menu denk mee beslis mee maak mee

Fotofestival aan de Maas 2018

 

Urban Photo Race Rotterdam, de ultieme uitdaging

07-03-2018

Inspiratie

Door: Diana Bokje 359

Het is zaterdag 12 mei 10:00. Het geroezemoes van driehonderd mensen klinkt opgewonden tussen alle fotocontainers van het Fotofestival aan de Maas. De spanning op het Deliplein stijgt. Wat staat de deelnemers aan de Urban Photo Race Rotterdam vandaag te wachten?

De ultieme uitdaging voor straatfotografen, de Urban Photo Race, start dit jaar vanaf het Fotofestival aan de Maas. Deelnemers krijgen de opdracht steeds drie foto’s te maken met een bepaald thema binnen een bepaalde tijdslimiet op steeds een andere locatie in Rotterdam. Via verschillende checkpoints neemt de organisatie hen mee in een krankzinnige race langs bekende en minder bekende punten van de stad. Bij iedere checkpoint ontvangen de deelnemers een nieuwe thema. Doel is de stad te ontdekken, andere verwoede urbanfotografen te leren kennen en het uiterste uit je creativiteit te halen. De zeer populaire fotomarathon streek vorig jaar voor het eerst neer in Rotterdam. Het was met bijna 250 deelnemers direct een groot succes.

Waar ga je beginnen?

De kaarten worden uitgedeeld en de race is begonnen; tijd voor het eerste thema. Twee uur vanaf nu om dit thema in beeld te brengen. Waar ga je beginnen? Hoe ga je beginnen? Op de fiets, te voet, alleen of met een groepje? Op de fiets ben je sneller bij het tweede checkpoint en kun je een groter gebied beslaan, maar je ziet ook minder dan wanneer je loopt. Als je loopt heb je misschien dezelfde route als de anderen. Hoe zorg je er dan voor dat jij drie onderscheidende beelden maakt? Ga je zwerven dan wordt het tien kilometer lange fotoparcours misschien wel vijftien of twintig kilometer. De volgende keuze is misschien nog wel ingewikkelder. Ga je met een groepje fotografen op pad dan is dat wel zo gezellig, maar hoeveel fotokansen laat je dan ongemerkt liggen? Als je alleen gaat kun je je helemaal focussen op je fotografie, maar samen beleven en delen geeft de race wel wat extra’s

Je eigen stijl?

Ook qua fotografie zijn er nog wel wat afwegingen te maken. Kies je voor een eigen stijl die je, ondanks de verschillende thema’s, de hele dag gaat volgen of kies je bij elk thema de stijl die daar het beste bij past? Heb je voor jezelf een overkoepelend thema waar je alle thema’s van de dag inpast of vul je ieder thema opnieuw in? Gelukkig kun je al deze overweging al thuis maken zodat je er helemaal klaar voor bent als het startsein klinkt. Maar ja, dat thema hoe pak je dat aan? Google is ook in dit geval een goede raadgever. Wanneer je zoekt op het thema, zijn er vast wel resultaten die je fantasie in beweging zetten. Zoek ook eens in het woordenboek naar andere betekenissen van het woord of zoek op spreekwoorden of gezegdes waar dit in voor komt. Natuurlijk kun je ook gewoon gaan wandelen. Terwijl je loopt kijk je rustig om je heen wat je ziet, maar vergeet ook je andere zintuigen niet. Hoe ruikt het, wat hoor je, hoe warm is het? Door je andere zintuigen te stimuleren, activeer je je creativiteit en waarneming. Je bent er helemaal klaar voor. Op naar het eerste checkpoint. Nu nog fotograferen….

Nog even de kroeg in

Zaterdagavond 22:00 uur, twaalf uur en zes thema’s later. Moe, maar nog vol adrenaline lopen de laatste deelnemers naar het station. De foto’s zijn bewerkt en ingeleverd. Drie per thema, achttien in totaal. Wat een dag, wat een race. Nog even de kroeg in? Of lekker met de voeten omhoog op de bank ploffen?

Schrijf je nu in

Ga jij de ultieme uitdaging aan? Schrijf je dan hier in voor de Urban Photo Race Rotterdam, zaterdag 12 mei 2018.

Diana Bokje |