menu denk mee beslis mee maak mee

Moderne danskunst in samenwerking met klassiek koor

Beleef Pärt en moderne danskunst

Toonkunstkoor Breda
3 juli 2017 tot 15 december 2017
dans, muziek
jongeren, ouderen, volwassenen, wijkbewoners
onze website / check facebook
€5.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

Moderne danskunst in samenwerking met klassiek koor

Beleef Pärt en moderne danskunst

afbeelding van Renate Schemmel

Ingediend door:

Renate Schemmel

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Goede PR-ontwikkeling

Wat ga je doen?: 

Voor het aanstaande programma in november 2017 is o.a. gekozen voor het koorstuk van Arvo Pärt (1935) – Adam’s Lament.

Arvo Pärt is een van de belangrijkste hedendaagse componisten van sacrale muziek. Dit meesterwerk, pas niet zo lang geleden voor het eerst in Nederland uitgevoerd (2013), maakt steeds opnieuw een diepe indruk op het publiek. Arvo Pärt schreef Adam’s Lament in 2012 bij een tekst van de Russische monnik Saint Silouan (1866-1938) waarin deze de eerste mens Adam het verlies van het aardse paradijs laat betreuren, de zondigheid waartoe de mensheid is veroordeeld. “Een tekst” , zegt Pärt, “die je zo onder je arm kunt steken, waarmee je door het leven kunt wandelen”. Het is een aangrijpend werk dat ons allemaal aanspreekt ongeacht nationaliteit of geloofsovertuiging. Deze indrukwekkende compositie - het klaaglied van Adam ( 24 min duur) – willen wij in samenwerking met het een euritmie ensemble onder leiding van Irene Pouwelse en een strijkorkest ten uitvoer brengen. De euritmie is een jonge en moderne danskunst die door middel van beweging en kleuren de essentie van de muziekcompositie tracht te onderstrepen en te versterken. 

Het idee tot samenwerking met moderen dans / euritmie is voor alle deelnemers dus koor en eurimistes volstrekt nieuw. De artistieke achtergrond van onze koordirigente bevat o.a. een opleiding in euritmie. Ikzelf, actief lid en bestuurslid van het koor, heb met de euritmie als amatuer in cursussen kennis gemaakt. Zo is het idee geboren. In de persoon van Irene Pouwelse - professionele euritmiste voor de podiumkunst in euritmie hebben wij iemand gevonden die geïnspireerd is om de choreografie hiervoor te ontwikkelen. Met dit wat dramatisch te noemen werk van Arvo Pärt willen wij graag de euritmie als visuele ondersteuning aanbieden, zodat de luisteraar / toeschouwer tot een diepere beleving kan komen. Bovendien zijn wij vernieuwend met een zodaning programma in onze stad en hopen een verfrissend impuls te kunnen geven en ons koor meer op de kaart te kunnen zetten. Als locatie hebben wij de Franciskuskerk in Breda op het oog. Deze is betaalbaar, heeft een prachtige grote ruimte waar een podium voor de dans gerealiseerd kan worden en ca. 300 toeschouwers plaats hebben.Na de zomervakantie zullen de koorleden voor het eerst kennis maken met de basis van euritmie. Tot aan de uitvoering zullen wij met beide disciplines zodanig samenwerken, dat er een organisch geheel kan ontstaan. Intussen is het idee geboren om na de opvoering in Breda deze ook op andere plaatsen in Nederland te presenteren. Wij willen dat in samenhang met een inhoudelijke lezing tot een avonvullend programma aanbieden. Zo kunnen wij een nog groter publiek in het land bereiken.

 

Hoe ga je te werk?: 

Het idee om Adam's Lament in het concertprogramma op te nemen was al afgelopen jaar geboren. Omdat deze compositie zo indrukwekkend is en een diep melancholisch karakter heeft is het idee ontstaan de schoonheid van de muziek door euritmie nog meer te voorschein te laten komen. Afgelopen jaar is ons project echter nog niet helemaal van start gegaan, omdat de financiele middelen niet van de grond zijn gekomen. Intussen heeft ook een switch plaats gevonden voor wat betreft de choreografie. Helaas heeft Chantal Heijdeman door omstandigheden haar toezegging moeten intrekken een hebben wij Irene Pouwelse - een zeer ervaren collega van haar bereid gevonden met een groep euritmisten dit project te steunen. Hopelijk lukt het ons de nodige extra middelen deze keer bijeen krijgen om het plan te kunnen realiseren. Bij ons weten is Adam's Lament nog nooit eerder vertoont met euritmie. De podiumeuritmie oriënteert zich traditioneel op het woord in gedichten of de muzieklijn bij instrumentale muziek. De combinatie met koor, waar woord en muziek bij elkaar komen is een nieuwe uitdaging in dit geheel. 

