menu denk mee beslis mee maak mee

Het Meisje van Yde

Slachtoffer of heldin?

Stichting FesTYvals
5 februari 2018 tot 3 juni 2018
erfgoed, muziek, muziektheater, theater
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Het Meisje van Yde

Slachtoffer of heldin?

afbeelding van Linda Reinalda

Ingediend door:

Linda Reinalda

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We willen de nieuw ontstane verbindingen van samenwerking toekomst bestendig maken. Hoe actieve participatie te blijven bewerkstelligen?

Wat ga je doen?: 

Project openluchtvoorstelling –‘Het Meisje van Yde’

Context
Eén van de bekendste veenlijken uit de Nederlandse geschiedenis werd in mei 1897 ontdekt in het veen in de buurt van het dorpje Yde. De veenarbeiders Hendrik Barkhof en Willem Emmens stuiten tijdens het turfsteken op een veenlijk. De mannen zijn zo geschrokken van hun vondst dat ze de benen nemen. Waarschijnlijk heeft hun vlucht er ook mee te maken dat ze illegaal aan het turf steken waren. Na onderzoek blijkt dat het meisje bijna tweeduizend jaar lang in het veen bij Yde heeft gelegen. Haar hoofd was aan één kant kaalgeschoren en ze was nog maar ongeveer zestien jaar oud. Het meisje van Yde staat bekend als één van de best bewaarde veenlijken in Nederland. In 2017 is het precies 120 jaar geleden dat ze is gevonden. Maar wat is er met haar gebeurd? Nog altijd zijn er veel vragen rondom de dood van het jonge meisje, waardoor ze één van de grootste mysteries van de gemeente Tynaarlo is. Tijdens het programma van ‘Tynaarlo Culturele Gemeente van Drenthe 2017-2018’ worden deze vragen verrassend beantwoord in een waar openlucht theaterspektakel.

‘Tynaarlo Culturele Gemeente van Drenthe 2017-2018’
Het Cultureel Jaar heeft als overkoepelend thema ‘Historie met een knipoog’. Dit met het oog op de vele mythen en verhalen die in de Gemeente Tynaarlo voorkomen rond bekende historische personen en vondsten. In dit kader heeft toneelvereniging Erica uit Yde, het plan opgevat om een voorstelling te maken rond het meisje van Yde. Stichting FesTYvals is voor dit doeleinde opgericht. De voorstelling is een eerste aanzet om in de toekomst rond het meisje van Yde culturele activiteiten te blijven initiëren.

Knipoog
Het alom geaccepteerde feit dat historici en archeologen neerzetten is dat het meisje van Yde een afwijking aan haar ruggenwervels had en vermoord dan wel geofferd is. Ze wordt hierdoor als slachtoffer geportretteerd. Kinderen vinden haar vaak eng en zielig. De knipoog in dit project geeft een andere blik op bestaande (vaste) culturele waarden en beelden. Wij willen in onze voorstelling het publiek meenemen in een ander scenario en het meisje van Yde neerzetten als een heldin. Met als onderliggend idee: in hoeverre kunnen we zeker weten wat haar lot was? Door deze benadering krijgt het museumicoon een extra gelaagdheid. Het zorgt ervoor dat het cultureel erfgoed anders beleefd en toegankelijker gemaakt wordt voor een groter publiek, waardoor ook de educatieve waarde weer groter wordt.

Openluchtvoorstelling
De voorstelling ‘Het Meisje van Yde’ wordt opgevoerd in de openlucht tijdens het schemerlicht van de avond op steenworp afstand van de vindplaats van het meisje van Yde. Het hele terrein van de ijs-  en hengelvereniging van Yde, inclusief de grote visvijver, wordt betrokken bij de productie. De locatie evenals het tijdstip van de voorstelling zorgen voor een extra dimensie.

