menu denk mee beslis mee maak mee

De koningin van de Voedselbank

Parels voor de Zwijnen
5 oktober 2017

€14.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

De koningin van de Voedselbank


afbeelding van Saskia Huybrechtse

Ingediend door:

Saskia Huybrechtse

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we samen aan tafel met de oude en nieuwe Noordelingen, en met diverse organisaties en bedrijven in Noord samenwerken zodat het echt een community-project van Noord wordt, waarbij iedereen wil participeren en straks ook in de voorstelling?

Wat ga je doen?: 

Op de Dam bouwen we een we appartement van 25 miljoen. Aan de andere kant van het IJ in Amsterdam Noord moet een gezin rond komen van 25 euro per week. De rijken worden rijker, de armen worden armer en het aantal mensen met schulden groeit. Geld maakt immers geld. Schuld maakt schuld op schuld. Voor Amsterdam Noord breken er gouden tijden aan. De Noord-Zuidlijn is bijna klaar. Overhoeks wordt uitgebreid en aan de Noordelijke IJ-oever worden appartementen gebouwd die tot de duurste van de stad gaan behoren. Straks wonen hier in Noord de rijkste en de armste mensen van de stad naast elkaar. Hoe gaat dat er uit zien? Wat gebeurt er met de bewoners van Noord die hier al generaties lang wonen? Hoe houden zij grip op hun huis en hun leven? Gentrificatie is niet alleen een proces van vooruitgang maar ook een proces van uitsluiting en ongelijkheid.

De Koningin van de Voedselbank gaat over mensen die het hoofd maar net boven water houden en soms kopje onder gaan. Die niet begrijpen dat je €7,50 moet betalen bij de apotheek enkel alleen voor de uitleg van een nieuw medicijn. Het zijn gewone mensen maar ook gewonde mensen. Ze hebben te weinig geld, te weinig kansen – dat voelen ze elke dag weer. Maar er is ook humor en vitaliteit in het zorgelijke, en tegelijkertijd zorgeloze bestaan in een Amsterdamse volksbuurt.

Ons project richt zich op mensen die bij de voedselbank betrokken zijn, en mensen voor wie dit een wereld is die ver weg lijkt. Om tot een bijzonder artistiek resultaat te komen en echt impact te creëren in Amsterdam Noord, is het belangrijk om de samenwerking met de mensen en de organisaties zo goed mogelijk te organiseren en daar ook tijd voor te nemen. Door de pilot en de voorstelling te scheiden kunnen we beide aspecten tot hun recht laten komen. De pilot is te zien op 20, 21 en 22 december voor een klein en select publiek in de foyer van de Dansmakers in Amsterdam Noord. De voorstelling gaat in première met Pasen 2018 in het nieuwe NDSM theater. Voor de pilot vragen we bij uw fonds een subsidie aan.

In Amsterdam Noord is een van de armste buurten van Nederland. Hier wonen de asocialen en de communisten. Dat verteled mijn opa die als verbandmeester werkte op de ADM en mijn oom die als lasser werkte op de NDSM. In juni 2016 ben ik verhuist naar een appartement in Amstredam Noord met uitziecht over het IJ, het NDSM en de Westerkerk. Ik voel me rijk op deze mooie plek. Toen ik tijdens de verhuizing mijn arm brak en moest lopen door Noord viel het me pas op hoe arm Noord is, Dat zie en voel je pas echt als je er dagelijks je boodschappen doet. In Noord leeft een op de vier menssen onder de armode grens. Dat betekent dat ze nooit op vakantie kunnen, hun gas en licht vaak niet kunnen betalen en geen geld hebben voor uitjes of schholreisjes. Een probleemwijk Noord? Jazeker, maar ook een wijk met veel solidariteit en betrokken bewoners. Ik heb me nog nooit ergens zo thuis gevoeld als in Amsterdam Noord.

