menu denk mee beslis mee maak mee

Theaterhuis - we halen ze op!

De stad in om theatertalenten op te sporen en...

Het Theaterhuis
12 maart 2019 tot 22 december 2020
muziek, muziektheater, theater
jongeren
€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Theaterhuis - we halen ze op!

De stad in om theatertalenten op te sporen en op te halen. Ontwikkellijnen voor jongeren. Producties maken om te shinen. Matchen en mixen van talent en ervaring met al doorontwikkelde en geschoolde jongeren.

afbeelding van Peter Huppes

Ingediend door:

Peter Huppes

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Goede voorbeelden van geslaagde eerdere pr-campagnes voor jongeren.

Wat ga je doen?: 

'We halen je op!'    Het Theatrhuis in Almere werd en wordt al door jonge theatertalenten bevolkt. Onder bezielende leiding van Bas van Klompenburg (27) en Peter Huppes (61) wordt er al jaren met jongeren aan hun skills en persoonlijke ontwikkeling gewerkt.

Naast het trainen en ontwikkelen van theater-skills zijn er intussen ook vele producties op hoog niveau gespeeld. Spelers stroomden door naar HBO-kunstopleidingen. En nu, afgestudeerd en wel, komen ze er aan meewerken het Theaterhuis naar het next level te trekken. Met deze jonge Almeerse professionals willen we het nieuwe 'We halen je op!' programma ontwikkelen en neerzetten. Dit om het nieuwe- en nog onzichtbare theatertalent in Almere op te sporen en mee te nemen. 'We halen je op!' bestaat uit filmpjes, muziek, hit and run workshops in de buurten en op scholen, soc. media campagnes, flyers, reclameblokken, radio, tv en heel veel mond op mond reclame. Zichtbaarheid en ruchtbaarheid dus, wat in een nieuwe stad als Almere met nog zwakke netwerken zeer nodig is. Het theaterklimaat in de stad is nog pril te noemen en ontwikkelt zich langzaam. Daar kunnen de jongeren niet op wachten, dus halen we ze op! Het Theaterhuis staat voor ze klaar.

Dit alles sluit nauw aan bij het grotere programma van het Theaterhuis. Het Theaterhuis is een productie- ontwikkel werkplaats voor jonge theatertalenten in Almere. Gedifferentieerde ontwikkellijnen, producties en workshops voor de verschillende niveau's voor 15 - 25 jarigen. Maar nu dus ook de plaats waar de jonge professionals zich verder in hun vak kunnen bekwamen en een inspiratie en voorbeeld voor de nieuwe generatie zijn: Jonge Helden!

Samenwerking en fascilitering door KAF-Schouwburg Almere en CKV Almere.

Hoe ga je te werk?: 

Het Theaterhuis = ontwikkeling en groei

Het Theaterhuis is de plaats waar jongeren, mede dank zij de facilitering door KAF,  in een inspirerende en professionele omgeving boven zichzelf uit kunnen stijgen en een inspiratie voor anderen kunnen zijn. Een unieke plek in Almere voor jonge theatergekken met hun eigen theater plannen en uitvoeringen. Het Theaterhuis zorgt voor verdere kennismaking met theater in een professionele omgeving maar ook voor verdieping en impact. Er worden trainingen en workshops gegeven en voorstellingen gemaakt. Ook helpen we ze op een kunstvakopleiding te komen.

Zijn die jongeren er ook?
In het Theaterhuis zijn dankzij de goede contacten met meerdere andereculturele/maatschappelijke instellingen inmiddels zo’n dertig jongeren actief (geweest). Daarnaast konden zo’n dertig andere, (13-18 jaar en een paar volwassenen) spelers in de producties figureren en zo al kennismaken met het Theaterhuis.
De weg naar het theater is in een grote stad als Almere al lang niet meer vanzelfsprekend. Theater-geïnteresseerde jongeren vinden maar moeilijk of niet hun weg naar het podium. Redenen? Het digitale tijdperk, de beeldvorming, de kunsten-paplepel thuis of financiële mogelijkheden niet hebben. Er ontbreekt een solide culturele infrastructuur. Om die reden gaat het Theaterhuis actief op zoek naar die jongeren in Almere en omgeving die graag in het Theaterhuis opgenomen zouden willen worden.

