menu denk mee beslis mee maak mee

Musical Lang en Gelukkig

Een knettergekke, hilarische sprookjesmusical,...

Stichting Nogalwiedus
17 november 2017 tot 21 oktober 2018
dans, muziek, theater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

Musical Lang en Gelukkig

Een knettergekke, hilarische sprookjesmusical, maar dan anders....

afbeelding van Minka Manders

Ingediend door:

Minka Manders

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe selecteer je het beste een kindercast en plaats je deze in de uitvoeringen?

Wat ga je doen?: 

Stichting Nogalwiedus wil graag een groots opgezette musical uitvoeren. De stichting heeft gekozen om in 2018 Lang en Gelukkig uit te gaan voeren, omdat dit een uitdaging biedt. Lang en Gelukkig is een musical waarin veel mogelijkheden zijn voor de decorbouw, kleding, gebruik van special effects en diversiteit aan rollen. Daarbij kan dit een verrassend stuk zijn voor velen.

We werken met beginnende professionals (regiseuse, choreografe en bandleider). Daarnaast maken we gebruik van vele vrijwilligers voor en ook achter de schermen. De cast zal bestaan uit volwassenen, jeugd en kinderen, ervaren en onervaren.

Het verhaal:

Wie kent ze niet, de welbekende sprookjes van Roodkapje, Assepoester en knappe prinsen en prinsessen. Maar in dit verhaal gaat het net even anders....
Assepoester woont met haar vader en hun knecht Knoop, die een geheime liefde voor Assepoester koestert. De baron heeft via internet een nieuwe bruid gevonden: Irma Zonderboezem met haar vreselijke dochters Paris en Hilton. Roodkapje komt in aanraking met de grote boze wolf, die kampt met imagoproblemen. In plaats van Roodkapje op te eten, begint hij haar te verleiden.
En de knappe prins Roderick van Oranje Nassaukade, trouwens niet bepaald knap te noemen, wordt tegen zijn zin in uitgehuwelijkt door zijn moeder. Er wordt een koninklijk bal georganiseerd, waar het verhaal uiteindelijk een onverwachte wending krijgt…
 

Er is ook al een projectplan beschikbaar, die we kunnen toezenden indien nodig.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@nogalwiedus.com

Hoe ga je te werk?: 

Projectplan Lang en Gelukkig

Doelstelling project

De doelstelling van Stichting Nogalwiedus is het uitvoeren van een groots opgezette musical. Ditmaal heeft de stichting gekozen om in 2018 Lang en Gelukkig uit te gaan voeren. Het bestuur heeft gekozen voor Lang en Gelukkig omdat het een nieuwe uitdaging biedt. Lang en Gelukkig is een musical waarin veel mogelijkheden zijn voor de decorbouw, kleding, het gebruik van special effects  en een grote diversiteit aan rollen.  Daarbij kan dit een verrassend stuk zijn voor vele.

Om ons te helpen hebben wij 3 professionals ingehuurd, een regisseur, een choreografe en een bandleider. Met deze professionals en alle vrijwilligers werken wij samen aan het project om uiteindelijk 6 uitvoeringen (middag en avond) te verwezenlijken.

Doelstelling stichting:

De bevordering van de sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkeling van jongeren te Baarle-Nassau en omstreken en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Doelgroep

Onze doelgroep bestaat uit 2 groepen.

Ad 1:

We hebben een hele groep vrijwilligers die meehelpen met de voorbereidingen en tijdens de uitvoering van de musical. We werken met diverse commissies die elk een gedeelte van het project op zich nemen, zo hebben we bijvoorbeeld een commissie voor decor & techniek, sponsoring & PR, kleding enz. Daarnaast hebben we de cast die de diverse disciplines ten uitvoer brengen zoals dans, zang en spel. Al deze vrijwilligers komen uit Baarle Nassau en omstreken en variëren in de leeftijd van 16 jaar tot 66 jaar. Daarbij werken we deze productie ook met een kleine kinder cast.

Ad 2:

Onze tweede doelgroep is het daadwerkelijke publiek. Het verhaal van Lang en Gelukkig is geschikt voor jong en oud. Het publiek kan dus variëren in leeftijd van ongeveer 5 tot 88 jaar.

