menu denk mee beslis mee maak mee

"Hallo, dit ben ik'

Een educatief participatieproject voor jongeren...

Muziektheater Hollands Diep
15 maart 2019 tot 26 mei 2019
erfgoed, fotografie, theater
jongeren
onze website / check facebook
€5.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

"Hallo, dit ben ik'

Een educatief participatieproject voor jongeren over identiteit toen (400 jaar geleden) en nu

afbeelding van Léontine van Duin

Ingediend door:

Léontine van Duin

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Op welke wijze kunnen wij scholieren van het voortgezet onderwijs hiervoor interesseren en werven?

Wat ga je doen?: 

“Hallo, dit ben ik” is een educatief participatieproject voor jongeren uit Dordrecht en maakt onderdeel uit van de muziektheatervoorstelling De Synode, Polderkoorts in de Lage Landen. Het project bestaat uit vier delen: workshops en een fashion show, bezoek aan een repetitie van de theatervoorstelling DE SYNODE, polderkoorts in de Lage Landen, inclusief een ‘meet & greet’ met de makers, het inrichten van een ‘expo’ in het Energiehuis en het bijwonen van de muziektheatervoorstelling DE SYNODE, polderkoorts in de Lage Landen.
Thema van “Hallo, dit ben ik” is identiteit toen (400 jaar geleden) en nu. Er zijn drie workshops: 1 – Dumpdesign, 2 – Rollenspel, 3 – Meesterportretten en een modeshow.

1 Dumpdesign - Hoe belangrijk is het om jezelf te kunnen zijn en om zelf te kunnen bepalen hoe je er uit ziet? Durf je iets te maken en te dragen wat niemand anders heeft? Doe je mee met de mode? Vind je het belangrijk wat anderen van je vinden en in hoeverre beoordeel je zelf iemand op zijn of haar uiterlijk en kleding?Tussen alle kledingstukken, accessoires en andere materialen ga je, samen met kunstenaar Mirjam Boomert, op zoek naar spullen die je mooi of bijzonder vind en waarmee je iets wilt maken dat bij jou past; iets wat b.v. een
bepaalde karaktertrek van je versterkt of misschien juist wel een kant van jezelf belicht die je niet zo vaak aan anderen laat zien. Je bent vrij om de materialen te gebruiken zoals jij het wilt, je kunt niks verkeerd doen, het wordt jouw unieke werk. Na afloop van de workshop ga je ook nog met jouw creatie op de foto en volgt er een modeshow voor publiek

2. Rollenspel - Een Gangster, zakenvrouw of clown, stuk voor stuk standaardtypes, die door veel mensen al op voorhand op een
bepaalde manier worden ingevuld. Maar waarom doen we dat? In een wereld waar iedereen gelijke kansen heeft
en waar begrippen die lang voor vanzelfsprekend werden aangenomen opeens aan verandering onderhevig zijn,
staat niets meer vast. Een mooie kans om, samen met een speldocent , aan de slag te gaan met standaardtypes en
ze jouw eigen invulling te geven, want alles is mogelijk! Als je wilt kun je de outfit die je tijdens Dumpdesign hebt
gemaakt ook gebruiken tijdens deze workshop.

3. Meesterportretten. Jezelf op de mooiste manier laten portretteren is van alle tijden. Nu maak je een selfie, zet ‘m op Instagram en al je
vrienden weten hoe fijn je het op vakantie hebt. Leefde je 500 jaar geleden en had je geld genoeg, dan kon je een
portret laten schilderen waarmee je liet zien hoe belangrijk je was. Maar de vraag is natuurlijk, of alle rijkdom die je
hebt ook echt bepaalt wie je bent, het is waarschijnlijk ook wel van alle tijden dat de mens zich mooier/beter wil
voordoen dan hij is. Dit maakt het juist zo moeilijk voor anderen om aan de hand van een foto of een schilderij je
ware aard te zien. Maar soms lijkt het of je dwars door al het uiterlijk vertoon heenkijkt en je de ‘echte’ mens ziet!
Maar wat ís dat, de ‘echte’ mens? Wat maakt een mens nou bijzonder en uniek? Kies een schilderij dat je mooi of bijzonder vindt en waarvan je denkt dat je je in die situatie zou kunnen verplaatsen. Met de simpele verkleed-materialen die er zijn ga je proberen om jouw identiteit te laten spreken. Hiervan wordt een foto gemaakt die je later natuurlijk zelf digitaal krijgt én die onderdeel zal worden van de expo
rond de voorstelling DE SYNODE, polderkoorts in de lage landen.

