menu denk mee beslis mee maak mee

A's Academy X Afrovibes

Uitwisseling tussen Urban arts uit Zuidoost en...

Stichting Afrovibes
27 februari 2017 tot 15 oktober 2017
crafts, dans, muziek, theater
volwassenen
onze website / check facebook
€15.000

Dit project heeft subsidie ontvangen en is afgerond. Denk mee Beslis mee Maak mee

Bekijk de weblog van dit project

Een tipje van de sluier

Door Charity Reingoud op vr 22 sep

A's Academy X Akio X Zakes

Als je deze mensen bij elkaar brengt dan hoop je toch dat er een vonkje over gaat. Ondanks dat de kar trekkers...

lees verder op de weblog

Ga direct naar de reacties

A's Academy X Afrovibes

Uitwisseling tussen Urban arts uit Zuidoost en Johannesburg

afbeelding van Charity Reingoud

Ingediend door:

Charity Reingoud

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe zorgen wij ervoor dat het een duurzame uitwisseling wordt tussen lokale en internationale artiesten en wat zijn mogelijke partners om het project te ondersteunen?

Wat ga je doen?: 

Afrovibes festival en Afrolosjes werken inmiddels 3 jaar samen en willen talent uit Amsterdam Zuidoost verbinden met Afrikaanse artiesten. Charity  onderzoekt en leidt dit traject vanuit A's Academy, een talentontwikkelingstraject die zich richt op de persoonlijke en professionele vaardigheden binnen de culturele sector. Het project start met een onderzoeksreis naar Zuid-Afrika in februari waarin Charity haar kennis zal verbreden in Urban arts in Afrika en opzoek gaat naar lokale artiesten die verbonden kunnen worden aan de wensen van jongeren van het A's Academy traject. Ze werken toe naar een fysieke en digitale uitwisseling tussen Urban artiesten uit Afrika en talenten uit Zuidoost. De uitkomst wordt gepresenteerd tijdens Afrovibes festival in oktober 2017.

De uitwisseling heeft als doel:

-Samenwerkingen tussen 20 jonge talenten van A's Academy (16 t/m 26 jaar) aan Urban artiesten uit Johannesburg.

-Duurzame samenwerking tussen de partners.

-Netwerk en inspiratie opdoen tijdens werkbezoek aan festivals in Zuid-Afrika.

-Verbreden van perspectief van de jongeren in hun werk en ontwikkelmogelijkheden, door hen te koppelen aan een internationaal festival en rolmodellen.

Hoe ga je te werk?: 

In Joburg gaan we namens deze groep via ons netwerk opzoek naar een artiest die er voor open staat om in September naar Amsterdam te komen, om samen met de deelnemers van de A’s Academy te werken aan een performance voor de Afrovibes Festival.

Ook zoeken we twee inspirerende personen die het leuk zouden vinden om via Skype deel te nemen aan een Masterclass. Hierbij hebben de deelnemers de kans om vragen te stellen en meer te weten te komen over Zuid Afrika en hun Kunst en Cultuur sector.

In Nederland doen de deelnemers mee aan een intensief traject, dat bestaat uit wekelijkse workshops, wekelijkse Jams (deelnemers samen zonder docent). Zij worden gekoppeld aan makers uit Zuid Afrika en voor 1 specifieke discipline zal hun match uit Joburg daadwerkelijk naar Nederland komen. De overige personen van de Academy zullen aan die fysieke uitwisseling deelnemen/een bijdragen leveren. Maar krijgen (indien haalbaar) allemaal een persoon die in Joburg woont toegewezen, waar zij via de wegen van Social media mee in een maak proces stappen.

De uitwisseling: 5 workshops (April –Juli), 2 skype masterclasses (Mei / Juni), 2 lokale masterclasses met NL sprekers (April / Juli), 4 pop up events (Juli – Oktober), 1 fysieke uitwisseling (September / 10 dagen), zoveel mogelijk online uitwisselingen ZA-NL (April – Oktober)

Workshop Docenten: Dans (Elvis Sibeko, Choreograaf Zuid Afrika), Theater (Leila Anderson, Theatermaker Zuid Afrika), Poezie (Koleka Putuma, Dichter/Theatermaker Zuid Afrika), Beeldende kunst (Atang Tshikare, Selfmade Disciplinair Kunstenaar Zuid Afrika), A’s Academy Exchange Artist (Zuid Afrika)

Masterclass (skype): Personen die we in Joburg ontmoeten waarvan we ervaren dat hij/zij goed aansluiten bij de belevenis en visie van onze deelnemers, zullen we hiervoor vragen.