Beschrijving opzet project

Stichting Nogalwiedus heeft 1 bestuur bestaande uit 5 personen die naast hun bestuurstaken ieder verantwoordelijk zijn voor een commissie. Daarnaast werken we met 3 professionals die samen met het bestuur voor de organisatie en uitvoering van de productie zorgen.

Elke commissie bestaat naast een bestuurslid uit enkele commissieleden (vrijwilligers). We hebben een commissie voor PR, Sponsoring & Subsidie, Kleding & Grime, Decor & Techniek en Faciliteiten.

Omdat wij maar eens in de 4 jaar een productie ten uitvoer brengen, moeten wij telkens opnieuw investeren om de juiste personen op de juiste plaats te krijgen.

Om de cast te vinden organiseren we twee auditiedagen in september 2017.

Alle andere vrijwilligers vinden we middels een oproep in de lokale kranten en door de vrijwilligers die bij vorige projecten hebben geholpen aan te schrijven. Voor specifieke onderdelen benaderen wij mensen persoonlijk met de vraag om ons te helpen.

Om het project te kunnen realiseren hebben we een geschikte locatie moeten zoeken, uiteindelijk hebben we een sportzaal gevonden voor onze uitvoering. Deze zaal moeten wij dusdanig aanpassen om optimaal te kunnen benutten voor onze productie (zoals licht & geluid voorzieningen, decor, coulissen, facilitaire voorzieningen).

Voor de repetities en decorbouw moeten wij uitwijken naar andere locaties die ook kosten met zich meebrengen.

Promotie en communicatieactiviteiten

Voor de promotie en communicatieactiviteiten hebben wij een speciale commissie opgezet omdat wij het belangrijk vinden dat de promotie en communicatie goed en duidelijk gebeurd.  Wij willen goed zichtbaar zijn voor vrijwilligers, helpers en het publiek.

Om de vrijwilligers te benaderen maken wij gebruik van posters, digitale flyers, social media en publiceren we in de lokale kranten. Daarnaast benaderen wij oud-vrijwilligers persoonlijk per post.

Om onze productie onder de aandacht te brengen bij het publiek maken wij gebruik van posters, flyers, social media en schrijven regelmatig een artikel in de lokale kranten en streekkranten. Daarnaast hebben we onze website pas vernieuwd om ervoor te zorgen dat deze het publiek aanspreekt.

Tegen het einde van het project en aan het begin van de uitvoering wordt met regelmaat reclame gemaakt via de lokale radiozenders.

De commissie blijft op zoek naar vernieuwende manieren om de productie te promoten.

Artistiek inhoudelijke motivatie

Stichting Nogalwiedus brengt iedere vier jaar een musical op de planken waarbij mensen, jong en oud, uit de hele omgeving aan deel kunnen nemen. Het is een belangrijk cultureel evenement waar gebruikt wordt gemaakt van meerdere disciplines van de podiumkunst. Namelijk: spel, zang, dans en muziek. Iedereen kan hier aan deel nemen of een belangrijk aanvulling geven in de techniek of organisatie. Behalve dat wij hier het theater voor amateurs toegankelijk maken voor iedereen zijn wij ook nog eens, maatschappelijk gezien, bezig met het samenbrengen van een grote groep mensen die met elkaar zo'n project uit de grond stampen.

Ook zeker niet onbelangrijk: we stellen professionele makers/ regisseurs, dans en zang docenten in de gelegenheid hun vak uit te oefenen en via dit proces veel mensen op een hoger niveau te brengen wat betreft spel, zang en/of dans.

Het Verhaal:

Wie kent ze niet, de welbekende sprookjes van Roodkapje en Assepoester en knappe prinsen en prinsessen. Maar in dit verhaal gaat het net even anders....
Assepoester woont met haar vader en hun knecht Knoop, die een geheime liefde voor Assepoester koestert. De baron heeft via internet een nieuwe bruid gevonden: Irma Zonderboezem en haar vreselijke dochters Paris en Hilton. Roodkapje komt in aanraking met de grote boze wolf, die kampt met imagoproblemen. In plaats van Roodkapje op te eten, begint hij haar te verleiden.
En wat de knappe prins betreft, Roderick van Oranje Nassaukade is niet bepaald knap te noemen en wordt tegen zijn zin in uitgehuwelijkt door zijn moeder. Er wordt een koninklijk bal georganiseerd, waar het verhaal uiteindelijk een onverwachte wending krijgt…
Het verhaal is geschreven door Don Duyns en de liedteksten zijn geschreven door Alex Klaasen.