Arnoede krijgt een nieuw gezicht  In Amsterdam Noord leven sommige families leven al vijftig tot honderd jaar in de armoede. Maar het aantal armen is aan het stijgen en armoede krijgt nu een nieuw gezicht. Bij de voedselbank in Noord melden zich ook mensen met koophuizen, ondernemers, kunstenaars, 50-plussers die na een aantal jaren WW in de bijstand belanden of zzp-ers die te laat aankloppen. Wat mij raakte in de prachtige televisieserie Schuldig was de uitzichtloosheid, de machteloosheid en de onrust die een leven met schulden met zich meebrengt. Veel mensen hebben geen idee dat deze armoede in ons land bestaat en dat het echt iedereen overkomen. Armoede beheerst je hele geest, je hele leven. Maar mensen in armoede zijn niet per se arme of zielige mensen. De meeste mensen die ik ontmoet op de voedselbank in Noord zijn charismatische mensen en tonen veerkracht, hoop en humor.

Tijdsplanning pilot Op dit moment ben ik bezig met het onderzoek naar het onderwerp en zoek ik contact met de direct betrokkenen. Sinds januari werk ik als vrijwilliger op twee voedselbanken in Amsterdam Noord en zwem ik wekelijks mee met de Gewichtige dames van Stichting Doras. Hier ontmoet ik de mensen en hoor ik de verhalen van de vrijwilligers en de cliënten. Inmiddels heb ik met een aantal mensen een band opgebouwd. Ik kom bij ze over de vloer en nodig ze uit om mee te denken over de inhoud. Hun verhalen en geschiedenissen vormen de belangrijkste bron voor de voorstelling. Op die manier raken ze persoonlijk betrokken bij het maakproces en haal ik al observerend en participerend de verhalen en ideeën op.

Van oktober t/m december 2017 starten we met de repetities voor de pilot met de mensen die we hebben leren kennen. Dat zullen zo’n 10 a 15 deelnemers zijn, waaronder ook een paar jongeren en kinderen. Dit is voor iedereen een spannende verkenningsfase waarin we wekelijks met elkaar aan de slag gaan met improviseren, vertellen en spelen. Dat doen we samen met drie professionele spelers die ook in de voorstelling mee gaan spelen. In deze fase maken ze ook kennis met de werkwijze van Parels. Daarnaast zullen we regelmatig met elkaar koken, recepten uitdelen en samen eten om elkaar zo beter te leren kennen. Juist op deze avonden ontstaan vaak de mooiste ideeën, verhalen, anekdotes. Deze periode is ook om uit te zoeken wie zich voor zo’n lange periode echt wil en kan binden en wie talent en commitment heeft om straks in de voorstelling mee te spelen. De repetities werken toe naar de presentaties voor publiek. Dat zijn in de eerste plaats de direct betrokkenen: familie en alle cliënten en vrijwilligers van de voedselbank, Stichting Doras, de Florakosjes en de Modestraat. Daarnaast nodigen we (nieuwe) buurtbewoners uit.

Wat eten we met kerst? Op de voedselbank gaat het altijd over eten. Over de aanbiedingen bij Dirk of de Lidl. Over de prijs van een pakje boter of een rol beschuit. Schokkend is dat er mensen zijn die honger hebben en maar een paar keer per week een warme maaltijd eten omdat er niet genoeg geld is. De ironie is dat er juist bij de voedselbank veel mensen met overgewicht rondlopen. Omdat vier pizza’s voor 5 euro wel zo makkelijk is en betaalbaar.

Daarom is het thema voor de pilot, hoe kan het ook anders ‘eten’. Eten als levensvoorwaarde en als theatraal gegeven. Eten als kapstok voor verhalen, herinneringen, gedachtes en geuren over verlangen, over geborgenheid, maar ook over vrijheid, over zelf kunnen kiezen wat je eet in plaats van alweer de spruiten uit het voedselpakket. Over schaamte, er niet bij horen, je kinderen niet kunnen geven wat ze nodig hebben. Met honger naar bed gaan en opstaan. Er wordt gekookt van de ingebrachte ingrediënten uit de kratten van de voedselbank in samenwerking met Maureen de Jong van ’t Kleinkookbedrijf. Maureen is theatermaker en kok. Haar missie is mensen de rijkdom aan smaken en persoonlijke verhalen die daarbij horen laten ervaren en delen.

