menu denk mee beslis mee maak mee

Jumping Jack

motormuziektheater

BUOG
4 maart 2019 tot 26 mei 2019
dans, muziek, muziektheater, theater
jongeren, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Jumping Jack

motormuziektheater

afbeelding van Kees Botman

Ingediend door:

Kees Botman

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
hoe kunnen we mensen uit het motorsportcircuit interesseren voor theater, en mensen uit de theaterwereld voor motorsport?

Wat ga je doen?: 

In mei 2019 vindt op het TT-terrein te Assen een groots muzikaal en theatraal spektakel plaats: Jumping Jack, bedacht, geproduceerd en vormgegeven door BUOG. Jumping Jack is het verhaal van de legendarische motorcoureur Jack Middelburg, die in 1980 de TT in Assen won, in 1981 een onmogelijk geachte zege scoorde bij de Engelse Grand Prix op Silverstone en in '84 omkwam bij een straatrace. Bij de voorstelling wordt een grote groep jonge mensen in staat gesteld kennis te maken met en bij te dragen aan een even spectaculair als intensief theatertraject. Een innovatief traject bovendien: nooit eerder werd een locatietheater-voorstelling gekoppeld aan de beleving van een motorrace en aan de adrenaline van een rockfestival. Thema van Jumping Jack is hoe je het eigenaarschap en de autonomie houdt over je succes. Een verhaal over een stoere en door het leven getekende figuur die, in een periode dat Nederland veranderde van een verzuilde maatschappij naar een meer open en mondige samenleving, zich ontworstelde aan zijn eigen bescheiden achtergrond. En daarvoor de prijs betaalde.

Jumping Jack wil met een innovatief theaterproject mensen bereiken die meestal niet naar locatietheater gaan. Met professionele middelen zetten we een voorstelling op die de zinnen prikkelt maar ook verdieping biedt en op een emotioneel niveau raakt. De thematiek van Jumping Jack is van alle tijden en zeker relevant voor nu: hoe houd je je staande in een veranderende wereld waar continue van je wordt gevraagd te beantwoorden aan een stoer verwachtingspatroon? Bovendien geven we met Jumping Jack een groep jonge makers de mogelijkheid hun eigen stem verder te ontwikkelen: we maken de voorstelling met hen samen, verwachten van hen initiatief en belonen dat ook, door hun inzet en ideeën te laten terugkomen in de dramatische context van het spektakel. We zorgen voor professionele coaching en doen een appel op hun creativiteit: ze zijn geen radertje in een traditionele theatervoorstelling maar bepalen mee hoe we het verhaal dramatisch kracht bijzetten. Wij willen een crew vormen van een kleine 200 man: dansers, amateurspelers, motorrijders, stunters, gitaristen, in een mix met een aantal professionele spelers muzikanten en theatermakers.

Hoe ga je te werk?: 

Jumping Jack is een baanbrekend multidisciplinair muziektheaterspektakel op een ongebruikelijke locatie en wordt op de bühne gebracht in Drenthe. Een groot deel van de doelgroepen voor het project bestaat uit mensen die niet geregeld theater bezoeken. Jumping Jack is innovatief en onconventioneel: voor het eerst maakt een motorrace onderdeel uit van een dramatische theatervertelling. We koppelen een Shakespeariaans drama aan de opwinding van een motorrace en de adrenaline van een rockfestival. Voor de jonge makers die meewerken aan de productie geldt dat we hen ongeëvenaarde meerwaarde beiden om ervaring op te doen in een grensoverschrijdende professionele productie. We werken met duidelijke leerdoelen en professionele coaching. We spelen met theaterconventies, prikkelen de verbeelding en bieden hen een blik op een andere wereld. Tenslotte zetten we ook de provincie Drenthe op de kaart als levendige, cultureel interessante plek.