Vormgeving:

Het is een voorstelling voor de gehele familie vol humor, slapstick, sing-a-long en herkenbaarheid aan alle magische sprookjesfiguren. Niet alleen zijn bepaalde personages bewust van het publiek dat er zit, er wordt ook daadwerkelijk contact gelegd. Daarnaast is één van de opvallendste punten in Lang en Gelukkig dat meerdere mannen in een vrouwenrol stappen (zoals Irma Zonderboezem, Paris en Hilton). Dit maakt het komedie gehalte nog groter. Jonge en volwassen spelers spelen, dansen en zingen in een verhaal dat vrijwel iedereen kent, maar toch ook net even anders is. Dit houdt mensen scherp en nieuwsgierig.

Muziek:

De muziek zal voor veel mensen een herkenbaar tintje hebben. In de originele musical - uitgevoerd door het Ro Theater en gecomponeerd door Raymund van Santen - hebben zij bestaande nummers gepakt en deze met eigen tekst gezongen. Echter in de filmversie is gekozen voor een eigen versie van het nummer en deze richting zal Stichting Nogalwiedus ook op gaan. Stichting Nogalwiedus maakt hier een eigen versie van door zelf te orkestreren met een liveband, vanuit de basis van de filmmuziek. Gedreven en professionele live muzikanten staan garant voor het resultaat. Zij zullen het gehele proces begeleid worden door de muzikaal leider. De muziek heeft voor het publiek een hoog ‘meezing’-gehalte, maar wel met een grote veelzijdigheid. Van André Hazes, tot Willeke Alberti, maar ook Westside Story en Nirvana.

Spelers:

Door middel van een auditieweekend zal er een selectie aan spelers worden gemaakt. Deze zorgvuldig gekozen spelers worden tot het uiterste gecoacht in hun spel-, zang- en danskwaliteiten. Alle spelers zullen een intensieve ervaring rijker zijn na deelname aan dit unieke project. Ook is er in de cast ruimte voor kinderen. Zij hoeven hiervoor geen auditie te doen, aangezien zij maar een klein onderdeel van de show zijn in de eerste helft. Hun aandeel zal vanuit hun eigen kwaliteiten worden ingevuld in de show.

Kostumering:

De kostumering zal groots worden uitgepakt en – waar deze voorstelling ook voor staat - sprookjesachtig. Zo wordt het klassieke beeld van Roodkapje getoond en staat bij het bal het podium vol met baljurken. Vrijwel iedere speler heeft meer dan één kostuum. Enkele karakters vallen buiten de sprookjesachtige stijl en zijn in hedendaagse stijl gekleed. De kledingcollectie zal een combinatie worden van verzamelde spullen en zelf gemaakte kledingstukken.

Decor:

Er zijn verschillende locaties in deze show, wat maakt dat we zullen zorgen voor verschillende toneelbeelden en decorwissels. De belangrijkste zijn hierin het sprookjesbos, het huis van de baron en het paleis. Deze zullen groots worden aangepakt. Een decorploeg gaat met hand en gereedschap aan de slag om een uniek decor te creëren.

Met wie werk je samen?: 

We werken samen met drie professionals, namelijk een regisseuse, choreografe en bandleider. Dit zijn voor onze stichting nieuwe gezichten, waarvan twee beginnend zijn. We willen hen de kans bieden om te experimenteren met een grote productie, een onbekende en nieuwe groep spelers en met elkaar als (beginnende) professionals. 

