menu denk mee beslis mee maak mee

EXM Academy

Nr. 1 Talentenprogramma in film en media

Stichting Ideefix
1 mei 2017 tot 1 mei 2019
animatie, beeldend 3D, dans, e-culture
jongeren
onze website
€15.000

Dit project wil subsidie. Geef je stem! Denk mee Beslis mee Maak mee
FCP18
max 50 / 2 van 2 gestemd
publiek50
max 50 / 112 gestemd
totaal68
nog nodig7
De stemperiode is voorbij.
Het is niet meer mogelijk om te stemmen.
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

EXM Academy

Nr. 1 Talentenprogramma in film en media

afbeelding van Daniel Krikke

Ingediend door:

Daniel Krikke

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wij zijn op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners. Welke instituten, organisaties of professionals uit de film- en media industrie zijn innovatief en passen bij onze missie; alle jongeren toegang geven tot topkwaliteit talentontwikkeling in media?

Wat ga je doen?: 

Ideefix producent Daniel Krikke had na zijn afstuderen sterk behoefte aan een plek waar hij in alle vrijheid zijn kwaliteiten verder kon ontwikkelen en samen kon werken met professionals om zo zich verder te ontplooien als filmmaker. Een plek zoals geen ander. Toen hij merkte dat er veel animo was onder jongeren met en zonder film achtergrond voor een dergelijk programma, besloot hij zijn eigen project te starten.

Onder jonge film- en mediamakers is een grote groep die er vanwege sociale obstakels - gebrek aan ervaring, kennis, netwerk, geld of mondigheid - niet in slaagt de stap te maken zich te ontwikkelen als film of mediamaker. EXM Academy stimuleert jonge film en media makers om hun dromen waar te maken. Voor hen, openen wij de deuren naar kennis, ervaring en netwerk.

Via een innovatief platform is EXM Academy  filmeducatie aan het heruitvinden: een platform met interactieve online cursussen gegeven door de beste uit het vak (bijv. regie door Paul Verhoeven); een platform waarop deelnemers in contact kunnen komen met een groot netwerk van top-professionals. Zo maken wij filmeducatie van de hoogste kwaliteit, toegankelijk voor iedereen.

Hoe ga je te werk?: 

Als jonge filmmaker kwam Ideefix producent Daniel Krikke in contact met een grote groep jongeren met een passie voor film en media. Zo kwam hij tot de ontdekking dat velen van hen eenzelfde wens deelden: zij verlangden naar een plek waar zij in alle vrijheid hun kwaliteiten verder konden ontwikkelen; een plek waar zij op ongedwongen wijze hun creatieve ideeën tot leven konden brengen; een plek waar zij in contact konden komen met anderen die dezelfde passie deelden. Daniel sloeg met een team van jonge filmmakers de handen ineen om, met de betrokkenheid van verschillende organisaties en professionals in film en media, een dergelijke plek te realiseren.

Dit was het begin van EXM Academy: een platform dat jongeren de kans biedt kennis te maken met film en media en zich te ontplooien als maker. EXM bestaat uit een drietal componenten: (1) offline masterclasses gegeven door top-professionals als Rutger Hauer, Paul Verhoeven en Herman Koch en open voor publiek, (2) online modules gericht op die kennis en kunde waar jonge film en mediamakers behoefte aan ervaren, en (3) wedstrijden waar teams van jonge film en mediamakers worden gestimuleerd hun (film)concept in te dienen om kans te maken op deelneming aan het makerstraject, waarbij zij begeleid worden in de uitvoering van dit idee.

De offline masterclasses en online modules
De offline masterclasses zullen in samenwerking met de professionals gecreëerd worden en rond de kennis en ervaringen van de top-professionals ontwikkeld worden. Deelnemers zullen leren van deze succes cases en de ins- en outs leren over wat er voor nodig is om door te groeien in het professionele domein. Daarnaast zal er veel aandacht uitgaan naar het ontwikkelen van een eigen signature. Dit is dus per case verschillend. Wat wij wel kunnen zeggen is dat wij ons zullen richten op praktische kennis. en vooraf aan iedere masterclass zullen kijken naar de behoeftes van de (aspirant) makers in het desbetreffende vak.

De online variant is uitgebreider dan de offline variant. Waar de offline variant dus een live masterclass betreft, gaat de online variant daadwerkelijk om een cursus. Het zal gaan om een ongeveer zes weekse cursus met video's waarin professionals kennis en kunde delen. Iedere week heeft zijn eigen moduul, opgedeeld uit ongeveer vier lessen met daarbij behorende opdrachten (en feedback). 

