menu denk mee beslis mee maak mee

Debora van Stenis

 

afbeelding van Debora van Stenis

Debora van Stenis

Werkzaam bij: 
Als zelfstandige werkzaam voor o.a. HKU Theater en Sharing Arts Society


Debora van Stenis is FCP-coach. De coaches ondersteunen
met hun expertise projecten bij hun aanvraag.

Expertise: 
Ik werk sinds 2004 in de culturele sector van Utrecht. Eerst 8 jaar als educatiemedewerker bij Yo! Opera (een jeugdopera- festival/gezelschap) en sinds 2012 als freelancer. De projecten die mij het meest aanspreken zijn kunstprojecten die in verbinding staan met de samenleving. Door de thematiek, de locatie, door te werken met mensen die niet meteen iets met kunst hebben, op scholen of in de wijk. Ik zoek altijd naar (nieuwe) verbindingen en naar combinaties van mensen en ideeën die elkaar kunnen versterken. Ik heb de afgelopen vier jaar o.a. gewerkt voor de Sint Maarten Parade, Stut Theater, Festival aan de Werf, Call of the Mall, Le Tour Utrecht en het UCK. Ook geef ik sinds een aantal jaar les op de HKU Kunst & Economie over theatereducatie.
Interesses: 
Theater, muziek, rommelmarkten, fotografie, popquizzen en zingen in koortjes.

Recente reacties

The Atlantis Project

vrijdag 23 juni 2017 - 0:24

Hoi Nynke,

Welkom op dit JMHM platform! Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik stel vragen, geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Ik ben heel benieuwd hoe de open werksessies eruit gaan zien. Als je inderdaad deelnemers hebt varierend van iemand met een vluchtelingenachtergrond tot iemand die van vissen houdt, komt de opzet van dit soort ontmoetingen vrij nauw. Hoe zorg je voor een gelijkwaardige uitwisseling?

Het programma dat je verder beschrijft is behoorlijk artistiek. Je schrijft dat dit (getuige zijn van het artistieke proces) interessant en leerzaam is voor de deelnemers. Ik ben benieuwd hoe jullie er voor gaan zorgen dat dit het inderdaad gaat zijn voor de diverse groep die jullie willen betrekken. De groep die niet perse kunst- interesse/ervaring heeft.

Benieuwd naar je reactie!

Groet!

Debora

 

buiten zinnen

vrijdag 23 juni 2017 - 0:14

Hoi Marjolein,

Dank voor je uitvoerige en zorgvuldige antwoord! Nog een aanvullende vraag/tip m.b.t. het bereiken van een diverse doelgroep. Zijn de ambassadeurs uit jullie jongerenredactie een afspiegeling van de doelgroep die jullie zouden willen bereiken? Kan me voorstellen dat dat een positieve invloed kan hebben op de programmering en het publiek dat je daarmee aantrekt.

En programmeren zij alleen? Of zijn ze ook betrokken bij de praktische voorbereiding & uitvoering van die programmering?

Groet!
Debora

 

Cultuurparticipatie Brechtfestival Deventer 2017-2018

donderdag 22 juni 2017 - 23:20

Dag Allard,

Is er ook nog een plek voor uitwisseling tussen deelnemers? Bijv. de deelnemers van de twee koren en de deelnemers van de theaterproducties? Ik kan me voorstellen dat uitwisseling van ervaringen en inzichten m.b.t. het thema, maar ook het proces en de het product waardevol is voor hun persoonlijke proces - maar ook voor de amateurvereniging waar ze onderdeel van zijn.

Groet!
Debora

Cultuurparticipatie Brechtfestival Deventer 2017-2018

vrijdag 9 juni 2017 - 23:44

Dag!

Even voorstellen. Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik stel vragen, geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Allereerst: Wat mooi om te lezen dat er zo'n maatschappelijk engagement ten grondslag ligt aan dit festival! 

Een vraag ter verduidelijking: Gaan de regisseurs een nieuwe (nog niet bestaande) voorstelling maken met de amateurs? Of halen ze een al bestaande voorstelling uit de kast om met een nieuwe groep mensen te gaan maken?

En, waar komen de potentiele deelnemers / amateurs vandaan? Zij het bestaande groepen? Of kunnen mensen zich als individu aanmelden?


Groet!
Debora

buiten zinnen

vrijdag 9 juni 2017 - 23:25

Dag Emma en Marjolein,

Welkom op dit JMHM platform. Even voorstellen. Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik stel vragen, geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Dit festival zit al goed (gevuld) in elkaar! Leuk om te lezen. Wordt ook enthousiast van het feit dat jullie heel de bibliotheek gebruiken voor de verschillende activiteiten. 

