menu denk mee beslis mee maak mee

De eerste repetitie na een jaar digitaliseren

 

“Jullie zijn de eerste die deze muziek in 38 jaar gaan spelen.” Met die woorden opent dirigent Bas Pollard op maandag 22 januari de eerste repetitie van Thijl bij het Utrechtsch Studenten Concert. Na een jaar hard werken hebben de studenten van dit orkest het voor elkaar gekregen de handgeschreven partituur om te zetten in leesbare, individuele partijen. In samenwerking met uitgeverij Donemus is deze grootsopgezette de opera sinds lange tijd weer speelbaar.

"Het is geweldig dat we als orkest letterlijk elke noot van de opera voor onszelf beschikbaar hebben gemaakt." vertelt Maarten. "Onze, en daarmee de eerste uitgave van Thijl is tot stand gekomen in honderden half uurtjes: in de trein naar je werk, tussen twee colleges door, in de bus op orkesttournee of wanneer je aardappels gaar moesten worden." Onder zijn coördinatie hebben tal van orkestleden zich ingezet om individuele partijen van de opera in te voeren om zo uiteindelijk de gehele opera te hebben gedigitaliseerd.

Dat de noten digitaal zijn ingevoerd, wil echter nog niet zeggen dat het werk nu gedaan is. Het handgeschreven manuscript van Jan van Gilse is soms lastig leesbaar; een foutje bij het invoeren is snel gemaakt. De orkestleden en dirigent zijn daarom extra alert tijdens het spelen: hoort dit akkoord zo te klinken of had de componist daar een andere noot bedoeld? Assistent-dirigent Evert-Jan de Groot zit tijdens de repetities klaar met de partituur van Thijl en zijn telefoon. Mogelijke foutjes worden door de orkestleden doorgestuurd naar Evert-Jan om te vergelijken met het manuscript. Door de inzet van alle leden wordt de uitgave van Thijl elke week foutlozer.

Maar uiteraard is er bij de repetities ook gewoon tijd om te genieten van de nauwelijks gehoorde muziek van Jan van Gilse. Dat deze in de smaak valt bij het orkest blijkt wel uit de reacties die we krijgen van de leden. Men is ontzettend positief en vindt het gaaf dat uitgerekend wij mee kunnen spelen in de productie van Thijl, de eerste uitvoering in 38 jaar.