Lokale sprekers: Marjorie Boston, Otmar Watson en Katy Streek (thema international exchange) en John Agesilas, Akwasi, Maarten van Hinte (artistic exchange)

Met wie werk je samen?: 

Afrovibes Festival en Afrolosjes werken inmiddels 3 jaar samen en willen met dit project het talent uit Zuidoost verbinden met Afrikaanse artiesten. Afrolosjes heeft een doorlopend talentontwikkelingstraject A’s Academy waarbij ze talenten tussen 16 en 26 jaar uit Amsterdam Zuidoost meenemen in een professionaliseringstraject op artistiek en productioneel vlak. Dit sluit aan bij de doelgroep van Afrovibes Festival, die gericht is op jong, stedelijk en divers publiek. Afrovibes Festival koppelt haar internationale netwerk en professioneel platform aan het jonge talent uit Zuidoost. Juist de dialoog tussen opkomend talent en professionals is hierbij interessant, in het bieden van een artistiek hoogwaardig programma en het bereiken van een brede doelgroep. In deze tijd waarin via internet en social media veel informatie te vinden is over internationale artiesten, richt talent uit Zuidoost zich ook op inspirerende urban artiesten uit Afrika. Ze zijn geinteresseerd in hun roots en achtergrond en daarnaast de toonaangevende inspiratie van Urban arts in grote Afrikaanse steden zoals Johannesburg. Juist Zuid-Afrika sluit goed aan bij de Urban arts in Zuidoost omdat artiesten hun eigen 'sound' maken vanuit Afrikaans perspectief (en niet zozeer Amerika), de scene is sterk ontwikkelt mede dankzij de goede infrastructuur en veelheid aan lokale platvormen en festivals.

Charity onderzoekt en leidt dit traject vanuit A’s Academy vanuit haar passie en expertise op het gebied van Urban Arts. Hierbij krijgt ze begeleiding van Angelo Bromet die zich richt op talentontwikkeling en Charity al gedurende 6 jaar volgt, in contact brengt met diverse platvormen en haar mentor is. Vanuit Afrovibes Festival zal Katy Streek haar ervaring als programmeur delen en het landelijke en internationale netwerk van Afrovibes. De samenwerking heeft als doel om een op maat gemaakt ontwikkeltraject en internationale uitwisseling op te zetten wat tijdens Afrovibes Festival 2017 tot uitwerking komt.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Afrovibes is een meerdaags multidisciplinair festival dat al meer dan 15 jaar hoogwaardige en actuele Afrikaanse podiumkunsten naar Nederland en Amsterdam in het bijzonder haalt en deze verbindt met makers en publiek in Nederland. Afrovibes richt zich op een breed en cultureel divers publiek. Zij hebben dus de mogelijkheid om jongeren met een Afrikaanse (diaspora) achtergrond, een podium te bieden in Amsterdam en de rest in Nederland. Afrovibes heeft aangeboden om Charity en haar begeleider van de A’s Academy mee te nemen naar Zuid-Afrika, zodat zij een beter beeld kunnen krijgen van de lokale makers, de scene en de overeenkomsten tussen Johannesburg en Amsterdam Zuidoost.