Community art in Yde
Onder leiding van professionals gaan de inwoners van Yde en haar omstreken, werken aan het tot stand komen van de productie ‘Het Meisje van Yde’. Dit gebeurt op basis van interesse, aanleg en kunnen. Het ontwerp en vervaardigen van decor, kostumering, maar ook parkeerwachten, kaartverkoop en kaartcontrole rond de voorstellingen wordt allemaal uitgevoerd door plaatselijke vrijwilligers. De spelers bestaan uit lokale amateurs aangevuld met regionale (semi)professionals. De band, die de muziek verzorgt tijdens de voorstellingen, bestaat uit leden van de korpsen, muziekverenigingen en koren aangevuld met regionale (semi)professionals.

Mensen in aanraking brengen met kunst en cultuur
Het doel is om inwoners deel te laten nemen aan het bijwonen en het ontwikkelen van een openluchtvoorstelling. Het geeft een impuls aan de culturele infrastructuur van Yde en omgeving door het leggen van nieuwe verbindingen tussen bewoners,  instellingen, professionele en amateur kunstenaars, zodat de infrastructuur structureel versterkt wordt.

Lokale geschiedenis en erfgoed ontsluiten
Het verhaal van het meisje van Yde vertellen, een belangrijk ijkpunt in de geschiedenis van Tynaarlo, de provincie Drenthe en een landelijk bekend mysterie. Bewustwording creëren bij de inwoners van het belang van het meisje van Yde en de mogelijkheden daarvan voor het heden maar zeker ook voor de toekomst.

Kwaliteit
Om talenten te ontplooien willen we amateurs en professionals bij elkaar brengen en (blijvend) laten samenwerken. Op deze manier is het mogelijk om een kwalitatief hoogwaardige voorstelling te ontwikkelen en wordt er een goede basis voor de culturele toekomst gelegd. Verenigingen e.d. gaan zelf activiteiten en evenementen organiseren onder begeleiding van professionals. Dit maakt 1+1 = 3.

Wat is verder van belang om te weten?: 

De volgende organisaties/verengigingen worden betrokken bij de activiteiten die leiden tot het eindresultaat de openluchtvoorstelling Het Meisje van Yde: - Dorpsbelangen Yde, -IJs en hengel vereniging, -Boermarke, -Buurtvereniging yde, -Toneelvereniging erica, -Bloemenkoor (Eelde), Drents Museum

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
  decorbouwen 20-30  
  kostuummaken 20-25  
       
       
       
       

 

Locatie(s): 
Noordesstraat 14, 9494 RT Yde

afbeelding van Marc van Hasselt

Leggen jullie contacten met lokale en regionale erfgoedcentra, musea en academische instellingen? Het betrekken van dergelijke organisaties kan de inbedding ten goede komen.

afbeelding van Linda Reinalda

Helaas hebben we in Drenthe geen erfgoedhuis meer. Wel hebben we het prachtige en gerenomeerde Drents museum waar het meisje van Yde te bezoeken is. We zijn met het museum over ons project in gesprek.

afbeelding van Alinde Hoeksma

Beste Linda, welkom op Jijmaakthetmee. In deze Denk Mee-fase zullen een FCP-adviseur en een FCP-coach (ik) via vragen en adviezen met je meedenken. Ik adviseer je om je plannen verder uit te werken op deze pagina. Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) ontvouwen zich meer tekstvakken die je kan invullen. Ook kun je een begroting toevoegen.

Ik heb alvast wat algemene vragen:

- Naar hoeveel deelnemers streven jullie in het project?

- Hoe ziet het werkproces eruit?

- Wat is het vernieuwende aspect van dit project, wat maakt het experimenteel?

- Met welke partners gaan jullie samenwerken?

- Jullie willen een impuls geven aan de culturele infrastructuur van Yde, kun je omschrijven hoe die eruit ziet en hoe jullie project daar een bijzondere aanvulling op vormt?

Succes en groet,

Alinde Hoeksma