menu denk mee beslis mee maak mee

Herauten op de Stelling

Muziek op de Stelling laat forten herleven

Stichting Verhalen Verbinden & Stichting KNARS
1 mei 2018 tot 15 mei 2019

€5.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Herauten op de Stelling

Muziek op de Stelling laat forten herleven

afbeelding van Agnes de Boer

Ingediend door:

Agnes de Boer

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Scholen hebben vaak een vol cultureel programma. Zijn er andere manieren om kinderen bij de muziekvoorstellingen op de forten te betrekken.

Wat ga je doen?: 

Wij (Agnes de Boer = schrijfster erfgoedverhalen, Duo Leeghwater = Marieke & Mariek op viool en fluit en Henk Zwart = zanger/acteur) willen een muzikaal verhalenproject doen op forten van de Stelling van Amsterdam. Het project bestaat ui:
- Verhalenbijeenkomsten op de forten of in musea of bezoekerscentra in de buurt
- Muziekvoorstellingen op locatie, dus in de forten. Voor zowel volwassenen als kinderen en waaraan je mee kunt doen.
- De muziekvoorstellingen zijn gebaseerd op de verhalen van mensen op de forten van vroeger en nu.
- Verhalen over het leven op de forten van toen en nu verzamelen en doorgeven via muziek, website, social media en een boek.

Het doel van het project is:
- De forten en de Stelling van Amsterdam herkenbaar en in cutlureel opzicht toegankelijk maken.
- Mensen in de omgeving te betrekken bij de forten.
- Jong en oud via muziek kennis te laten nemen van het leven op de forten, de verhalen over de Stelling van Amsterdam en de militaire geschiedenis van het gebied.
- Tegelijkertijd de interesse van kinderen voor muziek te vergroten en ze de ervaring geven van meedoen en dat op een bijzondere locatie.
- Volwassenen en kinderen spelenderwijs kennis laten maken met immatierieel, militair erfgoed.
- Een breed toegankelijk, helder leesbaar boek.
- Op vernieuwende, interactieve en aansprekende wijze bezoekers en omwonenden, speciaal kinderen, kennis laten maken met de Stelling van Amsterdam, haar forten en de verhalen van de mensen op de forten.

De volgende forten (in het zuidoostfront van de Stelling van Amsterdam) doen mee in het project:
- Vesting Weesp en Fort aan de Ossenmarkt
- Fort Uitermeer
- Hinderham
- Fort bij Nichtevecht
- Fort bij Abcoude
- Fort aan de Winkel
- Fort in de Botshol
- Fort Waver-Amstel
- Fort bij Uithoorn
- Fort aan de Drecht
- Fort aan de Kwakel

Onze opdrachtgevers zijn: Stichting Verhalen Verbinden, Stichting Uitgeverij Noord-Holland en Stichting Knars
Wij werken samen met vrijwilligers, eigenaren, ondernemers en gebruikers op de forten, historische verenigingen, buurtverenigingen en scholen in de buurt van de forten.
Provincie en gemeenten ondersteunen het project en het project past in hun beleid om meer kenbaarheid te geven aan de Stelling van Amsterdam en haar forten op een vernieuwende manier.


afbeelding van Agnes de Boer

Hallo Anne, bedankt voor je vragen en opmerkingen.

* Waar ligt de focus in de aanvraag: op de interactieve muziekvoorstellingen op locatie (dus in de forten). Deze kunnen echter niet los gezien worden van de verhalenbijeenkomsten, want daar moeten de inspiraite en de verhalen vandaan komen die met de muziek worden vertolkt.

* Werken we alleen met professionals? De projectleider, de twee muzikanten en de zanger zijn professionals. We organiseren de concerten en bijeenkomsten samen met de betrokkenen op de forten (dat zijn in heel veel gevallen vrijwilligers en soms ondernemers of andere gebruikers als creatieve organisaties) en met leden van historische verenigingen, lokale musea en buurtverenigingen. Bij de uitvoeringen worden de bezoekers (de helft van de concerten is voor volwassenen, de andere helft voor kinderen) bij de uitvoering betrokken. 
Het is ontzettend leuk om te zien hoe vooral de vrijwilligers op de forten zich het project eigen maken en samen met ons de activiteiten tot een succes maken en meehelpen om de activiteiten te promoten.

* Wat is nieuw. Inderdaad is dit het derde verhalenproject op de Stelling van Amsterdam. Vaste ingrediënten zijn de verhalenbijeenkomsten, de interviews en het boek. Doelstelling van de projecten is zoveel mogelijk mensen kennis te laten nemen van de Stelling van Amsterdamen de forten en ze ook daadwerkelijk erbij te betrekken. Dit betekent juist dat wel bij elk project op zoek gaan naar nieuwe media en middelen om nieuwe doelgroepen te bereiken. In het eerste project was dit een muzikaal-cultureel-educatief festival op één van de forten en in het tweede project was dit een documentaire waarbij de grondlegger van de Stelling (Cornelis Kraijenhoff) de forten bezocht en in gesprek ging met de mensen daar over vroeger en nu. Nu gaat Duo Leeghwater samen met Henk Zwart aan de gang met muziek op locatie en 'vertellen' het verhaal van de Stelling en de forten. Vernieuwend is dus dat de muziekvoorstellingen gebruik maken van de locatie, we verbinden de muziek aan de Stelling. De bezoeker maakt aan de hand van de muziek letterlijk een tocht door het fort en figuurlijk door de geschiedenis van de Stelling. Via de liedjes wordt het leven op de forten door de jaren heen verteld. Nieuw is ook dat we hierbij kinderen / jongeren gaan betrekken en hen op een speelse manier kennis laten maken met een belangrijk stuk cultuur-historisch en militair erfgoed.

Hartelijke groet, Agnes

afbeelding van Anne Arninkhof

Beste Agnes, welkom op Jij maakt het mee! Als adviseur van het fonds denk ik de komende weken met je mee om de plannen verder aan te scherpen. In Herauten op de stelling willen jullie verhalenbijeenkomsten en muziekvoorstellingen op de forten realiseren. Ik lees graag waar jullie focus op gaat liggen binnen deze aanvraag. Goed om te vermelden dat JMHM specifiek bedoeld is voor actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd. Dus wij ondersteunen geen projecten die met name door professionals worden uitgevoerd. Hoe zit dat bij jullie? Ook begrijp ik dat Stichting Verhalen Verbinden al eerder verhalenprojecten heeft uitgevoerd op de stelling van Amsterdam. Dus wat maakt deze editie anders? Bij JMHM draait het immers om vernieuwing en experiment. Ik hoor graag meer.

afbeelding van Agnes de Boer

Welke kansen zijn er om (groepen) kinderen bij muziekvoorstellingen op de forten te betrekken?