Het format van schoolbezoeken/wedstrijd klinkt meer als een format voor middelbare scholen. En minder als iets voor 18+. Is het bedoeld voor HBO's / Universiteiten / ROC's?
Wat zijn de randvoorwaarden voor het korte verhaal? En waarom hebben jullie ervoor gekozen dat leerlingen elkaar kunnen mogen beoordelen?

Daarnaast ben ik ook benieuwd naar de acties die jullie ondernemen om daadwerkelijk ook publiek aan te trekken van verschillende opleidingsniveaus/culturen. Heb je in beeld wat ze mogelijk tegen zou kunnen houden om te komen?

Ik hoor van jullie!

Groet!
Debora

Mozart Festival

vrijdag 9 juni 2017 - 23:07

Dag Han! 

Dat lijkt me al een betere verdeling in categorieen. Al is er nog steeds een groot verschil tussen een kind van 7 en een kind van 13. Klopt het dat deze kinderen/jongvolwassenen zich als individu kunnen aanmelden? En kan een stuk ook door een orkest / koor worden uitgevoerd? 

En met wie werken jullie samen om het evenement onder de aandacht te brengen / deelnemers te werven?


Groet!
Debora

Fest der Blasmusic

vrijdag 9 juni 2017 - 22:42

Dag Han,

Dank voor je antwoord. Als ik zo lees hoe jullie graag meer jongeren willen betrekken en kennis willen laten maken met jullie genre muziek, vraag ik mij af of er ook jonge mensen onderdeel zijn van de denktank/organisatie achter het festival! Het is altijd goed om niet alleen voor de doelgroep te denken, maar ook samen met de beoogde doelgroep alle vragen/wensen/doelen/behoeften te bespreken!

Wellicht kan je en speciale denktank in het leven roepen rondom de vraag: hoe trekken we meer jonge mensen aan? 


Groet!
Debora

Berend Botje Retour

woensdag 24 mei 2017 - 21:29

Hoi Kees, ik kan me inderdaad voorstellen dat trots op wat je hebt gemaakt een belangrijk doel is. Voor elke deelnemer.  Wellicht kan je dit versterken door een blog / facebook pagina / website te maken waarop iedereen zijn voortgang kan laten zien en elkaar kan volgen?

Op die manier krijgt iedereen ook het gevoel onderdeel te zijn van iets groters (dat je als basisschoolleerling erachter komt dat je in een project zit met prof. kunstenaars) - wat de motivatie en het gevoel van trots kan vergroten. Mijn ervaring is dat, zeker mensen zonder kunstachtergrond, het moeilijk vinden zich voor te stellen waar ze naar toe werken  / waar ze onderdeel van zijn. Wellicht kan zo'n tool helpen - ter aanvulling op de soms wat moeilijk te organiseren live ontmoetingen.

 

Groet!

Debora

Mozart Festival

woensdag 24 mei 2017 - 21:26

Beste Cornelis,

Ook even voorstellen! Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Een paar vragen!

Over de kindervoorstelling: Voor welke leeftijd is jullie scholenaanbod bedoeld? En wat willen jullie precies dat er in de klassen gebeurd? Is het iets wat de leerkracht zelf kan doen? Of gaat er iemand van jullie de groepen langs?

Over het mozart-concours: De doelgroep is heel breed: 6-20 jaar. Hoe verschilt de opdracht voor de zesjarigen met die van de 20 jarigen? (Is er een verschil?)


Ik hoor graag van je!

Groet!
Debora

DE BOUW 2017

woensdag 24 mei 2017 - 20:33

Hoi Ineke,

Als je zo je potentiele doelgroep beschrijft moet ik ook denken aan vrijgezellenfeestjes (als je het niet erg vindt om die in huis te hebben) en familieuitjes! De zomer is daar toch ook een beetje de tijd voor!

En als je lassers zegt, denk ik ook aan DE Rotterdamse industrie van de havens. Is er daar geen link mee te maken? Het is zo onderdeel van Rotterdam dat er misschien wel een aantal enthousiaste gepensioneerde havenmedewerkers zijn?

Groet!
Debora

Berend Botje Retour

vrijdag 12 mei 2017 - 22:41

Hoi Kees,

Zo! Dat is een flink takenpakket! Is dat een bewuste keuze of heeft het te maken met het beschikbare budget? Hoe ziet voor jou de ideale situatie eruit?

