DE KRACHT VAN DIASPORA 

Untold streeft naar een intensievere samenwerking met diverse kunstorganisaties in verschillende landen. Dit geeft het festival ook een stevige artistieke basis. In een periode van 3 jaar zullen er expertisebezoeken worden afgelegd. In Suriname (augustus 2018), omdat het bestuderen van onze eigen achtergrond, cultuur, religie, historie en muziek- en dansstijlen zeer van belang is in het verwezenlijken van onze doelstelling. In Ghana (april 2018) gaan we op expertisebezoek bij de University of Legon, afdeling African Dance en het National Dance Company gevestigd in het Nationaal Theater. Typerend voor Ghana zijn de vele instituten opgezet door Kwame Nkrumah. In Senegal (2019) wordt een uitwisseling georganiseerd met de Bakalama Compagnie in Dakar onder leiding van Malal Ndiaye. Untold heeft bij een eerder bezoek aan Senegal de samenwerking opgezocht met de dansschool L’ Ecole de Sables van choreograaf Germaine Acogne en Patrick Acogny. Deze dansschool staat bekend om hun interpretatie van moderne Afrikaanse dans. Typerend voor Senegal is de verscheidenheid aan verschillende Afrikaanse dans en muziekstijlen. In Guinee (2020) zal er een expertisebezoek en onderzoek worden afgelegd bij een aantal company’s en instituten die gespecialiseerd zijn in West-Afrikaanse dans en muziek. Typerend voor Guinee is het Nationale Muziek Ensemble en hoog ontwikkelde muziek en kunst. Untold heeft ook een duurzame samenwerkingsrelatie met ACE Dance and Music uit Birmingham (UK). Deze samenwerking wordt ook in 2018 en 2019 voortgezet.

Dit festival is een unieke uiting om de opgedane kennis en expertise te presenteren aan het Amsterdamse (kunsten)veld. Het presenteren van Afrikaans Diaspora kunstvormen in al zijn veelkleurigheid en diversiteit staat centraal tijdens dit festival. Dit eerste jaar ligt de nadruk op dans, zang, drum, en mode. Untold zal haar eigen productie `Konfo’ presenteren en daarnaast een podium bieden aan nationale en internationale partners die een bijdrage kunnen leveren aan de positieve zichtbaarheid van Afrikaanse podium- en beeldkunsten. Jonge talenten uit binnen- en buitenland krijgen een podium om zich te presenteren en het African Diaspora Performing Arts Festival wordt een plek waar verrassende, onverwachte cross-overs en verbindingen worden gemaakt in de podiumkunsten. Afrikaanse tradities en vormen worden meegenomen in de huidige beleving van kunst en jonge talenten worden uitgedaagd om nieuw materiaal te maken waarin de interdisciplinariteit centraal staat. Naast de podiumpresentaties zal er tijdens dit festival een symposium worden georganiseerd. Naast het creëren van een eigen festival streeft Untold ook naar meer zichtbaarheid en presentatiemomenten van African Diaspora Performing Arts op andere plekken in Amsterdam en daarbuiten. Door het aanbieden van kwalitatieve programmering en zodoende een wezenlijke bijdrage leveren aan programmering van partners creëert Untold nieuw publiek voor haar eigen producties en de producties van de partners.

PROGRAMMERING DAG 3 

Zaterdag 24 november 2018
INTERNATIONAL AFRICAN EXCHANGE SHOWCASE

Middagprogramma

Afrodance workshops

Het middagprogramma bestaat uit drie afro-dance workshops. De workshops zullen geleid worden door Serge Koffi, de Ghana Boyz uit Engeland en de groep Be Your Own Hero uit Suriname.

Avondprogramma

Afrodance Showcase

In de Afrodance Showcase ligt de nadruk op de evolutie van de populaire dansvorm Afrodance met deelnemende groepen uit Parijs, Berlijn, Londen en Paramaribo. Ook lokale groepen uit Amsterdam presenteren hun act. De Ambassadeurs van deze avond zijn Serge Koffi en Devante Walden. Koffi is een van de vaste choreografen van Untold en zal samen met Walden twee producties realiseren die exclusief te bewonderen zijn tijdens de Afrodance Showcase.