 

Ideefix gaat met de tijd mee in het gebruik van digitale media.  Niet alleen creëert zij een fysieke, maar ook digitale plek, een online platform: een website waarop jongeren niet alleen online-modules kunnen volgen gericht op film en media, maar ook met andere gebruikers in contact kunnen komen.

Ideefix creëert zo een uniek platform waar jongeren met dezelfde passie met elkaar in contact komen, zich te vormen als maker van film en media en de kans krijgen hun creatieve ideeën werkelijkheid te maken. Kortom, EXM is de plek waar jong talent wordt gestimuleerd, geënthousiasmeerd en de kans wordt geboden zich te ontplooien als beoefenaar van kunst in de vorm van film en media.

Met wie werk je samen?: 

Samenwerking film en media sector
Ideefix heeft een groot netwerk van 60+ betrokken professionals en 30+ organisaties en instituten die de benodigde materieel, kennis en netwerk kunnen leveren. Daarnaast werkt Ideefix samen met top-professionals als Rutger Hauer, Paul Verhoeven en Herman Koch. Niet alleen geven deze top-professionals de Masterclasses, zij spelen ook een rol in de ontwikkeling van de Online Courses en de begeleiding van de filmproducties als onderdeel van de makerstrajecten. Het werken met namen als deze zal een bijzonder positieve invloed hebben op de publiciteit en bekendheid van EXM.

​Voor de film-en mediasector is EXM interessant omdat het een fris geluid is en nieuw talent opleidt. We hebben inmiddels de commitment van een aantal topnamen op lange termijn. ​Er is contact gelegd met een professionals voor het geven van de masterclass​es​ en de opnames van de online modules​.​ De professionals zullen naast het geven van de masterclass en het delen van hun kennis tijdens de opnames ook​ een belangrijke​ rol spelen in de ontwikkeling van de didactiek van de modules. 

Meerwaarde voor jongeren
Door de schaalbaarheid van het project, dat mede dankzij de digitale insteek wordt gerealiseerd, maakt Ideefix het mogelijk educatie van de hoogste kwaliteit, gegeven door top-professionals, betaalbaar aan te bieden. De kostendrempel wordt hiermee verlaagd. Zo maakt EXM het financieel aantrekkelijk voor jongeren om te participeren in kunst in de vorm van film en media.

Daarnaast wordt door het online aanbieden van cursussen en door het niet toepassen van selectiecriteria voor deelname film en media educatie toegankelijk voor alle jongeren, ook zij zonder enige voorkennis en ervaring. Zodat iedere jongere, wonend in iedere uithoek van het land, de kans krijgt zich te vormen als beoefenaar van film en media.

Ten slotte, worden door het inzetten van top-professionals als rolmodellen, jongeren gestimuleerd en geïnspireerd zich te verdiepen in de kunst en zich te ontplooien als beoefenaar van het vak van film en media. Het project werkt zo niet alleen drempelverlagend, maar ook stimulerend voor de participatie van jongeren binnen de kunstsector film en media.

Wij verwachten met de eerste drie online modules 3000 enthousiastelingen kennis te laten maken met en/of zich te ontwikkelen als maker van, film en media. Niet alleen participant binnen de kunstsector film en media tijdens het volgen van de module, de deelnemers volgen de module met het oog zich hier op langere termijn mee bezig te houden. Zo worden duizenden jongeren gestimuleerd zich te ontwikkelen in de participatie in film en media. Ook de offline masterclasses (600 bezoekers) en de makerstrajecten (90 crewleden) zullen dit effect hebben.

Wat is verder van belang om te weten?: 

Stichting Ideefix
De doelstelling van de Stichting Ideefix is het in staat stellen van jonge talenten om (audio-visuele) producties te maken met een sterk cultureel en maatschappelijke insteek. Ideefix ontwikkelt projecten veelal vanuit zelf-ervaren behoeftes met een bottom-up benadering: door jong talent, voor jong talent.