Als bestuur houden we langs de zijlijn alles in de gaten hoe het verloopt en zullen een luisterend oor en helpende hand zijn waar nodig. 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Experimentele en vernieuwede aspecten tijdens de voorbereidingen en de producties zullen zijn: 
* Veel mogelijkheden voor een spetterend decor
* Meer uitdagingen in het ontwerpen en maken van de kostuums
* Drie nieuwe professionals voor onze stichting, die ook nog nooit samen hebben gewerkt
* Deze uitdaging zijn we begonnen met een deels nieuw bestuur
* Voor deze voorstellingen is een nieuwe en diverse cast geselecteerd, waaronder we ook voor het eerst met een kindercast gaan werken
* Met deze musical slaan we, voor onze stichting, een hele nieuwe weg in qua genre
* Een hele brede doelgroep
* Veel mogelijkheden qua PR om zoveel mogelijk reclame te maken en bezoekers te trekken 
* Experimenteren met special effects 

Samenvattend: deze productie biedt ons als stichting enorm veel mogelijkheden op creatief, cultureel en sociaal vlak!  

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
6x Voorstelling  25 6 x 375
       
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Voor een klein dorp als Baarle-Nassau wordt dit een groots spektakel waar iedereen in de omgeving naar uit kijkt. 
Er zijn vele vrijwilligers die staan te popelen om aan de slag te gaan. 
Spelers die massaal op de audities zijn afgekomen. 
Vragen van mensen uit de omgeving die op wat voor manier dan ook hun steentje bij willen dragen. 

Kortom, het leeft nu al enorm in dit kleine dorp en omgeving en merken we nu al veel enthousiasme en steun!

Locatie(s): 
Baarle-Nassau

afbeelding van Minka Manders

Hoi! 

Fijn dat jullie mee willen denken en helpen!

We hebben inderdaad verschillende commissies nodig, zoals kleding, grime, decor, PR etc. 

In iedere commissie zit minimaal 1 iemand uit het bestuur en vrijwilligers. De mensen uit de commissie komen regelmatig bij elkaar. Het bestuurslid heeft voornamelijk een leidende functie, om te zorgen dat alles goed en op tijd gebeurd. Verder is er van iedere commissie een soort draaiboek met bepaalde stappen die doorlopen moeten worden. Zo is er voor iedere commissie met nieuwe vrijwilligers een goede houvast om aan het project te beginnen. Verder is het heel afhankelijk van de voorstelling wat er precies moet gebeuren. 

We proberen ook bij iedere commissie er een organisatie van buitenaf bij te betrekken. Als voorbeeld de PR commissie, daar zit ook een reclamebureau uit Baarle-Nassau bij, die hun kennis en ervaring mooi in deze commissie kwijt kunnen, maar die tegelijkertijd ook veel kunnen leren, experimenteren en natuurlijk bekendheid kunnen maken. 

We maken dus niet echt gebruik van workshops, maar het is voornamelijk het samenkomen van een groep enthousiaste mensen binnen een bepaalde commissie, die met behulp van een bestuurslid, een algemeen draaiboek en een organisatie van buitenaf proberen te ontdekken wat er nodig is voor de productie en dit samen, door te experimenteren, proberen en van elkaar te leren, te verwezenlijken. 

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Hai Minka,

Welkom op Jij Maakt Het Mee! Ik ben jullie coach in de Denk Mee-fase en ga je de komende weken helpen bij het aanscherpen van je plan. Leuk dat jullie voor Lang en Gelukkig hebbeb gekozen! 

Je schrijft dat de vrijwilligers kunnen plaatsnemen in commissies die zich richten op de verschillende aspecten van de voorstelling. Hoe gaan die commissies concreet te werk? Hoe worden de vrijwilligers begeleid? Werken jullie bijvoorbeeld samen met andere organisaties, is er per commissie iemand die workshops verzorgd, et cetera. Het lijkt me een mooie kans voor de inwoners van Baarle-Nassau om nieuwe dingen te leren!

afbeelding van Stefanie Weijsters

Beste Minka,

Van harte welkom op Jij maakt het mee! Als adviseur van het Fonds denk ik de komende weken graag met jullie mee.

Lang en Gelukkig is een te gekke musical; ik heb ontzettend gelachen bij de uitvoering van Ro Theater. Jij maakt het mee is gericht op experimentele, vernieuwende cultuurprojecten. Kunnen jullie nader toelichten waar het experimentele, vernieuwende aspect van jullie project in zit? 

Jullie kunnen geen projectplan uploaden, maar via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) openen zich meer invulvelden, waarin je jullie plan verder kan uitwerken.

Succes!