Afrolosjes is een succesvol club concept in Club Air in Amsterdam, dat is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Dutch Soil Bookings en het Amsterdam Open Air Festival. Het AOA festival is het grootste Dance/Urban festival in Amsterdam en is al 6 jaar de plek waar vele jongeren uit Amsterdam Zuid-Oost zich kunnen showcasen en fungeert als springplank voor vele individuele carriers. Inmiddels is het netwerk uitgebreid naar o.a. Melkweg, Plekk, Tolhuistuin en Afrovibes. Het voortraject om deel te kunnen nemen aan culturele activiteiten en festivals is de A’s Academy. Onder begeleiding van peer educators worden nieuwe deelnemers het hele jaar door de kans geboden om hun skills naar een hoger niveau te brengen. Dit vind plaats in Amsterdam zuidoost, in het jongeren cultuurhuis Nolimit.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
10 dagen Onderzoek/ bezoek Johannesburg en festival 2  
5 Workshops 100 (20x5)  
2 Masterclass 40 (20x2)  
2 Pop up activiteiten Afrovibes 20 80
2 Programma A's Academy tijdens Afrovibes 40 (2x20) 200
2 Skype Masterclasses  40 (20x2)  

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Binnen deze samenwerking is de verbinding tussen opkomend talent (amateurs) en professionals is interessant. De deelnemers van de A’s Academy willen zichzelf professionaliseren, beter profileren en leren van gelijkgestemde van een andere leefwereld. Charity wilt zich ontwikkelen als bruggenbouwer en ziet in dit project en kans en een opdracht. De begeleider van de A’s Academy ontfermd zich over haar leerproces doormiddelen van begeleiding en reflectie momenten. Afrovibes kan zich als organisatie inzetten om de uitgesproken wensen veelal mogelijk te maken en is in staat verbindingen te realiseren tussen het jonge talent uit Zuidoost en gevestigde artiesten uit Zuid-Afrika. Daarnaast bieden ze een professioneel platform in Nederland in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De partners hebben de ambitie om deze samenwerking voort te zetten en dit onderzoekstraject tot uitwerking te laten komen tijdens Afrovibes Festival 2017 en een doorlopende samenwerking in 2018.

Begroting: 

Binnen dit project werken de partnerorganisaties Afrovibes, A's Academy, Afrolosjes en Nolimit intensief samen. Iedere partner draagt bij aan de projectkosten door een financiele bijdrage, delen van faciliteiten en expertise. Afrovibes en Nolimit dragen de kosten voor fase 1, het bezoek aan Zuid-Afrika. Nolimit faciliteert de ruimte waar A's academy zal plaatsvinden. A’s Academy betaald de kosten van Angelo Bromet en Afrovibes de kosten van Katy Streek die de rol als mentor op zich nemen. Naast de partnerbijdrage vragen wij ondersteuning aan bij Stadsdeel Zuidoost en ontvangen we inkomsten van kaartverkoop.

Locatie(s): 
Johannesburg, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag

Uitslag Beslis mee

FCP34
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 121 gestemd
totaal84
75 is gehaald!
De stemperiode is voorbij.

Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Een uitdagend project waarmee jullie op verschillende manieren nieuwe verbindingen willen maken en daarbij jongeren uit AdamZO centraal stellen. Ik heb vertrouwen in de artistieke kwaliteit vd betrokkenen. De creatieve ambities zijn helder. Het Afrikaanse perspectief op kunst en de (digitale) internationale uitwisseling sluiten aan bij de inhoudelijke interesses vd urban doelgroep. Samen met het ontwikkeltraject en de presentaties kan deze activiteit een relevante opbrengst hebben voor de deelnemers uit AdamZO. Zou de impact voor de organisaties groter kunnen zijn als er in NL wat meer onverwachte partners worden gezocht, zoals bijv. het Amsterdam Museum of het Rijksmuseum dat binnenkort een expositie over Zuid-Afrika heeft? Succes!

 
afbeelding van Lidian Fleers

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

A's Academy brengt de Zuid Afrikaanse jongerencultuur naar Nederland. Dat biedt voor zowel de deelnemende artiesten als voor de bezoekers van het Afrovibes festival en voor Charity Reingoud als projectleider een bijzondere ervaring met ruimte voor het experiment en ontwikkeling. De artistieke betrokkenen beschikken over voldoende kennis en ervaring om de kwaliteit te waarborgen. Niet alleen in artistieke zin is dit project experimenteel, maar ook de praktische uitwisseling door middel van masterclasses via Skype maakt het project interessant. De duurzaamheid van het project zal afhangen van goede afspraken over en weer, inbedding in de organisaties, interculturele communicatie, technische ondersteuning en ondernemerschap. Een stevige uitdaging dus, ik wens jullie veel succes!

