menu denk mee beslis mee maak mee

Meer dan een selfie

De perfecte selfie met Saskia Wagenvoort

Stichting Stimulering Doe Kunst i.o.
17 januari 2018 tot 9 september 2018
beeldend 3D, crafts, fotografie, tekenen en schilderen
jongeren, kinderen, volwassenen
€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Meer dan een selfie

De perfecte selfie met Saskia Wagenvoort

afbeelding van Marjon Edzes

Ingediend door:

Marjon Edzes

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Ik zoek jongeren die het marketingplan voor dit project willen maken en uitvoeren.

Wat ga je doen?: 

Wij willen jongeren (en volwassenen die daar open voor staan) in de gelegenheid stellen om de mooiste selfie ooit te maken. Als inspiratie voor hun creatie gaan ze de tentoonstelling van Saskia Wagenvoort (www.saskiawagenvoortartwork.nl) bekijken in het Doe Museum (www.doemuseum.nl). Saskia heeft jaren gewerkt als visagist. Vijf jaar geleden is ze zelf gaan fotograferen en werd zo beeldend kunstenaar. Zij bewerkt haar foto's fysiek door erop te borduren of losse elementen toe te voegen. Daarna fotografeert ze de foto opnieuw. De foto van de foto van de foto is het eindprodukt.

De expositie vindt plaats van half januari 2018 tot en met begin september 2018.

De stichting gaat naast de organisatie van de tentoonstelling het volgende organiseren:

1. Een werkomgeving waar deelnemers sieraden en hoeden voor zichzelf kunnen maken om tot de perfectie selfie te komen. Een studio waar de foto kan worden gemaakt onder prachtige licht omstandigheden. Tijdens de openingstijden van het museum kunnen alle bezoekers hier aan de slag gaan.

2. We gaan minimaal vier workshops organiseren waarin onder leiding van Saskia Wagenvoort gewerkt kan worden aan de hoeden en de sieraden en aan het maken van de foto. Visagie maakt onderdeel uit van deze workshop.

3. Van de mooiste selfies maken wij een tentoonstelling.

4. Bij de tentoonstelling maken wij een spelopdracht die openbaart dat het werk van Saskia Wagenvoort gelinkt kan worden aan kunstenaars als Tadema, Sargent, Whistler en Millais. Van deze kunstenaars is werk in kopie te zien in het Doe Museum.

Waarom: Selfies maken, facebooken, vloggen is inmens populair onder jongeren. Hen willen we uitdagen meer van de selfie te maken door ze in aanraking te brengen met het werk van Saskia Wagenvoort. Normaliter wekt de selfie de indruk dat het een vluchtig genomen foto is. Aanvankelijk was dat ook zo. Maar nu wordt er door velen zeer  veel aandacht aan dit portret besteed. Op You Tube kun je leren wat de beste houdingen zijn, de juiste hoek, kleurkeuzes en achtergronden. In dit project gaan we daarin nog veel verder omdat je corsages, kragen en sieraden toe gaat voegen.

 

Hoe ga je te werk?: 

Wat is het doel van je project?

Het doel is dat we de selfie cultuur gebruiken om jongeren (en ouderen ook hoor) aan te zetten om meer uit hun creativiteit te halen. Zij worden uitgedaagd sieraden, kleding en objecten te maken die hun selfie extra bijzonder maakt. Als inspiratie bezoeken ze de tentoonstelling van Saskia Wagenvoort. Nadat ze die tentoonstelling hebben gezien kunnen ze direct aan de slag bij de grote Doe tafel met het maken van eigen creaties waarmee ze zichzelf versieren. Zij kunnen zichzelf opmaken. Vervolgens kunnen ze zichzelf fotograferen in de studio.

Wat is je doelgroep?

Jongeren, maar iedereen mag meedoen.

Wat maakt het project experimenteel?

Dit project vindt doorlopend plaats tijdens de openingstijden van het museum. Je hoeft er niet voor te boeken. Scholen kunnen het project wel boeken. Door de doelgroep zelf te vragen om over de marketing van dit project te adviseren hopen we dat we meer jongeren over de drempel krijgen. Experimenteel is het project omdat het in een experimenteel museum plaats vindt. Een museum waar praktisch iedereen ook zelf aan de slag gaat.

Het werk van Saskia Wagenvoort is nieuw omdat zij foto's fysiek bewerkt en daarna weer fotografeert.

Inzet nieuw media

De selfie's die gemaakt worden door de bezoekers resulteren in een fysieke tentoonstelling en in een tentoonstelling op internet. Natuurlijk gaan we bezoekers stimuleren de selfie's ook via de eigen Social Media te plaatsen.

Workshop

Saskia Wagenvoort zal workshops geven waarbij visagie, vormgeving en fotografie aan de orde komen.

Met wie werk je samen?: 

Wij werken samen met:

De kunstenaar Saskia Wagenvoort en het Doe Museum.