Met wie werk je samen?: 

Ten eerste is er het Toonkunstkoor met haar bevlogen dirigente Anna Sasiadek. De leiding van de euritmie zoals de choreografie zal in handen zijn van Irene Pouwelse, professioneel podiumeuritmiste. Als derde zal het geheel worden begeleidt door een strijkorchest. Intussen zijn er contacten gelegd met een potentiël orkest, maar wij wachten nog op toezegging. Zo zijn er drie pijlers: Koor, orkest en euritmie/dans.Deze drie disciplines zullen gaan samenwerken om Adam's Lament zowel visueel als ook auditief tot één beleving voor de bezoeker te laten samensmelten. 

 

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

De gemeenteleden van de Franciskuskerk staan ons voor de uitvoering ter zijde omdat wij in hun kerk het concert mogen verzorgen. Wij proberen in de stad Breda door gerichte pr nog andere maatschappelijke organisaties te bereiken, zoals de Nieuwe Veste - culturel centrum van de stad, waar onze dirigente eveneens les geeft. Bovendien heeft het bestuur van het koor contacten met Erwin de Grauw - ambassadeur van de amateurkunst in Breda. Ook hier zoeken wij samenwerking waar mogelijk. het idee is bij ons opgekomen om kortingsbonnen uit te delen bij wijkbewoners, scholieren van VWO scholen, Avans Hogeschool (aan de kunstgerelateerde vakrichtingen) kunstacademie St. Joost en seniorenresidenties. Zo hopen wij een breed publiek te bereiken. 

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 concert 50-60 300-400
1 concertlezing 40-50 50-100
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De multidisciplinaire samenwerking op een hedendaagse sacrale compositie van de beroemde Arvo Pärt en de toegankelijkheid voor een breed publiek met een bijzonder onderscheidend aanbod. het koor wil zich steeds door het aanbod onderscheiden van andere koren in de regio. Dit hoort bij de strategie om het koor te laten groeien en zijn kwaliteitsniveau te behouden. 

 

Begroting: 

zie bijlage

Locatie(s): 
Breda
Den Haag

afbeelding van Renate Schemmel

Dag Willemijn, Na intern overleg met de betrokken partijen zien wij voor het geplande concert in november geen mogelijkheden meer om nog andere organisaties / partners dan de genoemde bij ons project te betrekken. Voor deze setting is dan nu duidelijk geworden dat wij niet aan de voorwaarden van de regelingen van 'Jij maakt het mee' voldoen en is het niet zinvol om onze aanvraag in de Beslis-mee-fase door te zetten. In ieder geval dank voor het mee denken en ook dank voor de duidelijkheid op het einde van de Denk-mee-fase.  

 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Het einde van de Denk mee-fase komt in zicht, maar helaas zie ik geen aanpassingen in jullie plan die maken dat mijn reactie van vorige week niet langer actueel is. Met andere woorden: in de huidige vorm past dit project niet bij deze regeling, omdat de activiteiten niet of nauwelijks afwijken van wat gebruikelijk is in de amateursector. Ook op het gebied van samenwerking voldoet het project nog niet aan de voorwaarden.

Tip: Deel je plan met actieve cultuurmakers uit Breda en omgeving en ga op zoek naar partners die jullie ideeën kunnen versterken.

