menu denk mee beslis mee maak mee

Kunsthuis Ikenhiem

Cliënten Talant (jongeren met verstandelijke...

Stichting O18
1 juni 2018 tot 1 juli 2018
beeldend 3D, tekenen en schilderen
jongeren
onze website / check facebook
€6.925

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Kunsthuis Ikenhiem

Cliënten Talant (jongeren met verstandelijke beperking) bouwen met kunstenaar een Kunsthuis

afbeelding van Hanneke van Kammen

Ingediend door:

Hanneke van Kammen

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
We willen het dorp Wijnjewoude verder betrekken bij dit project en bij de cliënten van Ikenhiem. Om hiermee hun sociale omgang te vergroten.

Wat ga je doen?: 

 

We bouwen aan een heus Kunsthuis

Als onderdeel van haar Kunst- en Cultuurplan Open Deuren initieert O18 in samenwerking met Talant het project Kunsthuis. Samen met een professionele kunstenaar, die thuis is in diverse disciplines, willen we een Kunsthuis vormgeven en bouwen. Talant biedt, in samenwerking met Staatsbosbeheer, hun locatie Natuurcamping Ikenhiem in Wijnjewoude aan en we bouwen hier gedurende het proces aan een bijzondere samenwerking. Dit resulteert eerst in een Kunsthuis en dat geeft een nieuwe impuls aan de dagbesteding voor cliënten. Dit niet alleen door de samenwerking met de kunstenaar maar ook door de samenwerking met mensen uit het dorp.

Stichting O18 kwam in 2016 tot stand vanuit een behoefte, van Plaatselijk Belang Oldeberkoop, ondernemersvereniging Oldeberkoop en de organisatie van Open Stal, om in het culturele hoofdstadjaar Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) extra kracht te zetten op de culturele impact in Zuidoost-Friesland. Dankzij de steun van de gemeente Ooststellingwerf ligt er het kunst- en cultuurproject Open Deuren Zuidoost-Friesland. Zorg- en kunstproject Kunsthuis Ikenhiem is een onderdeel van het grotere geheel Open Deuren.

We stellen graag Stichting Talant aan u voor. Talant is een expertise- en behandelcentrum voor kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking die zich elke dag opnieuw staande proberen te houden in onze complexe maatschappij. Talant versterkt hun eigen kracht op die momenten dat ze vastlopen. Zo is met Talant meer mogelijk.

Door een samenwerking met Staatsbosbeheer heeft Talant ervoor gezorgd dat de camping Ikenhiem in Wijnjewoude weer open kon gaan. Talant huurt het kampeerterrein van Staatsbosbeheer en biedt hier dagbesteding aan cliënten. Door samenwerking met Stichting O18 willen we hier, in het kader van LF2018, starten met een prachtig project dat zorgt voor integratie van de cliënten in de maatschappij. Deze maatschappij kan gebruik maken van het Kunsthuis op Ikenhiem, in samenwerking met de plaatselijke ondernemers. Een prachtig project wat de onderlinge band in het gebied versterkt en de eigen kracht en regie van cliënten versterkt. O18 verbindt hun kracht graag aan die van Talant.

Dankzij Talant/Reik is natuurkampeerterrein Ikenhiem weer open (Ikenhiem is overgegaan van Reik naar Talant, op 1 januari 2018). Talant huurt het kampeerterrein van Staatsbosbeheer. Met Ikenhiem is er een prachtige plek om cliënten een zinvolle dagbesteding te bieden. s’ Avonds thuiskomen na een dag hard werken in het bos (snoeien, grasmaaien en schoonmaken op het terrein) geeft veel voldoening. Dat daar ook nog eens de bouw van een 'eigen' Kunsthuis, voor overnachting van campinggasten, en alle werkzaamheden omtrent de verhuur ervan bijkomt... Dat maakt alles nog specialer.