De pilot is te zien voor een klein en select publiek. Dat zijn naast o.a. cliënten en vrijwilligers van de Voedselbank en vooral de nieuwe Noordelingen, de bewoners uit de nieuwe chique wijken Overhoeks en Buiksloterham. Zij zijn die avond die vrijwilliger van de voedselbank Door ze direct te betrekken in het voedselbank ritueel, het binnenbrengen en uitpakken van de spullen, samen koken, groente snijden, tafels dekken, samen eten stappen ze letterlijk in wereld van de voedselbank. Zo krijgen ze een unieke inkijk in een wereld die dichterbij en herkenbaarder is dan men denkt.

Zowel voor de voedselbankers als het publiek is het een nieuwe ervaring, ze worden gehoord en maken verbinding met de andere bewoners uit de buurt. Verhalen, samen doen, samen eten, lachen en misschien wel huilen verbindt. Het geeft ons het gevoel dat de wereld veel breder is dan ons eigen verhaal. Ik zie de nieuwe bewoners uit mijn buurt met verwondering naar de oude bewoners kijken, maar ze komen nauwelijks met ze in contact. In Zuid kun je de armoede ontwijken omdat je het niet dagelijks tegenkomt. In Noord ontkom je er niet aan om je er in te verdiepen. Er is een groot vooroordeel over mensen van de voedselbank, terwijl het iedereen kan overkomen. De nieuwe bewoners kunnen nog heel wat leren van de humor en de solidariteit van de Noordelingen.

Tijdens de repetities en het toewerken naar de presentaties, zal gaandeweg een selectie plaatsvinden van mensen die zichzelf kunnen zijn tegenover een publiek. Daarbij zullen bij sommige mensen onvermoede talenten te voorschijn komen, terwijl anderen zich prettiger voelen in een wat minder zichtbare rol. Na afloop zal er een keuze moeten worden gemaakt wie welke rol krijgt. We willen zoveel mogelijk mensen bij de voorstelling betrekken. Dat kan op allerlei manieren, als acteur of als figurant of ter ondersteuning van het productieteam.

Wat levert dit op? De kunst is om met mensen die geen ervaring hebben, zoals de vrijwilligers en cliënten, toch een professionele voorstelling te maken. Door in gelijkwaardigheid samen toe te werken naar de pilot en uiteindelijk de voorstelling krijgen mensen trots en zelfvertrouwen. Je leert er nieuwe mensen kennen, andere leefwerelden die je inspireren en dat kan wie weet een nieuwe draai geven aan je eigen leven. Je ontdekt nieuwe vaardigheden waarvan je niet wist dat je die in je had, Je verhaal delen geeft je een stem. Je wordt gehoord, misschien een keer, misschien wel honderd keer. Je leven wordt zichtbaarder voor anderen en dat kan bijdragen aan de bewustwording van anderen. Zo ontstaat er meer begrip, of (inter-) actie, in welke vorm dan ook. Daarnaast willen we ook vrijwilligers ter ondersteuning van het productieteam. Dit project moet vanaf het begin ook hun project worden. De impact die deze voorbereiding en samenwerking teweeg brengt wordt dan voelbaar in de pilot en de voorstelling.

Het verwerven van zelfvertrouwen en trots is een onmisbare schakel in het doorgroeien naar een voorstelling voor een breder publiek in 2018. Na de pilot wordt een evaluatie van dit traject gemaakt, op grond waarvan we de lijnen uitzetten naar de uiteindelijke voorstelling die we in 2018 gaan realiseren.

Het is een buurt-pilot die door het samengaan van eigenzinnige authentieke karakters en professionele acteurs zeker impact zal hebben, niet alleen voor de voedselbankers, maar straks ook voor de bezoekers van de voorstelling, die zo een unieke inkijk krijgen in een wereld die dichterbij en herkenbaarder is dan men denkt.