Team EXM
EXM streeft ernaar jongeren de kans te geven te participeren binnen film en media en zo hun dromen waar te maken. Het team van EXM bestaat uit individuen met een passie voor film en media; individuen die het belangrijk vinden een positieve bijdrage te leveren aan de sector, namelijk:

 1. Daniel Krikke | Development en projectcoördinatie
  Projectmanager bij Stichting Ideefix en filmmaker
 2. Gerson Oratmangoen | Marketing en programmering
  Ervaring als marketing creative voor EDM en ADE, acteur en filmregisseur
 3. Mara Haverkort | Development en Communicatie
  Ervaring in conceptontwikkeling en projectmanagement van diverse (sociale) initiatieven
 4. Francois Pienemans | Development online courses en Productie
  Worldvisuals Film en coach binnen film en media
 5. Maikel Ronitz | Technical Manager
  Ervaring als software developer en technical manager bij diverse technologiebedrijven
   
Bereik: 
aantal   Activiteit               Aantal deelnemers   Totaal
3 offline masterclass.      200 600
3 online module 1000 3000
3 makerswedstrijd 100 300
3 makerstraject 30 90
12   1330 3990
       

Toelichting
EXM organiseert in 2017 3 offline events in de Amsterdamse Filmhallen, onder begeleiding van o.a. Ben Sombogaart, Rutger Hauer en Jim Taihuttu voor in totaal 600 jonge filmtalenten uit Amsterdam, organiseert 3 korte filmproducties waaraan 90 gemotiveerde talenten zullen deelnemen en lanceert dit jaar 3 online open courses via het vernieuwde online platform met een geschat bereik van tussen de 2000 en 4000 deelnemers.

Wat maakt het project bijzonder?: 

Ideefix producent Daniel Krikke had na zijn afstuderen sterk behoefte aan een plek waar hij in alle vrijheid zijn kwaliteiten verder kon ontwikkelen en samen kon werken met professionals om zich verder te kunnen ontwikkelen als filmmaker. Een plek zoals geen ander. Toen hij merkte dat in zijn omgeving veel animo was onder jongeren met en zonder film achtergrond voor een dergelijk programma, besloot hij een eigen platform te creëren.

De drempel voor jongeren om zich te ontwikkelen als maker op het gebied van film en media is hoog. Aan de ene kant zijn er veel jongeren die vanwege een gebrek aan ervaring, kennis, geld of netwerk niet de kansen ervaren zich te ontplooien als maker op dit gebied. Aan de andere kant, ervaren jongeren die wel deze stap hebben kunnen zetten, behoefte aan een plek waar zij hun creatieve ideeën kunnen uitvoeren en zich op ongedwongen wijze verder kunnen ontwikkelen. Beiden groepen zijn op zoek naar een plek die hen de kans biedt te participeren in deze kunstvorm.

EXM biedt jongeren deze plek. Een plek dat jongeren niet weert, maar juist stimuleert. En plek waar jong talent wordt geënthousiasmeerd zich te ontplooien als beoefenaar van kunst in de vorm van film en media. Een plek dat meerwaarde biedt aan de vele jongeren die ervan dromen zich te ontwikkelen als maker van film en media, maar normaliter de kans niet krijgen.

Begroting: 

FCP subsidie
Wij vragen de Fonds voor Cultuurparticipatie 15 duizend euro bij te dragen aan de realisering van dit project. Ook de Amsterdamse Fonds voor de Kunsten zal ons steunen met een bijdrage van 50 duizend euro. De overige kosten van 150 duizend zullen worden gedekt via onze eigen inkomsten die wij verkrijgen via de verkoop van de online-cursussen en de verkoop van tickets van de offline masterclasses. De FCP-subsidie zullen wij aanwenden voor de (huur van de) locaties van de drie offline masterclasses.

Locatie
We zijn voor de filmhallen gegaan omdat dit een A-locatie is die het project een nog sterkere uitstraling geeft. Aspirant media makers komen hier graag. Daarnaast is de locatie ook een studio, zodat we opnames kunnen maken van het event en deze kunnen live-streamen. De capaciteit kan tot 500 per event reiken, waardoor we ruimte hebben voor groei bij succes. Daarnaast is het een film- en media gerelateerde locatie. De eigenaren hebben toegang tot een grote database, waardoor we in staat zijn een grotere groep jongeren te bereiken. Meerdere voordelen dus. Mochten jullie een locatie kennen, die dezelfde meerwaarde biedt, voor lagere kosten, dan horen we het uiteraard graag!