afbeelding van Irene Pouwelse- Fassaert

Dag Anouk en Willemijn,

met de euritmie heb ik de intentie om op het instrumentale te bewegen, zodat er een dialoog ontstaat tussen zang en muziek/ dans. We vragen budget om een strijkorkest aan te kunnen trekken om dit project te realiseren. Ongeveer de helft van de repetities zullen samen met het koor en orkest plaats vinden, zodat het één geheel kan worden met elkaar. Een workshop voor middelbare scholieren zou de interesse bij deze leeftijdsgroep kunnen vergroten voor deze eigentijdse muziek en het thema dat er in wordt aangesproken.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Uit wat ik lees op jullie projectpagina begrijp ik dat de samenwerking in goede harmonie verloopt. Het koor betreedt via deze eerste kennismaking met euritmie een nieuwe wereld, waardoor dit project voelt als een experiment. Gezien vanuit de invalshoek van de regeling Jij maakt het mee echter past jullie voorstel binnen de vertrouwde opzet van de kunstbeoefening in de vrije tijd; de samenwerking tussen een koor, een dansgroep en een orkest met het oog op een presentatie in een kerk is een veelvoorkomende opzet voor amateurprojecten, eerder bekend en vertrouwd dan bijzonder, experimenteel of innovatief. In deze vorm voldoet jullie project om die reden nog niet aan de voorwaarden van de regeling. Dat wil niet zeggen dat het geen interessant of aantrekkelijk voorstellingsconcept is, maar om in aanmerking te komen voor subsidie als JMHM-project verwachten we nog iets meer. Tip: Lees nog eens goed na wat er in de regeling staat over bijvoorbeeld samenwerking en impact.

afbeelding van Renate Schemmel

Goedenmorgen Anouk en Willemijn, Op de vraag van Anouk komen wij nog terug wat betreft de ideën over de samenwerking. Over een samenwerkende verbinding met nog meer partners moeten natuurlijk ook de nu betrokken vakmensen meedenken. Bij mij is n.a.v. je vraag de gedachte opgekomen om kortingsbonnen voor de voorstelling gericht uit te delen aan VWO-HAVO scholen, seniorenresidenties, opleidingsinstituten met artistiek gerelateerde richtingen etc. zowel op lokaal als ook landelijk niveau. 

 

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Bij JMHM zijn we onder andere op zoek naar verrassende vormen van samenwerking die de betrokken partners nieuwe kansen bieden. Het gaat hierbij niet zozeer om de choreograaf, het dansensemble of de locatie, want die betaal je voor hun deelname aan dit project, maar om verbindingen met partners die een nieuwe dimensie kunnen toevoegen aan jullie voorstel. Wat voor organisaties zouden jullie bij je plan kunnen betrekken om het effect ervan te vergroten?

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Om duidelijker te krijgen hoe jullie het koor en de dansers tot een geheel willen vormen zou ik graag ook de ideeën van andere betrokkenen hierover horen. Je kunt de koordirigente en de choreografe vragen om hier ook hun reactie te geven, zodat jullie plannen voor ons concreter worden.

Je kunt je aanvraag nog verder uitbreiden door ook de andere velden in te vullen, doe dat vooral.

afbeelding van Renate Schemmel

Beste Willemijn en beste Anouk, Het is niet de bedoeling dat de koorleden dansen. Wel gaan zijn ansluiten op de bewegingsvormen van de euritmie, zodat er de samenklang tussen beide disciplines kan ontstaan. Hoe kan je die aansluiting realiseren? Natuurlijk is dat vooral taak van de choreografie. Afspraak is in ieder geval dat wij tot een eenheid , een organisch geheel moeten komen. Mogelijk kunnen de koorleden hun opstelling oplossen en in een nieuwe formatie naar elkaar toe bewegen tijdens de uitvoering. Ik ben benieuwd of er al eerder een koorstuk van Arvo Part uitgevoerd is in combinatie met moderne dans of euritmie? Wellicht weet is daar iets over bekend bij iemand?

afbeelding van Willemijn in 't Veld

De muziek van Pärt is populair bij euritmisten. Misschien dat het Euritmie Impresariaat Nederland in Zwolle je kan vertellen of er eerder dansvoorstellingen zijn gemaakt in samenwerking met een koor. Zie voor contactgegevens: www.euritmie.nl.

afbeelding van Anouk Leeuwerink

Dag Renate, welkom! Ik ben jullie coach in de Denk Mee-fase en ga je helpen bij het aanscherpen van je plan. Je schrijft dat jullie met beide disciplines zodanig samenwerken, dat er een organisch geheel kan ontstaan. Hoe gaan jullie dat doen? Ik hoor graag meer over jullie plannen om deze disciplines in de repetities samen te brengen en elkaar te laten inspireren.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom terug op dit platform!

Begrijp ik goed dat de koorleden ook zelf gaan dansen? Het gebruik van de benaming 'moderne danskunst' in de titel van je project roept bij mij overigens de vraag op of je naast euritmie ook andere vormen van dans in dit programma denkt te verwerken.

Tip: vraag de deelnemers om mee te discussiëren op deze pagina.