Vanuit de samenwerking richt kunstenaar Marcel Prins, door Stichting O18 geselecteerd, deze bijzondere en gastvrije overnachtingsplek in. Niet alleen het interieur krijgt een kunstzinnige metamorfose, ook de buitenzijde van het Kunsthuis ondergaat een kunstzinnige aanpassing. Dit verplaatsbare Kunsthuis, geschikt voor 2 personen, krijgt zijn eigen veld (toegankelijk per auto en per nog te bouwen loopbruggetje). Dit veld biedt Staatsbosbeheer kosteloos aan. In het project Kunsthuis Ikenhiem staat de beleving van natuur en kunst voorop. Dat geldt voor alle betrokkenen, dus zowel voor de overnachtende gasten als de voorbijgangers.

• Een uitgelezen kans om je van een andere kant te laten zien…
• Een uitgelezen kans om je als instelling/organisatie te laten zien…
• Een uitgelezen kans om natuur en kunst te laten zien…
• Een uitgelezen kans om … Dat moet je zelf ervaren!

De cliënten van Talant, Natuurcamping Ikenhiem... (Omrop Fryslân programma Hea!)

Hoe ga je te werk?: 

O18 introduceerde bij Talant en haar cliënten (jongeren met een licht verstandelijke beperking) kunstenaar Marcel Prins, die een schetsplan maakt voor het Kunsthuis. Prins werkt, binnen zijn eigen discipline, vrij! Zo lijken sculpturen te zijn ontstaan ​​uit toevallige vondsten. Dat wil echter niet zeggen dat Marcel Prins alles aan het toeval overlaat. Zijn werk bestaat uit verschillende delen, die tegen elkaar wrijven en delen die sterk tegenover elkaar staan. Daardoor moet de kijker van het ene been naar het andere springen. Prins werkt, samen met de cliënten, op locatie Ikenhiem aan het Kunsthuis. Zo zullen de cliënten de wording van het Kunsthuis nog meer beleven en het Kunsthuis als "hun huis" omarmen. Marcel Prins bezoekt, voordat hij start, eerst enkele malen Ikenhiem, en draait hier mee. Gaat dus mee de bossen in, bomen hakken. Schoffelt in de moestuin en ontbraamt het bos. Dit om tot inspiratie te komen, maar ook om zo de cliënten kennis te laten maken met hun artistieke gast.

De schaftkeet, geschonken door Staatsbosbeheer, is in prima staat en vormt een goede basis om deze om te bouwen tot een kunstzinnige overnachtingsplek. Marcel Prins kreeg een lijst met criteria waar deze verblijfsplek voor kunstminnende toeristen, aan moet voldoen. Zo moet er een comfortabel 2-persoonsbed in staan. Ook een chemisch toiletje, tafel met 2 stoelen en een zonnecel op het dak moeten een plek krijgen. We vroegen de kunstenaar om vanuit het duurzaamheidsprincipe te werken. Dat betekent dat hij gebruik maakt van afgedankte materialen.

Met wie werk je samen?: 

Participanten in dit project zijn:
- Staatsbosbeheer levert gratis de schaftkeet, die we ombouwen tot Kunsthuis. Ook het gebruik van het landje waar het Kunsthuis op komt te staan mogen we gratis gebruiken.
- Hotel de Stripe uit Wijnjewoude levert voor, die gasten die dat wensen, een heerlijk ontbijt. De cliënten van Ikenhiem halen het hier en bezorgen dat bij de 'hongerige' gasten.
- Kunstenaar Marcel Prins werkt ter kennismaking eerst enkele dagen met de mensen van Ikenhiem, om elkaar goed te leren kennen. Dit om vervolgens over te gaan tot de realisatie van het Kunsthuis, de aanpak van het landje en de loopbrug die tussen de camping en het landje komt te liggen.
- Stichting Talant en haar medewerkers zetten zich voor 100% in, omdat ze hier grote kansen zien voor hun cliënten.
- Cliënten Talant... kijk even naar de video, die spreekt voor zich. Ze hebben er enorm veel zin in om aan de slag te gaan! 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Interview met Jan-Willem Nas
'WE HEBBEN ER ZIN IN!'