Devante Walden

Devante Walden is een 17-jarige danser en choreograaf uit Amsterdam. Walden was finalist in het dansprogramma Junior Dance en danste met een scala aan artiesten in tv-shows als Dance Dance Dance. Walden kent grote bekendheid in de danswereld als op social-media, waar hij zijn creativiteit deelt met duizenden fans over de hele wereld. Zijn achterban gaf hem de mogelijkheid om de wereld rond te reizen om workshops te geven en zijn passie voor dans met een groter publiek te delen. Zijn visie is om de jeugd te stimuleren om zich uit te drukken doormiddel van dans en hier vrijheid in te vinden.

Serge Koffi

Koffi is topchoreograaf op het gebied van traditionele Afrikaanse dans en moderne Afrikaanse dansstijlen. Koffi is geboren in Toumodi, Ivoorkust, en is gevestigd in Utrecht. Koffi is een gepassioneerde danser en docent. Na zijn dansopleiding heeft Koffi veel ervaring opgedaan in het werken met verschillende partners zowel op nationaal als internationaal niveau. Zijn dansstijlen zijn Afro-mix décalé, traditionele Afrikaanse dans, Afro-Modern en Afro-hiphop. Kenmerkend voor zijn werk is kracht, creativiteit, energie, geluk, opvoeding, humor en flow.

 

 


afbeelding van Martine Rippen

Beste Otmar. Welkom op het platform. Mijn naam is Martine en de komende tijd denk ik als adviseur graag met je mee om de aanvraag aan te scherpen in het licht van de subsidieregeling.

Ik lees dat Untold de ambitie heeft om een jaarlijks terugkerend festival te organiseren waarbij interdisciplinaire Afrikaanse kunstvormen centraal staan. Ook zetten jullie het festival in om de opgedane kennis en expertise vanuit verschillende internationale bezoeken te presenteren aan het Amsterdamse (kunsten)veld, bieden jullie kennisoverdracht in de vorm van symposia en workshops en stimuleren jullie interdisciplinariteit. Een bijzonder en breed initiatief waarmee jullie je eigen expertise en werkwijze verder uitbreiden en voor een nog breder publiek toegankelijk willen maken.

Op welke manier draagt dit festival bij aan de artistieke ontwikkeling van de deelnemers? Bij JMHM zijn we van de bottom-up benadering, waarbij de behoeften, het proces en de artistieke ontwikkeling van de actieve cultuurparticipant in zijn/haar vrije tijd een belangrijk onderdeel zijn. Ik zou je aanraden om de focus van je aanvraag hierop te leggen. Wie zijn de deelnemers, richten jullie je vooral op (nieuw) publiek of op bestaande gezelschappen/makers, hoe gaan jullie hen bereiken en begeleiden en voor welk onderdeel van het festival vragen jullie specifiek een bijdrage van JMHM?

Via het tablad Bewerken > Denk Mee (meer projectinformatie) staan verschillende invulvelden en specifieke vragen die je op weg kunnen helpen om je aanvraag verder te concretiseren. Hier kun je ook een modelbegroting downloaden en uploaden.

Succes met het verwerken en ik wil je aanmoedigen om je vragen en opmerkingen hier te delen; daar is dit platform natuurlijk voor!

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Otmar, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken.

Jij hebt je plan omschreven en wacht op tips van een coach. Dat geeft aan dat je al vaker een aanvraag bij Jij maakt het mee hebt ingediend. Je wilt met het African Performance Arts Festival een landelijke uitstraling bereiken. Mijn eerste tip is om contact te zoeken met Mundial in Tilburg, een festival dat daar jarenlange ervaring mee heeft: www.festivalmundial.nl

 

afbeelding van Otmar Watson

Ik wacht nog even op tips van een coach