4. Modeshow
Na afloop van de workshops volgt een modeshow en wordt je ‘meesterportret’ gefotografeerd

Repetitiebezoek inclusief meet & greet:
Nadat de jongeren op een hands-on manier tijdens de workshops en de modeshow zijn voorbereid op het
muziektheaterproject DE SYNODE, polderkoorts in de Lage Landen, wonen ze een interactief deel van een repetitie
bij. Er zullen fragmenten worden voorgespeeld in verschillende stijlen, waarna ze feedback kunnen geven die
meteen door de artiesten zal worden verwerkt in hun spel. Na afloop is er een informele meet & greet, waarbij de jongeren de artiesten het hemd van het lijf kunnen vragen: Over acteren, zingen, performen, maar ook over opleidingen, keuzes (wat moet je er voor doen, wat moet je er voor laten) en wat er maar in ze opkomt.

De expo:
Met het tijdens de workshops en modeshow ontwikkelde materiaal zal een expo worden ingericht die tijdens de
voorstellingen van DE SYNODE, polderkoorts in de Lage Landen te zien zal zijn in publieksfoyer VOLT.

Naar het theater inclusief ‘nazit’ met de makers:
Het project wordt afgesloten met een bezoek aan een voorstelling, inclusief informele ‘nazit’ met de makers

Begroting: 

De subsidie van het FCP wordt besteed aan de inhoudelijk voorbereiding van het project, de begeleiding van de workshops. Daarnaast hebben we kosten begroot voor materialen (kostuums en expo), PR materiaal t.b.v. werving van de scholieren, productieleiding, secretariaat, zakelijke leiding en huur van ruimten.


afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Léontine,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Je plan is nu nog wat te beknopt om te kunnen inschatten of het aansluit bij Jij Maakt Het Mee. Gebruik de komende weken om je plan aan te vullen door bij 'Bewerken' op het tabblad 'Denk mee (meer projectinformatie)' te klikken en daar de invulvakken te begruiken om je plan uit te breiden. Voor ons is het belangrijk om een beeld te krijgen van wie er aan de workshops gaan deelnemen, wat hun behoeftes zijn, wat de ontwikkeling is die deze deelnemers gaan doormaken, hoe je ze begeleidt daarin, etc. Ik moet eerlijk zeggen dat het plan zoals het er nu staat me nogal dunnetjes voorkomt, dus vul je plan aan en overtuig ons!

afbeelding van Joop van van Liere

Dag Leontine,

Welkom bij Jijmaakthetmee!

De komende weken mag ik als coach bij het fonds meedenken om je plan te helpen ontwikkelen van 'wild idee naar een concreet en subsidiabel plan'. Daarbij rekening houdend met de absoluut noodzakelijk voorwaarden voor een succesvolle aanvraag als: experiment en bottom-up in te steken duurzame vernieuwing van cultuurbeoefening door amateurs in de vrije tijd.

Het fonds vindt projecten experimenteel als door samenwerking met andere partijen: nieuwe kunstvormen, werkwijzen of nieuwe disciplines ontstaan; bijzondere deelnemersgroepen worden bereikt; nieuwe media creatief worden ingezet of wanneer er wordt ingespeeld op veranderende mogelijkheden in de sector.
 
We verwachten van je dat je je plan links in beeld - op basis van o.m. de reacties in de chat rechts in beeld (open voor alle bij je project betrokkenen) - nader vorm gaat geven. De adviseur beoordeelt of je plan uiteindelijk rijp is voor de beslisfase.

Het doorlezen van een aantal succesvolle aanvragen kan je helpen een goed idee te krijgen van een goeie aanpak.

We hopen op een levendige chat!