menu denk mee beslis mee maak mee

New York-spektakel Akkrum zoekt vijfhonderd vrijwilligers

 

Informeren, enthousiasmeren en rekruteren. Dat was donderdag 8 maart 2018 de insteek van de tweede grote Meet me at the Fountain-bijeenkomst in Mienskipssintrum Leppehiem in Akkrum.

Tekst: Lars Goerres | Foto: Amarins Zandstra

Met opnieuw een volle zaal met potentiële vrijwilligers voor het spektakel in juni had kerngroep-voorzitter Piet Dijkstra, die samen met Kees de Boer en Anne Dykstra de avond in goede banen leidde, na afloop weinig reden tot klagen. ,,We hebben alle verenigingen in het dorp aangeschreven en zijn hartstikke tevreden over de opkomst. Op de eerste bijeenkomst in november kwamen 145 mensen af. Nu zaten we ook alweer op kleine honderd.”

Een groot aantal vrijwilligers is nodig ook. ,,Want”, zo benadrukte Dijkstra namens de organiserende Stifting Kulturele Eveneminten Akkrum-Nes (SKEAN) nog maar eens, ,,we willen het straatbeeld van het negentiende-eeuwse New York waarheidsgetrouw nabootsen. En dan moet je in beide weekenden (9-10 & 16-17 juni, red.) constant minimaal tweehonderd mensen in kleding uit die tijd rondom de Big Store hebben lopen.”

Het ‘grootste warenhuis ter wereld’, dat oud-Akkrumer Folkert Kuiper - alias Frank Cooper - in 1896 aan de andere kant van de Atlantische Oceaan opende, wordt over drie maanden op het Heechein in verkleinde vorm nagebouwd. En die wetenschap leidde in de grote zaal van Leppehiem bij het zien van de fotomontage aan de Sixth Street in New York al tot de nodige ‘oehs’ en ‘aahs’.

,,Prachtig”, vond Dijkstra. ,,Je merkt dat de inwoners van Akkrum en Nes langzaam maar zeker warm lopen voor het evenement. Wij zijn samen onderweg naar het doel en hebben nu denk ik zo’n 30 tot 40 procent van de voorbereidingen achter ons liggen. Nog even en dan kunnen we eind deze maand echt los om het evenement ook daadwerkelijk gestalte te gaan geven.”

En die vrijwilligers? ,,Qua individuele aanmeldingen zitten we inmiddels op 270 à 280 en als je de leden van het muziekkorps en Popkoor Akkrum meerekent, al over de driehonderd. Maar er moeten nog véél meer vrijwilligers bij om op de gewenste vijfhonderd te komen. Daarom gaan we ook na deze bijeenkomst door met het benaderen van mensen. Je moet het zo zien: de trein rijdt, nu is het zaak zo veel mogelijk passagiers aan boord te krijgen. Vooral meer mannen zijn ook van harte welkom.”

Bij de foto:

Een zaal vol inwoners van Akkrum en Nes, die informatie kwamen halen over het New York-spektakel dat in twee weekenden in juni wordt gehouden. Op de foto laat Piet Dijkstra een vragensteller aan het woord.