‘Natuurlijk was dat de eerste keer hartstikke spannend, kampeergasten aanspreken en begeleiden naar hun plek. Maar al naar gelang dit vaker gebeurde zag je dat onze mannen vrouwen steeds meer plezier kregen in dit werk.’ Aan het woord is Jan-Willem Nas, pedagogisch medewerker op de Natuurcamping Ikenhiem. Samen met zijn collega’s Roel van der Weg en Dirk Schilstra zijn zij de vaste aanspreekpunten en begeleiden zij de 10 tot 12 mannen en vrouwen, de cliënten van Ikenhiem’.

Het takenpakket is veelal fysiek, ze moeten heel wat versjouwen. Zo onderhouden we de tuinen van de Staatsbosbeheer-vestiging in Jubbega en de parkeerplaatsen in de weide omtrek van Ikenhiem. Dat gaat tot Sparjebird toe. We trekken bramenstruiken uit het bos en verhaksenen deze. Hiermee maken we het bos en de hei veilig voor de schapen. Maar ook halen we het gehakte hout uit het bos. De stammen gaan naar Ikenhiem, waar we ze in handzame open haard-blokken zagen. Zoals ik al zei, het is duchtig werk. Je kunt je voorstellen dat de contacten op de camping en de moestuin een welkome afwisseling zijn. Extra winst daarbij is dat de cliënten sociale omgang leren. Wat ze enorm leuk vinden. Je ziet ze groeien!

Dat straks samen met een kunstenaar een Kunsthuis kan worden gebouwd zien de meesten echt zitten. Het begint al mooi te borrelen bij een aantal van onze jongens. En natuurlijk is dat eerst ook spannend. Immers, er komt een vreemd iemand in hun dagelijkse bestaan. Maar ook dat went en, zeker weten, dat meehelpen aan het Kunsthuis en inrichten van het veld waar het Kunsthuis komt, levert heel veel op.

We kijken uit naar ons Kunsthuis en willen graag met de kunstenaar aan de slag om een prachtige plek voor onze campinggasten te maken.’

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
1 Opening Kunsthuis 25 collega's en medewerkers 100 externen
1 Campingseizoen 10 tot 12 medewerkers 400 gasten
1 Oogstseizoen (moestuin) 10 tot 12 medewerkers 300 gasten
1 Houtseizoen (houtverkoop) 10 tot 12 medewerkers 400 gasten
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Voor het zorg- en kunstproject Ikenhiem geldt dat de bezoekers aan onze provincie kennis maken met de geïntegreerde samenleving, waarin iedereen mee kan doen en een inspirerende ervaring op kan doen in het Kunsthuis.

Voorop in het project Kunsthuis Ikenhiem staan kwaliteit, overdracht, ervaringen, gemeenschap, duurzaam ondernemen, initiëren, bouwen, leefbaarheid, duurzame energie, sociale innovatie, zorg, kansen voor burgers, landschap en cultuurhistorie. Maar de belangrijkste kernwaarde van het culturele plan Open Deuren, en dus ook van het Kunsthuis Ikenhiem, is verbinding. Verbinding tussen de grote K en de kleine K, verbinding tussen buurten, wijken, dorpen, plaatsen en organisaties in Zuidoost-Friesland. Daarbij moet iedereen de kans krijgen om mee te doen, van jong tot oud, het project heet dan ook niet voor niets Open Deuren. In project Ikenhiem scheppen we aanrakingsmomenten met het dorp, haar bewoners en ondernemers.

Door de samenwerking op Ikenhiem van Talant, O18 en Staatsbosbeheer combineren we natuurbeleving met ultieme kunstervaring. Hierbij vragen we aandacht voor ecologie en duurzaamheid. Talant, O18 en Staatsbosbeheer willen bewustzijn creëren op het duurzamer gebruik van water, energie, landschap, voedsel en natuurleven.