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Charity, dank voor de concrete invulling van het talentontwikkelingstraject. Op zoek naar meer info over A’s Academy en haar deelnemers stuitte ik op een nieuwsbericht op www.afrovibes.nl dat gister is gepubliceerd. In hoeverre heeft de afwijzing van de subsidieaanvraag voor de regeling vierjarige subsidies Amsterdam Fonds voor de Kunst gevolg voor het project A's Academy X Afrovibes? Welke onderdelen kunnen nog wel doorgaan, welke moeten aangepast op komen te vervallen? Ik wens Afrovibes succes met het vinden van oplossingen en het vinden van een nieuwe zakelijk leider.

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Kun je toelichten hoe het talentontwikkelingstraject in de periode maart/oktober er concreet uitziet en wat de cultuurparticipatie onderdelen zijn voor de 20 x 5 workshopdeelnemers en 20 x 2 masterclasses? Wie gaat wat leren en van wie?

afbeelding van Charity Reingoud

Workshops:
Vocaal, Dans (Elvis Sibeko, Choreograaf Zuid Afrika), Theater (Leila Anderson, Theatermaker Zuid Afrika), Poezie (Koleka Putuma, Dichter/Theatermaker Zuid Afrika), Beeldende kunst (Atang Tshikare, Selfmade Disciplinair Kunstenaar Zuid Afrika), A’s Academy Exchange Artist (Zuid Afrika)

Masterclass (skype):
Wie dit gaan worden weten we nog niet, maar de personen die we ontmoeten waarvan we ervaren dat hij/zij goed aansluiten bij de belevenis en visie van onze deelnemers, zullen we hiervoor vragen. (informeren, inspireren, motiveren) 

Masterclass (NL):
Gastsprekers Marjorie Boston, Otmar Watson en Katy Streek (International Exchange) & John Agesilas, Akwasi, Maarten van Hinte (Artistic Exchange)

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Charity, ook ik denk graag met je mee en ben blij dat je gereageerd hebt op de eerdere posts. Het lijkt me een hele bijzonder en spannende samenwerking, maar zoals Giovanni al aangaf vallen alleen de activiteiten die in Nederland worden uitgevoerd binnen de subsidie, de activiteiten in Zuid Afrika vormen de context voor deze aanvraag. Focus je tekst in de linkerkolom daarom op wat de mensen in Nederland gaan doen en werk het bij. Het spannende zit volgens mij in het vasthouden van de focus tussen de internationale deelnemers. Heb je een idee van hoe je de activiteiten plant en opbouwt tussen maart en oktober? Heb je in Z-A al een counterpart die daar het traject (bege)leidt? Zijn de workshops die tussen maart en oktober plaatsvinden virtueel of lokaal? 

afbeelding van Charity Reingoud

Beste Lidian Fleers, Ik heb geprobeert mijn uitleg beter te verwerken in de aanvraag. Tijdens onze reis in Zuid Afrika gaan we specifiek opzoek naar 3 personen. 2 inspirerende personen die er voor open staan om via Skype in dialoog te gaan met onze deelnemers. En 1 persoon die naar NL wilt komen om met onze deelnemers aan de slag te gaan om een mooie show te maken.(start via social media, 10 dgn in NL) Ook zullen er tijdens het festival een 4 tal makers in Nederland zijn, ook zij zullen een workshop aan de groep verzorgen. Deze personen gaan we in Zuid Afrika ontmoeten en met hun bespreken wat we van elkaar willen en voor elkaar kunnen betekenen. Overige makers die we ontmoeten, verbinden we via social media aan onze deelnemers.

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Charity, heb je iets aan de vragen en tips van Giovanni em mijzelf? We helpen je met alle plezier verder, maar dan is jouw input in de vorm van beantwoording wel relevant. Voor nu wens ik je fijne feestdagen!

afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom op JMHM. De komende weken denk ik ook met jullie mee en geef tips om te komen tot een kansrijke aanvraag. Het continent Afrika is groot met veel verschillende culturen, daarom ben ik allereerst benieuwd naar jullie motivatie om specifiek voor Zuid-Afrika te kiezen.

