menu denk mee beslis mee maak mee

Its Magic Kinder Carnavalsparade Curacao

Grootste Culturele Volksfeest in Kinderhanden

Stichting Kurá di Arte
4 februari 2018 tot 12 februari 2018

€5.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Its Magic Kinder Carnavalsparade Curacao

Grootste Culturele Volksfeest in Kinderhanden

afbeelding van anja steffens-van bergen

Ingediend door:

anja steffens-van bergen

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wat kunnen we nog aan voorbereiding doen met de kinderen, om hen beter het gevoel van veiligheid en saamhorigheid te geven? Technische tips over het maken van costuums met kinderen.

Wat ga je doen?: 

De Carnaval op Curacao is uitgegroeid tot een van de grootste en langstdurende festiviteiten van het gehele Caraïbisch gebied. Het is een uitdaging om daar met kinderen op een inspirerende manier aan mee te doen.

Kurá di Arte is een Instituut dat nu 2 1/2 jaar open is en flex ruimtes biedt aan kunstenaars en kunstdocenten om lessen, workshops, jamsessions en begeleiding te geven aan alle kinderen op het eiland. Met deze groep gebruikers van het Instituut willen we de handen ineen slaan en ons profileren in het bestaande Carnaval. Behalve dat het een ervaring voor de kinderen is om theatraal en met met hun passie de straat op te gaan, maakt de organisatie gebruik van het uitdragen van haar filosofie over de omgang en leermodellen van en met kinderen. Op de eilanden is  het onderwijs nog gestoeld op het autocratische zeggenschap van docenten en volwassenen. Op Kurá di Arte leggen we de kracht terug bij het kind. Dit willen we ook in de optocht laten zien. en wat is een mooier podium dan de straten van Otrobanda en wat is er beter publiek dat het volk van Curacao?


afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Anja, laat ik mezelf kort introduceren. Ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Je zegt dat je de zeggenschap aan de kinderen wilt geven. Heb je al interactieve sessies met de reeds betrokken kinderen gehouden, waarbij je ze de creatieve invulling zelf laat bedenken? Zo kan ik me voorstellen dat ze zelf prima een thema voor de optocht kunnen verzinnen.

Ook kun je via de kinderen (groot)ouders en hun sociale netwerken benaderen om te helpen met het maken van de kostuums. Zo via via vind je vast en zeker mensen die handig zijn met het maken van kleding en allerhande carnavalsuitdossingen. Vertel ons alsjeblieft meer over het project. Hoe meer we weten, des te beter kunnen we met je meedenken.

afbeelding van anja steffens-van bergen

Hi Daniëlle,

Ja graag :) vertel ik nog veel meer over mijn project. Op Kurá di Arte zijn we vorig jaar al begonnen met vakantieprogramma's te organiseren voor en met kinderen uit de buurt. We maakten een drum-circle, waar kinderen leerden drummen op Afvalbakken. We hebben toen ook met ze opgetreden op het plein in de stad. We hebben dus goed contact met een kerngroep van de kinderen. Kurá di Arte staat in een arme buitenwijk van de stad, maar er komen kinderen van over het hele eiland om lessen te volgen in allerlei kunstlessen (kijk maar eens op onze Facebook pagina. Kuradiarte) Ik hoop met al deze kinderen een parade te kunnen maken. En ja, de hulp van ouders en buren en bedrijven in de buurt gaan we zeker inroepen. Ik hoop dat het een hele happening kan worden.

Ikzelf ben vanaf 6 december weer op Curacao, zodat we alles kunnen voorbereiden  voor de grote optocht op 4 februari. Ik heb veel ervaring met het Curacaose Carnavalsfeest en hoop er met jullie bijdrage meer diepgang en betere strukturen in te kunnen aanbrengen, zodat we de kinderen echt kunnen empoweren.