Werkwijze Parels voor de Zwijnen Het gewone leven is te mooi om aan voorbij te gaan’. Dit typeert het uitgangspunt van Parels voor de Zwijnen. Vanuit de overtuiging dat het uitvergroten van aspecten uit het dagelijks leven van mensen van een grote theatrale schoonheid is. Daarom ontstaan de voorstellingen van Parels altijd intuïtief, en zijn letterlijk uit het leven gegrepen. In de voorstellingen spelen mensen die in werkelijkheid ook in de verbeelde situatie zitten. Deze mensen zijn de ’experts’ van het leven. Daarnaast werken we met acteurs die ‘doen alsof’. Op die manier wordt een doorlopend spel met de theatrale illusies gespeeld. De voorstellingen worden bij voorkeur gespeeld op plekken die bij deze mensen horen, die een bron zijn van persoonlijke verhalen en die ook voor het publiek vaak een nieuwe ervaring zijn. In De Koningin van de Voedselbank spelen naast acteurs, vrijwilligers en cliënten van o.a. de voedselbank van Amsterdam Noord.

 


afbeelding van Giovanni Campbell

Bedankt voor je reacties. Jullie uitgangspunten en aanpak zijn helder, maar ik merk aan de uitwerking nog dat je vooral de oude bewoners centraal stelt terwijl je hen ook wilt verbinden met de nieuwe bewoners. Hoe werf je deze laatste groep? Zou er voor hen tevens ruimte zijn voor deelname aan het artistieke onderdeel?

Werk je daarnaast ook samen met andere lokale sociale en culturele partners die je erbij kunt betrekken?

Als je bent ingelogd kom je via het tabblad 'bewerken' terecht bij vervolgens drie andere tabbladen waar je de onderdelen voor de aanvraag verder kunt invullen. En niet vergeten ook een sluitende begroting toe te voegen! 

afbeelding van Saskia Huybrechtse

Goedemorgen Davida,

Dank voor je ractie!

Het doel is nieuwe en oude Noordelingen verbinden en de tweedeling die in Amsterdam en in Noord steeds groter wordt zichtbaar en bespreekbaar maken. Samen doen, proeven, ruiken, vertellen, delen, lachen en misschien wel huilen verbindt. Zo wel voor de voedselbankers als het publiek is het een nieuwe ervaring, ze worden gehoord en maken verbinding met de andere bewoners uit de buurt. De impact die het heeft is het gevoel dat de wereld veel breder is dan hun eigen verhaal. Armoede berooft mensen vaak van trots en eigenwaarde. Betrokken worden bij een creatief proces en samen met professionele acteurs een voorstelling maken heeft een nog grote impact. Je bent onmisbaar, je ontdekt talenten waarvan je niet wist dat je die in huis had, je leert nieuwe mensen kennen, die je inspireren en wie weet voorgoed een nieuwe draai geven aan je leven. Het geeft zelfvertrouwen en trots en dat is een onmisbare schakel in het doorgroeien naar de voorstelling in 2018 voor een breder publiek.

De serie 'Schuldig' heeft veel los gemaakt. We zijn ons allemaal rot geschrokken hoeveel mensen in Noord en in ons land in armoede leven en wat een leven met schulden met je doet. De serie heeft een taboe doorbroken en een discussie op gang gebracht. Wij willen de discussie levend houden. Amsterdam wordt steeds meer een gesegregeerde stad van winnaars en verliezers. We willen niet dat dit gebeurt maar het gebeurt. Het actuele thema van de voorstelling zal waarschijnlijk dan ook een groot publiek bereiken.

Met de pilot en voorstelling willen we een positieve verandering bewerkstellingen in Amsterdam noord, specifiek op die plek en bij deze mensen. Naast het reguliere publiek en de doelgroep willen we het bedrijven en organisaties (in noord en elders) aan bieden als personeelsuitje of aan gulle gevers (Rotary in Noord) waarmee ook een maatschappelijke boodschap wordt afgegeven. Dit genereert aandacht en besef, naast inkomsten uit de voorstelling, die voor een deel de voedselbanker kunnen dienen.

We willen de voorstelling ook in andere steden spelen, zoals Zwolle, Tilburg ( ism Quit 500),  Eindhoven, Rotterdam, steden waar de armoede groot is. De tweede manier waarop participatie kan worden bevorderd is door te onderzoeken hoe de  voorstelling als concept kan worden herhaald in andere steden. De context is dan altijd anders, de spelers en het publiek ook. De voorstelling zou juist door de herhaling een bereik en zichtbaarheid kunnen hebben en daarmee grotere invloed op samenleving.

