menu denk mee beslis mee maak mee

vanuit Theater het Pakhuis in Hoorn:

 

Alle dansmakers presenteerden hun thema's , gaven uitleg over hun werkproces en toonden de dansstukken.

Madelon de Jong werkte met het thema 'groeiende vervaging'. Joke de Heer gaf uitleg over haar thema 'gevaar', dat ontstond door het werken in de hal van van de oefenruimte, waar werd gedanst bij, voor en op een reling. Carlijn Visser koos na het orkest gehoord te hebben, voor een hoekig raamwerk met bodysounds. Henk Smits'  thema was 'trillende aarde', naar aanleiding van een oude foto uit de tijd van de Historische Tuin.

Ruimte en keuzes
De verschillende dansstukken geven weer hoe de (werk)ruimte van invloed is geweest bij het maakproces. Muzikale keuzes bepalen o.a. patronen in de ruimte. "Er is kwetsbare verbinding, lange strengen van hier naar daar.
Er is gevaarlijk verlangen. Kijkend, verheffend, een eigen spiegelbeeld. Wegduwend is het er toch.
Er is durf, als je durft. Buigend, verdwijnend in de spiegel, pak je vast-zittend verlangen.
Neem, vorm en vervaag."
Het is weer zomaar een greep uit mijn associaties bij het kijken naar de dansen.

Deze thema's vormen nu een nieuw uitgangspunt voor veranderende dansstukken op een andere locatie met andere muziek. Samen met dirigent Rolf Hoogenberg van Harmonieorkest de Herleving is gekozen voor 1 compositie, die in lagen zal worden verdeeld waardoor het orkest in groepjes samen met de dansers 1 partij van het muziekstuk vertegenwoordigen. Daardoor zal in de Historische Tuin op verschillende locaties tegelijkertijd hetzelfde muziekstuk worden gespeeld en zal bij ieder dansstuk een partij worden uitgewerkt. 1 muziekstuk, 4 partijen die d.m.v. improvisatie en de dans bewegen en veranderen. Net als de veranderende toekomst van de Historische Tuin.

Cynthia van Tuijl