menu denk mee beslis mee maak mee

De stenen van de stad

Doen waar we sterk in zijn.community-art.

Stichting BurenToenTheater
2 april 2018 tot 29 september 2019

€9.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

De stenen van de stad

Doen waar we sterk in zijn.community-art.

afbeelding van Peter de Rooij

Ingediend door:

Peter de Rooij

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Een sparereinpartner voor de productieleider.

Wat ga je doen?: 

Stichting BurentoenTheater organiseert muziektheater in het historische Betuwse stadje Buren. Eénmaal in de drie jaar produceert zij een multidisciplinaire openlucht voorstelling. Dit wordt onze 4e voorstelling.

BurentoenTheater wordt gemaakt door professionele theatermakers uit Rivierenland in nauwe samenwerking met enthousiaste amateurs uit Buren en omgeving. “Amateurs” moet dan verstaan worden in de diepste zin van het woord: liefhebbers.

Kinderen, jongeren, ouderen – uit alle leeftijdscategorieën neemt men deel aan het spel. Mensen uit koren, muziek- en dansgroepen, toneelspelers, beeldend kunstenaars, voor al die kunstvormen en zijn beoefenaars is er ruimte. Doen waar we sterk in zijn. Waar het hart van de regisseur ligt: openlucht theater voor en door streekgenoten, kortom community-art. Gemeenschapskunst in een vorm van kunstbeoefening die plaatsvindt door samenwerking, interactie of dialoog binnen de gemeenschap. De deelnemers werken vanuit een sociaal- maatschappelijk engagement samen aan een kunstproduct, ondersteund door professionals.

Basis voor de komende voorstelling zijn de “stenen van de stad”Het kasteel met 365 ramen naar verluidt, met rondom gebeitelde ornamenten. Fraai werk van de steenhouwer die ook de namen in de zerken van de doden beitelde en dus veel kan verhalen. De steenhouwer die niet alleen de scenes aan elkaar zal rijgen, maar verbindingen legt naar de actualiteit, de wereld waarin we nu leven. De steenhouwer die maar blijft voortleven en het moede hoofd pas kan neerleggen als in de grande finale het kasteel voor de ogen van het publiek in volle glorie herrijst. Kortom: voldoende ingrediënten voor een pakkend sociaal bewogen verhaal waarin gelukkig ook een dosis humor wordt verpakt. Om de emotionele gelaagdheid van de productie zo invoelbaar mogelijk over te brengen is gekozen voor verschillende theaterdisciplines: spelen, vertellen, zingen, dansen, musiceren, projecteren. De vertelvormen variëren van poëtisch tot documentair. Om de verschillende verhalen van de bewoners met elkaar te verbinden, is gezocht naar persoonlijke lijnen, die universele zeggingskracht hebben.

 


afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Peter, ook namens mij welkom op Jij Maakt Het Mee. Als adviseur van het fonds denk ik de komende weken graag met jullie mee om de aanvraag verder te versterken. Net als Davida ben ik benieuwd wat deze editie nieuw en experimenteel maakt. Reguliere en terugkerende projecten komen helaas niet in aanmerking bij deze regeling. Dus wat zijn jullie ideeën en wat voor proces hebben jullie hierbij voor ogen? Welke kansen worden er voor alle betrokken partijen gecreëerd? Ik lees graag jullie aanvullingen.

afbeelding van Davida de Hond

Goedenavond Peter,

Allereerst stel ik mij graag aan je voor. Ik ben Davida en ben als coach verbonden aan dit online platform. De komende weken denk ik graag mee over de inhoud en opzet van jullie aanvraag. Hartelijk welkom op dit platform. 

Binnen de regeling van Jij Maakt het Mee staat het experiment centraal. Stichting BurenToenTheater heeft al vier keer een voorstelling gemaakt, wat maakt deze vernieuwend en experimenteel? Alleen komt het in aanmerking voor deze regeling.

Hoeveel mensen gaan actief meedoen en hoeveel professionals zijn hierbij betrokken? Het is goed wanneer een begroting wordt toegevoegd, deze is alleen te zien voor mij als coach en voor de adviseur vanuit het FCP. Deze stelt zich binnenkort voor. Dan zien wij meteen de balans in de aanvraag. 

Hartelijke groet,

 

Davida