Talant en O18 hebben een goede basis in de gemeenschap, het onderwijs en bij andere instellingen en willen graag aan de slag met Kunsthuis Ikenhiem. Aan de slag met deze mogelijkheid tot verdere integratie van de cliënten in de maatschappij. Daarvoor doen de Stichting Talant en de Stichting O18 een aanvraag voor ondersteuning bij uw organisatie om het plan Kunsthuis Ikenhiem te kunnen realiseren.
 

Begroting: 

UITGAVEN

 

Materialen

€ 4.850

Honorarium kunstenaar

€ 2.500

Voorbereiden, aankleden en onderhouden landje

€ 1.200

Aanleg verlichting

€ 625

Bouw 2x brug + materiaal

€ 4.200

Communicatie

€ 1.800

Schaftkeet

€ 2.000

Gebruik weiland, 1 jaar

€ 1.500

Feestelijke opening

€ 1.500

Totaal

€ 20.175

 

 

INKOMSTEN

 

Subsidie van Iepen Mienskip Fûnds (toegewezen)

€ 7.750

Bijdrage van Jij maakt het mee

€ 6.925

Schaftkeet

€ 2.000

Gebruik weiland, 1 jaar

€ 1.500

Communicatie

€ 2.000

Totaal

€ 20.175

Locatie(s): 
Natuurcamping Ikenhiem, Wijnjewoude

afbeelding van Johanneke Minnema

Beste Hanneke,

Ook namens mij welkom bij Jij Maakt Het Mee! Ik ben jullie coach en denk de komende periode met jullie mee om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Mooi om te lezen hoe jullie de krachten van verschillende partners bundelen in dit bijzondere project! Jullie hebben het over een ultieme kunstervaring. Ik ben benieuwd: wat is dan die kunstervaring? en wie ervaart dit?

Hartelijke groet,

Johanneke

afbeelding van Hanneke van Kammen

Hallo Johanneke,

Wanneer krijg je nu de kans om in de kunst te verblijven en te overnachten? we spreken de bezoekers van Frieslan (culturele hoofdstadjaar 2018) aan. Dus een ieder die vanuit het bosrijke en rustige Wijnjewoude de Friese provincie wil verkennen kan hier neerstrijken en in de kunst verblijven.

Hartelijke groet,

Hanneke

afbeelding van Martine Rippen

Hoi, welkom op het platform! Ik ben Martine en als adviseur van het Fonds denk ik graag met je mee zodat jullie de aanvraag verder kunnen aanscherpen in het licht van deze subsidieregeling.

Leuk om te lezen dat jullie een stuk van een interview in jullie aanvraag hebben opgenomen. Ik wil je vooral aanmoedigen en meegeven dat iedereen op jullie project kan reageren via dit platform.

In jullie plan voor het zorg- en kunstproject Ikenhiem lees ik dat jullie samenwerken met verschillende partners; Talant, O18 en Staatsbosbeheer. Ik lees ook dat kunstenaar Marcel Prins enkele malen meedraait op Ikenhiem voordat hij, samen met de cliënten, start met het bouwen van het Kunsthuis. Jij maakt het mee hecht waarde aan een innovatieve samenwerking en biedt verschillende partijen nieuwe kansen. Ook is JMHM gericht op actieve kunst- en erfgoedparticipatie in de vrije tijd. Kun je meer vertellen over hoe de samenwerking tussen Prins en de cliënten wordt vormgeven? Hoe wordt er bijvoorbeeld concreet gewerkt aan het Kunsthuis? Wat is de rol van de cliënten hierin en hoe sluit dit aan bij hun behoefte om kunst te maken?

Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) kunnen jullie een modelbegroting downloaden. Als jullie dit model gebruiken en uploaden, is deze niet openbaar. De begroting zoals jullie hem nu hebben geüpload is openbaar zichtbaar. Ik ben benieuwd naar de verdere uitwerking!

Succes!