We maken een voorstelling die genoeg emotionele diepgang heeft voor ervaren cultuurliefhebbers, maar die ook aantrekkelijk is voor mensen die niet of zelden naar het theater gaan. Jumping Jack richt zich, naast op doelgroepen die bekend zijn met locatietheater, ook op liefhebbers van motorsport en van rockfestivals en -concerten. We zoeken actief naar doelgroepen uit heel Nederland met een ‘rock lifestyle’, waarbij het draait om een zekere rauwheid, stoerheid en authenticiteit. Dit romantische ‘rock -gevoel’ is generatieoverstijgend en in deze rauwheid onderscheiden we ons publiek van het musical- en hoger toneelpubliek. Dit is publiek dat de romantiek van tattoo culture, burlesque theater en barbershops omarmt, een achtergrond heeft in het Nederlandse pop- en rock-clubcircuit en ‘outgoing’ en actief in het leven staat. Om deze groepen te bereiken zetten we een stevige marketingcampagne op, met een afgewogen communicatiemix waarin digitale media een belangrijke plaats innemen. We werken met partners die bereik hebben in deze doelgroepen. Uiteindelijk willen we de doelgroepen verleiden en aan het denken zetten over het thema van hoe je je tot jezelf verhoudt als de hele wereld eisen aan je stelt.. 

Met wie werk je samen?: 

Voor de jonge makers werken we met Garage TDI in Assen en met het Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen als partners voor het ontwikkeltraject van de jonge makers. . We zetten een leertraject met hen op dat professioneel begeleid wordt. Leerdoelen als verantwoordelijkheid dragen en met kritiek kunnen omgaan, zijn daarbij van groot belang. Hiermee komen we al boven de 100 jongeren die mee gaan doen. Er is een oproep in Assen om als amateurspeler mee te doen en worden motorrijders gevraagd. Daarnaast werven we een grote groep amateur-gitaristen die participeren in de voorstelling en waarvan een aantal mee mogen soleren met de professionele band die de voorstelling "draagt" hiervoor hebben we een gitaar-contest opgezet. Wij zijn zoekende naar een grote groep motorrijders": coureurs en stunters die mee doen in de geplande demo-race en om een aantal rollen, waarin gereden moet worden, in te vullen. 

Het geheel staat onder leiding van een artistiek team met een regisseur (Frank Lammers). Het geheel kent de hierarchie van een theatervoorstelling met een landelijke stevige uitstraling omdat we alle participanten de kans willen geven zich hierin te laten zien.

 

 

 

Wat is verder van belang om te weten?: 

De gehele voorstelling wordt door professionele regie, compositie, band, techniek, vormgeving, choreografie etc. begeleid tot een professioneel eindproduct.  Het betrfet niet alleen een grote groep participanten van totaal verschillende diciplnesvoor, maar we gaan ook voor een groot bereik: 30.000 man publiek max in 10 voorstellingen.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
10 voorstelling 200 30.000
       
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Wij vinden de verbinding van de verschillende doelgroepen, zowel bij de makers als bij het publiek, een enorme meerwaarde. op deze plek: het TT race-circuit, een asphaltbaan onder wolken testosteron, is de ultieme plek om juist een dicipline als theater neer te zetten. De combinatie van een brullende motor en de zachtheid en kwetsbaarheid van de dansers is een combinatie die nagenoeg onbekend is. We denken dat door de verbinding van de mannelijke krachten (motorrijden rockmuziek etc) en het vrouwelijke (dans, theater, emotie) we een onvergetelijke gebeurtenis voor participanten én publiek neer kunnen zetten.

Onze organisatie, BUOG, heeft niet eerder een project van deze omvang mogen maken. Het is een uitdaging om met zoveel medewerkers (bijna 200) voor zoveel publiek (30.000) een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Ook voor onze partner in deze: het TT circuit, is de voorstelling van belang: juist op deze plek waar best wel eens maatschappelijk commentaar op komt: lawaai in een natuuromgeving, kan de voorsetlling met zoveel andere participanten veel betekenen. Voor de dansers, muzikanten en spelers uit Assen en omgeving is hjet een unieke kans aan een groots project mee te werken, en voor de motorrijders is het een fantastiche mogelijkheid eens op een andere manier naar motorrijden te kijken en een andere emotie te ervaren (behalve de adrinalinekick)

Begroting: 

Wij hebben een totaalbegroting die we voor meer dan de helft uit kaartverkoop moeten dekken. Daarnaast hebben we bijdragen van de provincie Drente, de gemeente assen, de Regio Visie, het FPK, VSB en PBCF.  dat geheel dekt de lading nog niet: we hebben een behoorlijk stuk van de uitgaven te besteden aan het begeleiden van de jonge makers, de amateurs en de participerende motorrijders. alleen al de facilitatie kosten voor hen (catering en reiskosten die ze maken) bedraagt meer dan de mogelijke 15.000 bijdrage van deze Jijmaakthetmee.

Locatie(s): 
TTcircuit Assen