 
Daarnaast zoeken we op JMHM projecten waarbij actieve kunst-of erfgoedbeoefening centraal staat. Het internationale perspectief vind ik zeker interessant, maar wij zijn vooral geïnteresseerd in die onderdelen die gaan over de daadwerkelijke interactie tussen de Afrikaanse artiesten en A'damse talenten. Hoe gaan jullie het begeleidingstraject online, en ook fysiek, inrichten van de werving via het creatieproces tot de uiteindelijke uitvoering?
afbeelding van Charity Reingoud

Ons netwerk uit Amsterdam bestaat uit een grote groep jongeren met een Afrikaans afkomst. Hun grote vraagstuk is: hoe mix je de westerse en afrikaanse achtergond zonder te veel culturele restricties. Iedereen van ons is het met elkaar eens dat in Zuid Afrika ze op een sterke manier omgaan met dit vraagstuk. Het inspireerd en motiveerd ons. En met alle technische mogelijheden van deze tijd is het mogelijk om beide partijen direct te verbinden, zodat als ze fysiek samen zijn, ze direct met elkaar de (muziek/dans) studio in kunnen.Via skype brainstormen, via dropdox muziek uitwisselen, via whatsapp choreo's met elkaar delen en via snapchat/instagram en facebook vriendschappen opbouwen. Eenmaal in Nederland, de dagen voor Afrovibes 2017, oefen voor de preview shows.

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Charity, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor experimentele actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Je doel is om lokale- en internationale urban arts artiesten met elkaar te verbinden door een uitwisseling tot stand te brengen. Komt dit plan voort uit al bestaande contacten met artiesten en festivals in Johannesburg of zet je in februari je eerste stap Zuid-Afrika? Ik heb wat online research gedaan en zie dat je verkenner/aanjager bij de Noorderparkkamer bent. Heb je vanuit die rol ook al partners in gedachten? Wie zijn tot nu toe (beoogde) partners en heb je ze al benaderd? (1 van 2)

afbeelding van Charity Reingoud

Een van de partners met wie ik ga samenwerken (het Afrovibes festival) heeft een groot gevestigd netwerk in Zuid-Afrika. Zelf heb ik contact gelegd met de leidinggevende van het pop art theatre in het Maboneng, Vuyani theatre, Market theatre, Market Lab en diverse Zuid-Afrikaanse artiesten. Vanuit mijn eerdere functies heb ik een groot lokaal netwerk weten op te bouwen. Deze zal ik zeker inzetten om zowel mijn internationale zoektocht als mijn lokale wensen mogelijk te maken. Overige lokale partners zijn o.a. : Afrolosjes, Afriek, Afrolijk, De Melkweg en Tolhuistuin.

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Wat heb je precies voor ogen met het werkbezoek? Leg je contact met de festivalorganisatoren om partners te worden? Scout je urban artiesten die mee willen doen aan de digitale en fysieke uitwisseling? Wil je dat artiesten samen muziek gaan maken op het Afrovibes festival in 2017 of de editie daarna? Hoe bouwt het Afrovibes festival voort op de ervaring van 13 eerdere edities? Wat is er vernieuwend aan je artistieke plan? Dat zijn zomaar wat vragen die in me opkomen. Heb jij de antwoorden? (2 van 2)

afbeelding van Charity Reingoud

Ik wil kennis maken met het artistiek werkveld (makers/mogelijkmakers). Met hun zou ik graag in aanloop naar het Afrovibes festival een link willen leggen tussen artiesten van Joburg en de Bijlmer. In eerste instantie wil ik doormiddel van o.a. social media en google docs de artiesten kennis met elkaar laten maken. Om vervolgens tijdens het festival, de fysieke kennismaking plaats te laten vinden en previews te tonen van work in progress. Tijdens mijn vooronderzoek en aanwezigheid op Afrovibes 2016 heb ik al een aardig netwerk op weten te bouwen. Dus tijdens deze reis begin ik niet bij nul. De toevoeging van autodidacte kunstenaars van twee kanten van de wereld aan het festival zou een artistieke verrijking zijn en tegens een nieuwe doelgroep bezoekers aanboren.