menu denk mee beslis mee maak mee

Level Up!

Talentontwikkelingsproject voor R&B/Soul...

Theater Dakota
22 februari 2018 tot 27 mei 2018
muziek, theater
jongeren, wijkbewoners
onze website
€5.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Level Up!

Talentontwikkelingsproject voor R&B/Soul amateur zangers

afbeelding van marieke van oudheusden

Ingediend door:

marieke van oudheusden

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we het beste R&B/Soul talenten werven om mee te doen aan het talentontwikkelingsproject Level-UP? En met name jongens? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat deelnemers van het project na het traject nog meer spin-off krijgen?

Wat ga je doen?: 

Level up is een talentontwikkelingstraject voor R&B/Soul amateurzangers met als doel talenten kansen geven zich te ontwikkelen waardoor R&B/Soul meer op de kaart komt in Den Haag.

In 2016 kwam buurtbewoner Lionel Grauwde met een bijzonder goed plan naar theater Dakota. Hij had een missie: meer aandacht voor R&B en soul in Den Haag en een platform bieden voor jong talent dat meer handvatten nodig heeft om naar een ‘next level’ te komen. Een LEVEL UP! Voor Theater Dakota sloot dit idee naadloos aan bij waar we voor staan, namelijk de binding met de wijk nog meer intensiveren en talent uit de wijk begeleiden in hun ontwikkeling en een platform geven. 

In 2016 hebben we daarom een succesvolle pilot gedraaid in theater Dakota. Twaalf jonge zangers en zangeressen meldden zich aan en begonnen aan het traject van drie maanden: Masterclasses, zanglessen, mediatraining, improvisatie en zangtechniek. En als ‘grande finale’ de Urban Vocal Showdown. ‘The Voice’ maar dan op het podium. Geweldige battles, vocale hoogstandjes en publiek dat meebesliste welk talent de titel Urban Pro verdiende. De winnares, Angelina Moore, mocht een EP opnemen, kreeg een fotoshoot en nam een videoclip op. Een vliegende start in de muziekbusiness! Van groot talent naar (bijna) professional.

Het project LEVEL UP was al een succes; het traject erna nog mooier. LEVEL UP bleek een springplank voor de talenten om meer op te treden, om zelf nummers te schrijven en om muzikale partners te zoeken. Zo traden deelnemers Angelina en Aysia op Parkpop op, stond Angelina op het Escamp Festival, verzorgden Marissa en Anais voorprogramma’s in Dakota, presenteerde Minerva het UIT Festival en Escamp Festival.

Vanwege dit succes zullen Lionel Grauwde en theater Dakota voor de tweede keer de krachten bundelen en een tweede Level Up organiseren. Het gaat hier om een discipline die vrijwel onderbelicht is in de urban scene van Den Haag. Zangtalenten komen onvoldoende tot effectieve zangontwikkeling toe. De R&B talenten krijgen met Level UP een kans die er anders niet is. Door Level UP kan talent ontwikkeld kan worden. In de pilot zagen we ongekend talent. Ongepolijste diamanten die met de juiste begeleiding en lessen/tips & tricks tot grote hoogten kunnen komen. Er is veel muzikaal soul- en R&B-potentieel in Den Haag. Door nu dat talent te stimuleren, kunnen we de Nederlandse muziekscene alleen maar mooier maker!

 

Hoe ga je te werk?: 

We starten met werving van de deelnmers, vervolgens is er het traject, inclusief een optreden voor publiek, tenslotte wordt Level Up afgesloten met een eindpresentatie.
Het hele project loopt van eind februari tot half mei. 

Werving
De zangtalenten worden geworven via een social media-campagne, tijdens optredens van Level UP-talenten eerste editie (zoals het concert Urban Vocal Show: UP), flyers en posters (verspreiding tijdens soul/R&B-evenementen zoals in Het Paard), deelnemers Level UP eerste editie als ambassadeurs (promotie via hun netwerk) en werving via deelnemers talentenjachten / open podia Theater Dakota en talentenprogramma’s van Haagse partners. Na de werving zijn er twee auditierondes. De kandidaten melden zich aan via een filmpje waarin ze zich voorstellen en een nummer zingen. Op basis van die video worden de kandidaten uitgenodigd voor een live auditie. De auditant wordt beoordeeld op zangkwaliteit, potentie, motivatie en enthousiasme.

Zangtraject
Het traject start met een zanganalyse, die is gebaseerd is op vier zangtechnieken. Hier rolt een rapportage uit: op basis van de score wordt voor iedere deelnemer een zangtechnisch leerdoel vastgesteld. De deelnemers krijgen twee keer per week intensief zangles. De eerste paar weken ligt de nadruk op de basiszangtechnieken. Gedurende het proces worden aan de hand van themazanglessen complexere zangtechnieken geïntroduceerd, zoals een workshop belten (brullen). tijdens de zangconsulten is ruimte voor individuele vragen. Daarnaast volgen de deelnemers workshops presentatie en songwriting.

Optredens
In totaal zullen de deelnemers twee keer optreden: een pre-showcase  in maart en een Urban Vocal Showdown in mei. Tijdens de optredens worden ze beoordeeld door het publiek en een professionele jury.

 

Met wie werk je samen?: 

We werken samen met verschillende partijen die soms een inhoudelijk en de andere keer een organisatorische inbreng hebben. 