Uitvliegen én terugkomen

Het Theaterhuis groeit door en biedt zoveel dat deze jongeren na hun studie niet voorgoed verdwijnen maar juist graag aan de theater-groei van de stad willen komen bijdragen. Dat ze ervoor kiezen hun vleugels bínnen de regio uit te slaan. Met ons theaterhuis creëren we een theatermakers-klimaat waardoor de theatermakers verleid worden om voor die kunstzinnige groei behouden te blijven en er aan bij te dragen.  

 

Met wie werk je samen?: 

Werken in niveaus.

 Programma’s in het Theaterhuis op verschillende ‘verdiepingen’ van het huis ingericht, geselecteerd op ambitie, talent, ervaring en/of opleiding.

Concreet: een tweede productie per seizoen, geselecteerd op niveau.

Ook komt er een ‘zolder’ in het Theaterhuis, als werkplaats voor die jongeren die al verder zijn, en klaar zijn om zelf aan het werk te gaan.  Onder professionele begeleiding experimenteren en produceren zij eigen werk met zielsverwanten.  
Jaarlijks wordt er op elke ‘verdieping’ van het theaterhuis, ieder niveau, een programma aangeboden en worden er producties gemaakt. Ook begeleiden we de jongeren naar de diverse kleine podia in de stad.  Alle producties richten zich op de jongeren van de stad en hun verhaal. Zo worden deze jongeren de aanjagers van de jongerencultuur in Almere. 

Partners: 

DIMT- Stichting de Schoor ( kweekvijver en partner in het doorverwijzen en scouten van talent) 

ROC – Entertainer ( MBO opleiding die ondersteund met netwerk, kennis en leerlingen) 

Theaterschool Almere ( ondersteunt met workshops en netwerk)  

Avanti ( ondersteund met locatie’s voor workshops en met didactische kennis) 

Stichting Twisted ( ondersteund met workshops) 

BG 22-24. ( bied haar podium beschikbaar voor presentaties en repetities van de ‘ zolder’. )

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het Theaterhuis is er in onze visie om talenten op te halen en samen te brengen om zich met elkaar krachtig te kunnen ontwikkelen en door te stromen naar het hogere kunstvakonderwijs.Het Theaterhuis past met zijn insteek, aanbod en resultaat precies in de ruimte tussen de 

andere Almeerse culturele initiatieven. Alleen het Theaterhuis biedt de getalenteerde jongeren in Almere (en Flevoland) een 

werkvloer en podium die de opstap naar kunstvakonderwijs mogelijk maakt.  We zijn de brug. We maken de verbinding. Dat is de afgelopen drie jaar goed gelukt. 

Ook groeien de ‘ inwoners’ van het huis door naar vakopleidingen; 

ArtEZ hogeschool voor de kunsten​​​-  

4 leerlingen de afgelopen 5 jaar 

Amsterdamse hogeschool voor de kunsten​​-  

3 leerlingen de afgelopen 5 jaar

Universiteit v Amsterdam theaterwetenschappen-

1 leerlingen de afgelopen 5 jaar

Kunstacademie Breda st. Joost​​​​-  

1 leerlingen de afgelopen 5 jaar

ROC Flevoland - Entertainer (niveau 4)​​​-  

5 leerlingen de afgelopen 5 jaar

Hogeschool voor de kunsten Utrecht-                                  

1leerling de afgelopen 5 jaar

NHTV internationaal hoger onderwijs Breda/Games-

1 leerling de afgelopen 5 jaar

Film Acedemie Amsterdam -

1 leerling de afgelopen 5 jaar

Begroting: 

Bij het FCP vragen wij een bedrag van 4.135 euro aan. De totale kosten van het project zijn 10.185 en die word gedeelte gefinancieerd door sponsering, reccetes en contributie van de spelers/jongeren. Van deze eigen inbreng worden de docenten en repetitieruimte's betaald. Het subsidie bedrag is bestemd voor decor, techniek en publiciteitsmateriaal.