De pilot 'Wat eten we met kerst? spelen we 3 keer ( x 50) = 150 (+ 2 succesopties).In 2018 spelen we 'Koningin van de voedselbank' 20 x (150) = 3000 ( extra voorstellingen N.N.B).

 

afbeelding van Davida de Hond

Goedemorgen,

Allereerst stel ik mij graag voor. Ik ben Davida en als coach verbonden aan Jij maakt het mee! De komende weken denk ik graag met jullie mee over het project, de aanvraag en de wijze waarop het project past binnen de kaders van de regeling. 

Mooi om deze eerste opzet te lezen en de voedselbank als verbinder te zien tussen verschillende te benoemen groepen in Noord.

Mijn eerste tip is niet inhoudelijk: mooi om je reactie te lezen op de eerste comment van Giovanni. Wanneer je dit aan de linkerkant van de pagina invoert, groeit de aanvraag mee met gesprekken die wij hier aan de rechterkant van de pagina hebben. Op deze manier gaat het ook mee in de aanvraag. 

Als aanvulling op je reactie blijft voor mij nog de vraag staan op welke behoefte wordt ingespeeld bij dit project? Of, wat is het doel dat jullie je zelf gesteld hebben ten aanzien van impact (uitkomst, gedrag, uitwisseling, aantallen)?

afbeelding van Saskia Huybrechtse

Ha Giovanni,

De pilot is te zien voor een klein en select publiek. Dat zijn o.a. cliënten en vrijwilligers van de Voedselbank. Daarnaast nodigen we bewoners uit in de nieuwe woonwijken Overhoeks en Buiklsoterham. Sinds vorig jaar juni woon ik zelf in Buiksloterham. Ik zie de nieuwe bewoners uit mijn buurt met verwondering naar de oude bewoners kijken. De meeste zijn nieuwsgierig naar wie ze zijn, maar komen nauwelijks met ze in contact. In Zuid kun je de armoede ontwijken omdat je het niet dagelijks tegenkomt. In Noord ontkom je er niet aan om je er in te verdiepen. Je komt het overal tegen, op straat, in de winkels en op de markt.

Door de nieuwe Noordelingen te betrekken in het voedselbank ritueel: Zij zijn die dag de vrijwilligers van de voedselbank. Het binnenbrengen en uitpakken van de spullen, samen koken, groente snijden, tafels dekken, samen eten etc worden ze vanzelf een deel van het ritueel. Juist door het samen doen leer je elkaar kennen. De nieuwe bewoners stappen letterlijk in hun wereld. Er is een groot vooroordeel over mensen van de voedselbank, terwijl het iedereen kan overkomen. En de nieuwe bewoners kunnen nog heel wat leren van de solidariteit, de humor en de gemeenschapszin van de Noordelingen.

Concreet: We maken een flyer te die we verspreiden bij restaurants als Stork, Cafe Modern en winkels als de Soepboer, Kef etc. Op websites als Noordnieuws, I love Noord e.a. zal de pilot gepost worden. Momenteel zijn we in gesprek met projectleider Paul Vonk. Paul woont sinds 1978 in Noord en heeft inmiddels een groot netwerk opgebouwd in Amsterdam Noord. Hij was onder andere ook verantwoordelijk voor de productie en marketing van de Volksopera’s http://www.volksopera.nl/.

Is dit voldoende informatie op je vraag?

afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom op het JMHM platform. De komende weken denk ik met jullie mee over het project om het aan te scherpen voor een aanvraag die kan voldoen aan de doelstellingen van JMHM.

Ik vind het concept sympathiek en de uitgangspunten om een laagdrempelige activiteit te organiseren zijn helder. Waar ik nog benieuwd naar ben is hoe jullie de uitwisseling tussen nieuwe en oude bewoners concreet zullen maken. Ik lees vooral over de doelgroep die naar de Voedselbank gaat, maar het verhaal van de nieuwe bewoners mis ik nog. Deze vraag komt vooral op omdat je de ambitie hebt beschreven om beide groepen met elkaar te verbinden. Hoe zie je dat proces voor je?

En op welke behoefte van beide doelgroepen speelt het project in?