Wij werken samen met jongeren die ons gaan adviseren over de marketing van dit project. Wij hopen die jongeren in eerste instantie te vinden via deze site. Als dat niet gaat lopen zoeken we ze via onze facebookpagina en via een uit te geven persbericht.

Wij zullen het voortgezet onderwijs in onze regio enthousiast maken voor dit project zodat de jongeren in het weeken en misschien na schooltijd komen om aan hun 'selfie' te werken.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Wij gaan samenwerken met een lokaal bedrijf dat internationaal opereert. Zij willen Saskia Wagenvoort een opdracht geven, dat resultaat zal te zien zijn in onze tentoonstelling. Het bedrijf zal het resultaat van de opdracht inzetten in de internationale relatiemarketing.

Wij gaan alle knutsel- en handwerkgroepen aanschrijven, zodat zij kunnen komen als de jongeren naar school zijn.

Wij zullen samenwerken met Vrijdag de organisatie voor amateurkunstbeoefening in Groningen, wij willen hun netwerk gebruiken om de doelgroep te bereiken.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Expositie bezoekers volwassenen   7.500
  Expositie bezoekers jongeren   7.500
4 Workshop 48  
  Werken aan Doe tafel 5.000  
1 Spelopdracht bij tentoonstelling 5.000  
1 Deelnemers aan Selfie tentoonstelling 50  
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het project is van belang omdat het dynamiek oplevert in Oost Groningen. Het project straalt kwaliteit uit, zet mensen in beweging en de resultaten zullen trotste makers opleveren.

Dat is overal nodig maar ook zeker in dit gebied.

Het project is vernieuwend vanwege een aantal redenen:

1. Wij willen jongeren uitdagen om een eigen kunstwerk te maken aan de Doe Tafels en in de fotostudio.

2. Wij laten jongeren bedenken hoe we de marketing van het project het beste kunnen aanpakken.

3. Van de 'Selfies' die in de fotostudio worden gemaakt stellen wij een tentoonstelling samen die minimaal 4 weken in het museum te zien is.

4. Die tentoonstelling is ook op internet te zien.

5. Het project richt zich op jongeren maar sluit ouderen en kinderen niet uit. Ook zij kunnen actief aan de slag gaan.

6. Omdat het museum al best veel bezoekers trekt zullen er veel mensen participeren, als bezoekers, deelnemer aan de spelopdracht of workshops of als deelnemer aan de selfie tentoonstelling of weer als bezoekers aan die tentoonstelling.

 

 

Begroting: 

Wij hebben een aanvraag gedaan bij het Cooperatiefonds van de Rabobank.

Wij hebben een lokaal internationaal bedrijf benaderd voor sponsoring.

Wij dragen zelf  € 5.520 bij aan het project.

Het project kost € 29.250

Zodra er toezeggingen zijn van de subsidiegevers zullen wij dat hier vermelden.

 

Locatie(s): 
Doe Museum Transportweg 5 Veendam

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Marjon, ook namens mij welkom op JMHM! Als adviseur van het fonds denk ik de komende weken met je mee om de plannen verder aan te scherpen. Een selfie is in principe een spontane momentopname. Ik ben dan ook benieuwd hoe jullie het artistiek proces aan deze spontaniteit gaan koppelen. Een van de speerpunten van JMHM is talentontwikkeling, dus laat goed zien hoe jullie daarop (duurzaam) inzetten. De ontmoeting in museum voelt nu nog erg vluchtig. Daarom lees ik graag meer over de inhoud van de workshops, en over de wijze waarop er buiten de workshops om wordt begeleidt in de werkomgeving. Belangrijk om te weten is dat activiteiten onder schooltijd niet subsidiabel zijn binnen JMHM. Deze regeling is specifiek bedoeld voor kunstbeoefening in de vrije tijd, en alleen van de onderdelen die binnen de regeling passen kunnen wij maximaal 50% van de kosten bijdragen. Ik raad je dan ook aan om op korte termijn de begroting te uploaden. Dat maakt het geheel inzichtelijker. Veel succes met de verdere uitwerking!

afbeelding van Alinde Hoeksma

Beste Marjon, welkom op Jijmaakthetmee. Op dit platform zal een FCP-adviseur je vanuit de regeling adviseren, en denk ik als FCP-coach in meer algemene zin met je mee. Zo kun je je idee in deze Denk Mee-fase verder uitdiepen. Zoals je zelf al schrijft moet het plan nog verder worden uitgewerkt, dat kun je doen op deze pagina. Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) ontvouwen zich meer tekstvakken die je kan invullen. Ook kun je een begroting toevoegen.

Alvast een paar specifieke vragen:
- Deze regeling richt zich op experimentele initiatieven, kun je omschrijven wat dit project vernieuwend maakt?
- Wie zijn jullie samenwerkingspartners en op welk vlak?
- Hoeveel jongeren denk je te gaan bereiken en hoe werf je die?
- Door wie worden de workshops geleid?

Succes! Groet, Alinde Hoeksma