Wellicht ter inspiratie: Voor de Sint Maarten Parade komend november zullen we per discipline (beeld/muziek/performance) 1 eindverantwoordelijke / coach aanstellen die de grote lijnen bewaakt, vinger aan de pols houdt bij de verschillende clupjes (per mail, live bezoek van repetities etc.) en die beschikbaar is voor advies/tips. Deze eindverantwoordelijken vormen op die manier samen het artistieke team dat onderling ook overlegt/afstemt. Daarnaast hebben in aanloop naar de parade 3 - 4 algemene inspiratie-/infobijeenkomsten waar iedereen aanwezig is, waar o.a. ideeen/tussenfabricaten gepresenteerd kunnen worden waar iedereen op kan reageren. Ervaring is dat deze avonden mooie kruisbestuivingen kunnen opleveren en dat het helpt om op die manier gezamenlijk naar de parade toe te werken en te leven.

Je noemt verder 'kwaliteit in de breedte'. Bedoel je daarmee de kwaliteit van het proces en van het contact tussen de mensen? Wanneer is dit voor jou geslaagd? En wanneer ben je met het oog op artistieke kwaliteit tevreden over? Hebben jullie de doelstelling per discipline / onderdeel / doelgroep helder? Wat zou je bijvoorbeeld (met het oog op de meedenkvraag) willen bereiken bij schoolkinderen, individuen en verenigingen door ze samen te brengen?


Groet!

Debora

 

Fest der Blasmusic

vrijdag 12 mei 2017 - 22:05

Beste Han,

Welkom op dit JMHM platform. Even voorstellen. Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Als ik het goed begrijp willen jullie met de aanvraag bij Jij Maakt het Mee een bijdrage voor het specieke onderdeel voor jongeren: 1) het speelmee blaasorkest en 2) de workshops. Klopt dat? 

Waren deze twee activiteiten er afgelopen oktober ook al? 
En kan je iets meer vertellen over de inhoud van de workshops en van het speelmee blaasorkest? 

Heb je een idee wie de jongeren zijn die jullie willen bereiken en interesseren? Zitten ze bijvoorbeeld al bij een muziekvereniging? Aan welke leeftijdscategorie denken jullie? Komen ze al naar het Fest der Blasmusic als publiek? 

Wat betreft jullie denk mee vraag: Ik denk dat het hier gaat om eerlijke aandacht van jongeren? En, wat bedoel je precies met 'eerlijk'?

Ik hoor het graag!

Groet!
Debora

 

DE BOUW 2017

donderdag 11 mei 2017 - 23:12

Hoi Ineke!

Even voorstellen. Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Wat een tof project! En wat biedt een "simpel" gegeven als bouwen toch veel mogelijkheden voor een enorm rijk en bijzonder programma. 

Waar ik benieuwd naar ben: Wie is jullie doelgroep? En is er dan nog onderscheid te maken tussen een bestaande en potentiele doelgroep?

Wat betreft jullie meedenkvraag: Wat bedoel je precies met ambachtslieden? Aan welke "disciplines" denken jullie? Is de Rotterdamse haven niet een goede ingang? En hebben jullie al contact met technische opleidingen? 

Groet!
Debora

Berend Botje Retour

woensdag 10 mei 2017 - 16:17

Hoi Kees!

Even voorstellen. Ik ben Debora van Stenis en ben jullie JMHM-coach tijdens de denk mee fase. Ik geef tips en feedback en ben beschikbaar voor advies!

Tijdens het lezen van de tekst werd ik helemaal blij. Enerzijds omdat dit liedje altijd gezongen wordt op de zwemles van mijn dochter (wie kent dit liedje niet?), anderzijds omdat ik sinds 2011 als productieleider betrokken ben bij de parades die Rob in de vorige post noemt. Ik zie veel overeenkomsten: erfgoed, volkstraditie, processie (in het donker), participatie en betrokkenheid van een brede doelgroep, een groot sculptuur! Een film van de laatste editie: https://www.youtube.com/watch?v=PGfNGwmE5CQ. De parade wordt voorafgegaan door een aantal weken waarin er op verschillende plekken in de stad (Utrecht) wordt gewerkt en gebouwd aan sculpturen, maar ook aan die betrokkenheid. Kortom, inderdaad interessant om contact op te nemen met Paul Feld!

Jouw project is groots in zijn opzet: veel disciplines, veel (verschillende) mensen. Om te beginnen twee vragen:

- Mbt al die disciplines en partijen: Hoe wordt dit artistiek gecoordineerd / bewaakt?

- Je gaat plannen van bewoners inventariseren. Wat bedoel je hier precies mee? Mag iedereen een idee / deelproject indienen?

Groet!
Debora