menu denk mee beslis mee maak mee

Project "Grutsk"

"Grutsk", traditie en vernieuwing hand in hand

Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF)
30 juni 2018
muziek
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€10.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Project "Grutsk"

"Grutsk", traditie en vernieuwing hand in hand

afbeelding van Aafke Poelstra

Ingediend door:

Aafke Poelstra

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wat kunnen we meer doen om de amateurmuziek op een aansprekende manier onder de aandacht te brengen. Hoe kunnen we onze trots, betekenis van "Grutsk", zo overbrengen dat de amateurmuziek weer aantrekkelijk en aanstekelijk wordt.

Wat ga je doen?: 

De Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) wil LF 2018 gebruiken om de amateurmuziek in Friesland te promoten. Amateurmuziek waar Friesland groot in is. De plaatselijke muziek- en zangverenigingen die zo belangrijk zijn voor de cohesie in de samenleving en ook vandaag de dag nog voor veel plezier en uitdaging zorgen. Menig jeugdopleiding van een plaatselijke muziekvereniging is de bakermat geweest van grote (landelijke) talenten.

Wetenschappelijk is allang bekend hoe belangrijk muziek is voor de ontwikkeling van kinderen. Gelukkig komt er ook langzamerhand een steeds bredere steun voor! De regeling Impuls voor muziekonderwijs, waar koningin Maxima beschermvrouwe van is, getuigt mede daarvan. Als OMF willen wij met “Grutsk” op 30 juni 2018 samen met onze verenigingen laten zien hoe leerzaam en vooral ook hoe leuk samen muziekmaken is.

“Grutsk” wordt gehouden in samenwerking met CityProms (hét klassieke festival in Friesland). Het zal resulteren in cross-overs met klassieke muziek door Fuse (genomineerd voor de Edison Klassiek Publieksprijs) te laten optreden met één van de OMF korpsen, Elske de Wall en Tobias Messerschmidt met melodische slagwerkers van de OMF korpsen. De Bazuin Oenkerk treedt op met zangeres Iris Kroes en Soli Brass Leeuwarden met Elske de Wall. Verder treden op het Noord Nederlands Jeugdorkest en een massed brassband. De winnaars van het WMC in Kerkrade treden op en tonen de gewonnen vaandels.

Het programma van “Grutsk” is een verhaal geworden, waarmee we het publiek zo breed mogelijk willen informeren over onze gezamenlijke hobby. Alle soorten orkesten, ensembles, samenwerkings-verbanden met zang en dans, het ontstaan van vroeger tot nu komt langs. We willen vooral ook laten zien hoe het kan worden!

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  • Overdag concerten door diverse muziek- en zangverenigingen op 5 verschillende podia in het centrum van Leeuwarden. Met drumbattles op het Wilhelminaplein tijdens de changementen.
  • Optochten die vanuit diverse hoeken van de stad in het begin van de avond richting het Wilhelminaplein trekken en aankomen op het hoofdpodium. De optochten hebben allemaal een afzondelijk thema, zoals historie, onze roots, onze vaandels (die in het repetieitelokaal hangen), tot aan de WMC vaandels toe die dit jaar door onze Friese deelnemers aan het WMC zijn gewonnen, zangoptocht, dansoptocht en een show- en marsparade.
  • Hoofdpodium, daar ontplooit zich het verhaal van de amateurmuziekverenigingen, zichtbaar gemaakt in bijzondere optredens. Met medewerking van professionals, videobeelden en natuurlijk de binnenkomende parades. De avond wordt afgsloten met een massaal sluitstuk van zang, muziek, dans en slagwerk.
  • Na afloop is er een afterparty waarin alle deelnemer elkaar kunnen ontmoeten om na te genieten en na te praten en vooral om met elkaar contacten te leggen voor samenwerking in de toekomst.

Speciaal voor de avond show laat de OMF een  Intrada componeren door componist Jacob de Haan. Deze Intrade  wordt voor de eerste keer ten gehore gebracht bij de opening van het avond -programma. De OMF wil deze Intrada aanbieden aan al haar leden ter gelegenheid van LF 2018.

Als finale zal door een massed brassband aangevuld met tamboers, fluiten, een koorselectie en met medewerking van de re-enactment groep Bourtange de ouverture 2018 worden gespeeld. Ouverture 2018 is afgeleid van de ouverture 1812 van Tsjaikovsky.

Wij merken, dat er iets niet goed gaat met onze amateurmuziekverenigingen. Zelfs in een provincie als Friesland, toch één van dé muziek provincies van Nederland, is buiten de mensen die er rechtstreeks bij betrokken zijn onze wereld toch onbekend. Wellicht zijn we té bescheiden, maar zeker teveel naar binnen toe gericht. Met “Grutsk” willen we op 30 juni 2018 bereiken, dat niemand om ons heen kan, zeker niet in het jaar dat Friesland als Culturele Hoofdstad 2018 ook in de schijnwerpers van de landelijke pers staat.

