menu denk mee beslis mee maak mee

Het heilige hert van Cambuur

Een theatraal project over de verborgen...

Skoft&Skiep
31 maart 2018 tot 30 juni 2018

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Het heilige hert van Cambuur

Een theatraal project over de verborgen verbintenis tussen De Agneskerk van Goutum en SC Cambuur, met en door communities van Goutum en SC Cambuur.

afbeelding van Tatiana Pratley

Ingediend door:

Tatiana Pratley

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Een internationale connecties /samenwerking partner in Cornwall of UK.

Wat ga je doen?: 

SC Cambuur en de Agneskerk in Goutum. Je zou ze niet meteen met elkaar in verband brengen. Toch is er iets wat de voetbalclub en de kerk verbindt: het familiewapen van de adellijke Friese familie de Cammingha’s, stichters van Leeuwarden. In de kerk van Goutum prijkt een afbeelding van het familiewapen en voetbalclub Cambuur gebruikt het wapenschild als logo.

Het was een kind van de nabijgelegen basisschool die de dominee van de Agneskerk wees op de aanwezigheid van het Cambuurlogo in de kerk. Het jongetje dat een rondleiding kreeg door de kerk herkende meteen het rode liggende hert in goud en riep enthousiast: 'zijn jullie ook al fan?!'.

Dominee Gerard Rinsma van de Agneskerk vertelde het verhaal aan de organisatie Under de Toer en samen gingen zij op zoek naar makers die vorm zouden kunnen geven aan dit verhaal. De drie jonge theatermakers van theatercollectief Skoft&Skiep werden benaderd door Under de Toer omdat zij ervaring hebben met het theatraal verbeelden van maatschappelijke vraagstukken met communities.

Zo werd het verhaal van het jongetje in de Agneskerk de aanleiding voor een zoektocht naar de verborgen verbintenis tussen de Agneskerk en SC Cambuur.

Sinds het begin van de mensheid komen mensen bij elkaar om op te gaan in het grotere geheel dat zij gezamenlijk vormen. In de vorm van rituelen geven zij hier vorm aan. Voetbal en religie liggen als sociale rituelen in zekere zin in elkaars verlengde: samen zijn, troost en zingeving zijn waarden die voetbal en religie delen. Het gaat in beide gevallen om het gevoel dat je samen opgaat in een groter geheel, in een gemeenschap, en om het besef van onderlinge verbondenheid.

Skoft&Skiep wil met dit project communities van Goutum en Cambuur samenbrengen op de plaats waar hun gedeelde wortels liggen: de Agneskerk. Samen met deze communities en andere individuen die zich betrokken voelen bij Cambuur of in Goutum wonen, werken zij langere tijd samen om hun rituelen en gewoontes te leren kennen. Eindpunt van dit project is een reeks voorstellingen. De communities, inwoners en betrokken vormen de inspiratie voor het project en zullen uiteindelijk ook deelnemen in de voorstelling. Op deze manier vormen zij samen weer een nieuw ritueel.

Skoft&Skiep werkt - samen met de communities - aan een reeks voorstellingen, maar organiseert meer activiteiten in de aanloop daar naartoe. Het doel van de activiteiten is het verder onderzoeken van het vraagstuk, in verschillende vormen. Zo zijn er meerdere lezingen en komt er een tentoonstelling.

In het project It heilige hert van Cambuur gaan voetbal en religie een verbintenis aan en gaan we op zoek naar wat geloven in deze tijd betekent. Het heilige hert van Cambuur is een poging om de sociale rituelen rondom voetbal en religie in kaart te brengen en de verbintenissen tussen beide theatraal vorm te geven.

NB: Dit project heeft nadrukkelijk geen religieus doel.

 


afbeelding van Willemijn in 't Veld

Hoe staat het met jullie plan? Het blijft wat stil op deze pagina. We horen graag waarmee we jullie kunnen helpen. Stel je vragen of laat weten waar je mee worstelt. Wanneer je op het tabblad Bewerken bovenaan deze pagina klikt en vervolgens op het tabblad Denk mee (meer projectinformatie) verschijnen er extra velden om in te vullen.

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Tatiana, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Het Heilige hert van Cambuur is onderdeel van Under de Toer en daarmee programma onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Met hun prima ingangen in een internationaal cultureel netwerk moet het mogelijk zijn om samenwerking met een partner in Cornwall of UK te vinden. Heb je via die weg al connecties opgedaan?

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Ha, een project waarin sport & cultuur samen optrekken, dat spreekt ons aan. De komende zes weken denk ik graag met jullie mee om van dit idee een kansrijke aanvraag te maken.

Ik lees graag meer over de opzet van dit project en over de manier waarop jullie deelnemers uit verschillende groepen betrekken bij de voorbereiding en uitvoering. Hoeveel leden telt SC Cambuur en hoeveel zielen telt Goutum? Tip: neem iemand van SC Cambuur op in het artistieke team, zodat deze partij van het begin af aan nauw betrokken is bij de ontwikkeling van het plan.