Groot Omroepkoor: levert de hoofd zangdocent binnen dit project, Uroš Petrač
Urban Daughter Bad Ass Music: Artiest en zangcoach Frankie McCoy geeft een masterclass.
Artiest en zangcoach Kimberley Janice verzorgt mastercalsses R&B zangtechnieken.
Deelnemers van de pilot Level Up, in het bijzonder Aicha Gill en Marchiano denken mee over het traject en zullen een rol hebben in het traject. 
Cultureel - / studentenbureau ACKU: bemiddelt bij externe kleine podia. 
Theater de Vaillant: stelt podium beschikbaar
Het Haags Popcentrum en Musicon adviseren en bemiddelen als het gaat om grote podia (voor na het zangtraject). 
ROCKIT Music Productions verzorgt muzikanten ten behoeve van live optredens  en biedt oefenruimtes. 
Paard Den Haag: verzorgt masterclasses en een backstagetour op locatie. 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Het project is een initiatief van buurtbewoners Lionel Grauwde. Hij is met zijn idee naar Theater Dakota gekomen. In samenwerking hebben we de pilot georganiseerd en we willen hier met elkaar een vervolg aan geven. 

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
13 weken workshop, zangconsulten en masterclasses

12 amateurzangers, 2 junior zangcoaches, 7 professionele zangdocenten

0
1

pre-showcase

12  amateurzangers, 4 juryleden

200
1 eindpresentatie

12  amateurzangers, 4 juryleden

200
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Het gaat hier om een discipline die vrijwel onderbelicht is in de urban scene van Den Haag. Zangtalenten komen onvoldoende tot effectieve zangontwikkeling toe. De R&B talenten krijgen met Level UP een kans die er anders niet is. Door Level UP kan talent ontwikkeld kan worden. In de pilot zagen we ongekend talent. Ongepolijste diamanten die met de juiste begeleiding en lessen/tips & tricks tot grote hoogten kunnen komen. Er is veel muzikaal soul- en R&B-potentieel in Den Haag. Door nu dat talent te stimuleren, kunnen we de Nederlandse muziekscene alleen maar mooier maker!


afbeelding van marieke van oudheusden

Beste Willemijn,

De invulling van het programma komt voornamelijk tot stand in samenwerking met Lionel en op basis van onze ervaringen. Meerdere deelnemers van de pilot denken actief met ons mee. 

Groeten, Marieke

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Vergeet niet om nieuwe informatie ook aan de linkerkant van deze pagina te verwerken, want dit wordt het projectplan dat wij uiteindelijk gaan beoordelen. Heb je gezien hoe je de projectomschrijving kunt uitbreiden? Klik hiervoor op het tabblad Bewerken bovenaan de pagina en vervolgens op het tabblad Denk mee (meer projectinformatie).

afbeelding van marieke van oudheusden

Beste Anja,

Dank voor je reactie! We hebben inderdaad het idee om te gaan vloggen. En we geloven ook dat zien doet volgen, goed om dat ook van jou te horen, we gaan ermee aan de slag! 

Groeten, Marieke

afbeelding van marieke van oudheusden

Beste Thijs,

Dank voor je reactie. We willen vooral verder gaan met de masterclasss en zangtechnieken in het talentontwikkelingsproject. Daarnaast willen we ook de focus leggen op podiumpresentatie.

Wat betreft onze samenwerking, Lionel heeft de rol van producent en is vooral inhoudelijk bezig met het project. hij kent de ‘scene’ goed. Dakota is het podium en zorgt onder andere voor de marketing en techniek. Iin samenspraak met Lionel komen we tot de invulling van de projecten en de urban/R&B-avonden. We werken op dit moment ook samen met Lionel, afgelopen vrijdag bijvoorbeeld hadden we in Dakota de Urban Vocal Show: Up. Deelnemers van de eerste editie van het zangtraject Level UP lieten in een geweldig concert zien wat ze - met behulp van het traject Level UP - hebben bereikt, welke stappen ze hebben gemaakt en hoe geweldig goed hun zangstemmen en muzikaliteit zijn.

Dakota is in de wijk Escamp in Den Haag. We organiseren regelmatig activiteiten om talenten te ontmoeten, zoals Sterren van Escamp en ons Open Podium.

Groeten, Marieke

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform. De komende weken denk ik als FCP-medewerker graag met jullie mee. Zou je iets kunnen vertellen over de manier waarop de invulling van het toekomstige programma tot stand komt? Praten de  deelnemers van de pilot hierover mee?

afbeelding van anja steffens-van bergen

Hi Marieke, wat een heerlijk project ... je vraag is hoe je talenten kunt werven. Ik werk zelf al jaren met kinderen in de kunst en ben nu voorzitter van een Kunst eductie centrum op Curacao. Mijn ervaring is dat zien doet volgen. Laat iets zien van wat het is om R&B/Soul te zingen. Korte filmpjes op FB/ Instagram en Twitter de ronde laten gaan. Jongeren uit de  pilot misschien erbij betrekken... Jongeren die kunnen vloggen of in ieder geval met multi media aan de slag weten te gaan. Spread the fun en spread the word. 

Veel succes met je mooie initiatief!

Hartelijke groet

anja steffens 

afbeelding van Thijs Hazeleger

Beste Marieke,

Welkom bij JMHM! Ik ben jullie coach op dit platform en zal jullie voorzien van tips en inspiratie.

Mooi dat de pilot is aangeslagen en jullie verder willen met LEVEL UP. De pilot was een experiment; met welk onderdeel van het vervolg zou je straks willen experimenteren? En hoe gaan jullie samenwerken met Lionel? 

Nog een tip: ontwikkel een concrete activiteit in de wijk (welke wijk trouwens?) die jullie organiseren om het nieuwe talent te ontmoeten. Je zou mensen die enthousiast zijn over jullie plan kunnen uitnodigen om daarover mee te denken in deze rechterkolom.

Groeten Thijs