Legacy.

Als legacy van het evenement verwachten we een grotere saamhorigheid tussen de diverse verenigingen, maar ook met de Organiatie van  Muziekverenigingen in Fryslân (OMF). De verenigingen moeten zich mede verantwoordelijk gaan voelen voor de toekomst. Alleen samen zijn we sterk! Eigenlijk is dit proces nu al in gang gezet. De korpsen zetten zich met hernieuwde kracht in voor het project. Zo zegt één korps: "Wij willen graag ons steentje bijdragen om de amateurmuziek op een aantrekkelijke manier te presenteren aan een groot prubliek". Een ander korps merkt op: "We hopen dat de amateurmuziek weer gaat bloeien. Onze vereniging bewijst dat". Veel deelnemers studeren een geheel nieuw programma in. Ook dat geeft nieuwe energie.

Op de afterparty zal zeker de aandacht worden gevraagd voor de gesprekken die het bestuur van de OMF voert op politiek vlak. Zo is één van de doelstellingen van de organisatie, dat Friesland de eerste provincie zal zijn waarin op alle basisscholen weer muzieklessen worden gegeven. Ook het gezamenlijke project met Keunstwurk, Korpsen in de Klas, zal zeker onder de aandacht worden gebracht. Samen met de verenigingen moeten we de energie vasthouden van "Grutsk".

 


afbeelding van Martine Rippen

Beste Aafke, ik heb gezien dat je het plan op bepaalde punten iets toegespitst hebt. Om je plan nog concreter te maken wil ik je graag wijzen op een extra tabblad met door ons opgestelde vragen. Hier kun je bijvoorbeeld ook je begroting kwijt. Klik bovenaan de pagina op het tabblad ‘Bewerken’ en vervolgens op ‘Denk mee – meer projectinformatie’.

Je geeft aan dat veel deelnemers een geheel nieuw programma instuderen. Graag zou ik nog meer inzicht willen krijgen in hoe de amateurs zich voorbereiden op 30 juni 2018. Ook wil ik je meegeven dat Jij maakt het mee zich vooral richt op innovatieve en experimentele projecten en wil je aanmoedigen om hier toelichting op te geven.

Succes!

afbeelding van Aafke Poelstra

Beste Martine en Thijs,

Ik heb het plan aangepast  Ik heb iets verteld van hoe de korpsen het beleven ook heb ik de naam "Grutsk"vertaald en ies verteld over de bedoeling van de afterparty.

Thijs het stukje over uitleg van de partijen die meewerken wie bedoel je daarmee CityProms en Proud etc.

Vriendelijke groeten,

Aafke

afbeelding van Thijs Hazeleger

Dag Aafke, met de partijen bedoel ik alle namen die genoemd worden in de 3e alinea van 'Wat ga je doen'. 

Groeten Thijs

afbeelding van Martine Rippen

Hoi, welkom op het platform! Ik ben Martine en als adviseur van het Fonds denk ik graag met je mee zodat jullie de aanvraag verder kunnen aanscherpen in het licht van deze subsidieregeling.

Ik lees dat jullie het programma breed willen inzetten, met verschillende orkesten, ensembles en samenwerkingsverbanden met zang en dans. Hierbij zijn er zowel concerten als optochten.

Waar ik benieuwd naar ben is hoe de amateurverenigingen zich voorbereiden op het festival. Kun je meer vertellen over de amateur muzikanten? Wat gaan ze in het project doen en ervaren? En wat gaat het voor zijn/haar ontwikkeling betekenen om deel te nemen aan het programma? 

Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) kunnen jullie meer informatie geven over jullie plan aan de hand van vragen. Ik ben benieuwd naar de verdere uitwerking!

Succes!

afbeelding van Thijs Hazeleger

Beste Aafke, welkom op JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie.

Goed dat jullie met de Friese amateurmuziekverenigingen meer naar buiten willen treden. Ik ben het met je eens dat de sector soms teveel naar binnen gericht is; dat zie ik ook landelijk als fanfarecoach. Het maken van verbindingen met professionals en het creëren van een steviger netwerk kan zeker helpen in het beter zichtbaar maken van de amateurmuziek. 

Ik spreek geen Fries, dus ik was even benieuwd wat ‘Grutsk’ eigenlijk betekent? En waarom hebben jullie voor deze naam gekozen? Dat is de eerste tip die je ik geef: bij alle namen/partijen waarmee je wil samenwerken zou ik uitleggen wie ze zijn en waarom je juist met hen wil werken.

Verder had ik nog een suggestie. Je geeft aan dat je met dit evenement ook graag wil laten zie hoe het kan worden. Is het een idee om je deelnemers daar actief in te betrekken? Bijvoorbeeld door tijdens de naborrel ideeën op te halen over toekomstige samenwerkingen?

Groeten Thijs