menu denk mee beslis mee maak mee

Waag eens een oversteek

Dansen over de Eem tijdens Festival Spoffin

Stichting Zomertheater Amersfoort
19 augustus 2017 tot 25 augustus 2017
circus, dans
jongeren, volwassenen, wijkbewoners
onze website
€5.500

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

Waag eens een oversteek

Dansen over de Eem tijdens Festival Spoffin

afbeelding van Maaike Boersma

Ingediend door:

Maaike Boersma

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe werven we zo veel mogelijk deelnemers uit verschillende lagen van de samenleving?

Projectomschrijving: 

Amersfoorters worden uitgedaagd om op een koord een oversteek over de Eem te maken. In de week voorafgaand aan Festival Spoffin komen ze onder begeleiding van professionals bij elkaar om alles te leren wat hiervoor nodig is. Eerder vond een soortgelijk project met veel succes plaats in Brussel. Om deelnemers te werven en enthousiasmeren, organiseren we in de voorafgaand aan het project workshops en oefenlessen.

Voorbereiding: workshops en oefenlessen
Een deel van de workshops en oefenlessen voor jongeren vindt plaats in tehuizen voor ouderen zodat deze mensen meer met elkaar in contact komen. Ze kunnen kijken en de deelnemers aanmoedigen. Hiervoor werken we samen met de Amersfoortse organisatie WELZIN. Het project brengt mensen uit verschillende lagen van de samenleving bij elkaar doordat de kennismakingslessen plaatsvinden in verschillende wijken, maar bijvoorbeeld ook in het AZC en bij bijeenkomsten van ondernemers.

De oversteek
Het is voor het project de bedoeling om twintig personen te selecteren voor de uiteindelijke oversteek. Zij komen uit verschillende wijken, leeftijdsklasse en beroepsgroepen uit de stad Amersfoort en oefenen een week lang voor de grote oversteek in de buurt van de Koppelpoort. Deze oversteek vergt moed, doorzettingsvermogen en creëert saamhorigheid. Het kan zijn dat niet iedereen de oversteek ook ook daadwerkelijk zal maken, want ondanks de fysieke veiligheid is het nog een hele mentale stap om de oversteek te wagen. Hierin worden de deelnemers deskundig begeleidt.
Het project daagt mensen uit en laat ze dingen leren die ze niet verwacht hadden ooit te kunnen. Zodoende draagt het bij aan een groeiend zelfvertrouwen en positief zelfbeeld. Voor toeschouwers is de uiteindelijke oversteek magisch om te zien, voor deelnemers een overwinning op zichzelf. Festival Spoffin wil het publiek op een intensievere manier bij haar voorstellingen betrekken, en hoe kan dat beter dan zelf deelnemer te worden?

Veiligheid
Bij het project staat de veiligheid uiteraard voorop. Bij de workshop en proeflessen wordt niet hoog boven de grond gewerkt. Daarnaast worden deze gegeven door professionals die weten wat verantwoord is en wat niet. De opstelling van het koord over de Eem wordt door professionele riggers geplaatst en de deelnemers zijn tijdens de oversteek gezekerd aan een bovenleiding.

Achtergrondinformatie over de aanvrager en/of de instelling: 

Spoffin is het internationale festival voor buiten- en locatietheater dat zich jaarlijks in het laatste weekeinde van augustus afspeelt tegen het decor van de historische binnenstad van Amersfoort. In de periode 2010-2016 heeft het festival zich in hoog tempo ontwikkeld en is nu een vast punt op de agenda van veel Amersfoorters, bezoekers uit de regio, uit de rest van Nederland en het buitenland.
Het festival biedt hoge kwaliteit en wil tegelijkertijd zo min mogelijk drempels opwerpen: daarom beslist de bezoeker meestal pas na afloop wat hij of zij betaalt. Spoffin verbindt een breed en nieuwsgierig publiek met het artistieke en prikkelende werk van doorgaans jonge talentvolle makers uit heel Europa. Ook geeft het festival het publiek verdieping, duiding en de mogelijkheid zelf mee te doen.

Begroting: 

Om de drempel laag te houden, betalen deelnemers zelf een bescheiden bijdrage. Daarnaast wordt het project ondersteund door Stichting WELZIN en Rabobank Amersfoort Eemland.

Er is geld nodig voor de begeleiding van professionele docenten, de materialen en het transport daarvan, de EHBO en lunch, koffie en thee tijdens de week van de oversteel.

Locatie(s): 
In de buurt van de Koppelpoort, Amersfoort

afbeelding van Anne Arninkhof

Hoi Maaike, ik zie dat het projectplan in de linkerkolom nog niet verder is gegroeid. Kom je er uit met onderstaande aanwijzingen? Het Fonds beoordeelt het plan uiteindelijk op de artistieke of inhoudelijke waarde, de samenwerking en de impact van het project. Gebruik daarom in je projectplan wel de originele kopjes. Mocht je nog vragen hebben beantwoorden we die uiteraard graag!

afbeelding van Thijs Hazeleger

Dag Maaike, 

Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie. Doordenkend op de sport-vraag van Anne: wat is de achtergrond van de docenten? Werken zij bij Circus Amersfoort? Ben je op zoek naar een circussfeer? Wellicht is research naar koorddansen dan inspirerend voor je. 

Ik kan me voorstellen dat de oversteek veel bekijks trekt, en veel volk op de been brengt. Daarbij moet ik denken aan 'Te land, ter zee en in de lucht'; gezellig (plat) amusement. Niks mis mee, maar dan niet geschikt voor dit platform. 

Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om de nadruk op het proces te leggen, en minder op het resultaat. Hoe geef je de ontmoetingen tijdens het oefenen vorm? En waarom in tehuizen, AZC's en bij bedrijven? Wat vind je ervan om te focussen op 1 instelling en daarmee het contact verdiepen?

Groeten Thijs

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Maaike, welkom op Jij Maakt Het Mee! De komende weken denk ik graag met je mee om dit plan aan te scherpen. Spannend zo’n oversteek per koord over de Eem. De nadruk lijkt echter nog op het sportieve karakter te liggen. Dus vergeet niet: JMHM is specifiek bedoeld voor cultuurbeoefening in de vrije tijd. Laat dit dan ook goed aan bod komen in je projectplan. Wellicht brengt ook de uitleg over de workshops en oefenlessen dit beter voor het voetlicht. Ik zie dat je het projectplan al verder hebt uitgebreid onder het tabblad ‘denk mee – meer projectinformatie’. Vergeet ook niet de andere kopjes aan te vullen. Veel succes!