menu denk mee beslis mee maak mee

Keunst yn Boarn

 

Regionale Stichting voor Sociaal Kultureel werk
1 april 2019 tot 25 augustus 2019

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Keunst yn Boarn


afbeelding van Ingrid Riemersma

Ingediend door:

Ingrid Riemersma

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
N.v.t.

Wat ga je doen?: 

Tijdens de Gondelvaart 2017 was er tussen alle gondels iets heel bijzonders te zien, iets wat je niet alle dagen ziet. Op één van de gondels werd tijdens de vaart gewerkt aan een graffiti kunstwerk; met fluorescerende verf en blacklights. Dit kunstwerk is gerealiseerd door kunstenaars die betrokken zijn bij Graffiti Platform Leeuwarden. Het was een bijzonder spektakel. Van het een kwam het ander en zo werd er gesproken over de brug aan de Súdkant. Deze brug, eigendom van de gemeente Heerenveen, ziet er triest- en troosteloos uit. Deze brug kan wel een opknapbeurt gebruiken en hoe gaaf is het als deze helemaal is beschilderd met graffitikunst? Hoe dit gerealiseerd kan worden staat in dit projectplan beschreven.  

De vaste brug aan de Súdkant in Âldeboarn waar de weg naar Nijbeets over gaat is geen visitekaartje voor het dorp. De brug is een belangrijke toegangsweg voor Âldeboarn. Naast de auto’s die via de brug het dorp in- en uit gaan is het een belangrijke toegangspoort voor fietsers, wandelaars en boten. De huidige status van de brug is op zijn zachtst gezegd treurig; het is grijs, grauw, vies en donker. Het is ook nog eens een ideale plek om lekker rond te hangen. In bijlage I zijn foto’s opgenomen van de brug hoe die er nu uitziet.

Met alle positieve veranderingen in het dorp rondom de verlichting aan de oevers van De Boarn is het ook noodzaak om de brug bij het dorp te betrekken. Het idee is om de brug door middel van graffiti-kunst te veranderen in een groot kunstwerk. De kunstenaars die betrokken zijn bij het Graffiti Platform Leeuwarden hebben al prachtige kunstwerken op hun naam staan die overal in Leeuwarden te zien zijn, zie bijlage II voor foto’s van reeds gemaakte kunstwerken. Dit platform heeft ervaring met dergelijke objecten en werkt nauw samen met de Gemeente Leeuwarden. De brug wordt één van de grootste- en meest bijzondere kunstwerken in Fryslân. Het is uniek in Nederland!! Nergens in Nederland is er een brug die volledig is beschilderd met graffiti-kunst. Een unieke attractie- en trekpleister die de leefbaarheid in het dorp vergroot en het dorp extra aantrekkingskracht geeft.

Het project heeft niet alleen als doel de brug op te knappen maar ook om de bewoners van Âldeboarn te verbinden en kennis te laten maken met de kunstvorm graffiti. Door middel van diverse activiteiten, waaronder workshops, kunnen diverse doelgroepen kennis maken met graffiti en het zelf uitproberen. Ook worden de jongeren uit het dorp actief betrokken bij de planvorming. Een aantal jongeren die eerder bij Jongerencentrum Medium waren betrokken, staat aan de basis van dit initiatief.

Binnen het project is Ingrid Riemersma verantwoordelijk voor het contact en overleg met alle (dorps)partijen, de bewoners en het Graffiti Platform Leeuwarden. Douwe Beimin is verantwoordelijk voor alle graffiti activiteiten rond de brug. Getweeën vormen zij het voorlopige coördinatie-duo.

Waarom Keunst yn Boarn?

  • Een uniek kunstwerk, dit bestaat niet in Nederland;
  • Het vergroten van het empowerment van de jongeren van Aldeboarn;
  • Het verbeteren van de leefbaarheid in Âldeboarn;
  • Een aanvulling op andere projecten in Âldeboarn die de leefbaarheid verbeteren;
  • Er wordt verbinding gemaakt tussen diverse doelgroepen in het dorp;
  • Het project vergroot de verbondenheid en betrokkenheid in het dorp;
  • Van een plek die je liever vermijdt, naar een plek die mensen aantrekt;
  • Kunst als middel om partijen en doelgroepen met elkaar te verbinden;
  • Om te komen tot een langdurige oplossing voor het onderhoud van de brug.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Ingrid,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Je wil graffitikunstwerk gaan produceren op een brug in Âldeboarn. Hierbij wil je ook diverse activiteiten - waaronder workshops - aanbieden om mensen in aanraking te laten komen met graffitikunst.

Jij Maakt Het Mee ondersteunt vernieuwende projecten die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende en duurzame manier stimuleren en waarbij een innovatieve samenwerking centraal staat. Daarbij vinden wij de deelnemers en hun ontwikkeling belangrijker dan het eindresultaat. Daarom raad ik je aan om je aanvraag wat te herschrijven en iets minder in te gaan op het eindresultaat - een kunstwerk op een brug - en meer op het proces. Via het tabblad 'Bewerken' -> 'Denk mee (meer projectinformatie)' kan je je plan uitbreiden. Ik lees graag meer over wie de deelnemers zijn aan je project, wat ze precies gaan doen, hoe ze daarbij begeleid worden, met welke organisatie(s) je daarvoor samenwerkt, etc. Ook ben ik benieuwd naar je begroting. Succes!