Locatie(s): 
Filmhallen, Amsterdam
Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Giovanni Campbell

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

De ambitie om het bestaande platform voor filmmakers te bestendigen vind ik sympathiek. Ik denk dat de activiteiten voldoende kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de deelnemers. Maar ik ben desondanks ook kritisch over de opzet. Jullie hebben redelijk wat ambities en presenteren diverse activiteiten, maar niet alle onderdelen zijn uitgewerkt in het plan. En dat wat je wel toelicht is slechts op hoofdlijnen beschreven. Bovendien lijkt het op een variatie van wat al vaker in het land plaatsvindt: 'professionals als master inzetten voor amateurs'. Daarnaast richten jullie je op een enorme groep (potentiële) deelnemers, die weinig is gedifferentieerd. 
Ik mis in de aanvraag een overtuigende koppeling tussen de ambities van amateurfilmmakers en de meerwaarde van de gepresenteerde activiteiten. 
Wat mij betreft zouden jullie je niet alleen op grote aantallen en belangrijke namen moeten focussen, maar ook op jullie inhoudelijke bijdrage aan de versterking van het genre. Bij een volgende aanvraag zou dat laatste meer centraal mogen staan.

afbeelding van Anne Arninkhof

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Ambitieus dat jullie de filmeducatie willen heruitvinden. Jullie overtuigen me van de vraag vanuit jonge filmmakers, maar de daadwerkelijke invulling van het programma blijft te abstract. Als activiteiten bieden jullie een online module, masterclasses, een makerswedstrijd en makerstraject. De laatste twee komen echter niet aan bod in het projectplan. Ook blijft onduidelijk hoe jullie de behoeften van de deelnemers willen peilen en verwerken in het traject. Wel zijn er een aantal mooie lectoren aangetrokken. Samenwerkende instellingen worden helaas niet benoemd, of de hieruit voortkomende kansen uitgewerkt. Positief is dat jullie makers uit alle regio’s willen bereiken middels de online module. Dit botst echter met de keus voor een fysieke locatie in Amsterdam. Daarbij blijkt nog onvoldoende welk effect jullie project op de deelnemers heeft. Kortom, er zijn op dit moment te veel losse eindjes.

afbeelding van Giovanni Campbell

Nog een kleine opmerking zo vlak voordat de denkfase afloopt. Ik zie dat jullie veel in zijn gegaan op het programma, maar dit overheerst zo in het plan dat ik nog niet heel duidelijk kan lezen waar jullie de deelnemers gaan vinden. Is dat een bestaande poule of gaan jullie juist op zoek naar andere partners die toegang tot een nieuwe groep deelnemers hebben? Bijvoorbeeld, er zijn verspreid over het land best wat filmmakers die videoclips voor breakdansers, rappers, etc maken, en veel hiphophuizen ondersteunen deze filmers. is dit ook een doelgroep die jullie willen bereiken? Mogelijk via HipHopInJeSmoel of FunX of andere netwerken?

Zijn jullie van plan om meer van dit soort uitstapjes te maken om verschillende doelgroepen filmers aan te spreken?

 

afbeelding van Daniel Krikke

Ha Giovanni,

Goede vraag. Deze komen deels uit de eigen pool van talenten die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd (4000+) en via onze strategische partnerships (60+ professionals en bedrijven) en via de marketing uiteraard. We zullen ons community gaan uitbreiden en zullen hiervoor nieuwe kanalen inzetten waaronder 3FM, diverse forums etc. We zullen de kanalen die je hierboven noemt zeker meenemen. Nieuw publiek is waar we ons altijd op richten. De meerwaarde van EXM is dat het laagdrempelig en betaalbaar toponderwijs beidt.

Dank voor het constructieve meedenken. 

Daniel

afbeelding van Giovanni Campbell

Jullie plannen zijn zeker inzichtelijker, maar ik heb nog wel wat vragen over begroting.

Allereerst: hou er rekening mee dat wij alleen sluitende begrotingen doorzetten naar de volgende fase en dat wij onze subsidie (deels) zullen terugvorderen als er winst wordt gemaakt.

Daarnaast is het voor mij nog niet helder hoe je aan bijna 4000 betalende deelnemers komt. Dat lijkt mij erg ambitieus of hebben jullie daar een speciale strategie voor? 

afbeelding van Daniel Krikke

Dag Giovanni, 

Betreft de sluitende begroting. 
De afgelopen drie jaar hebben wij voor dit project ondersteuning gehad van het FCP en het AFK, onder de naam The One Vision Party. Afgesproken was toen wij hieraan begonnen dat we na vier jaar subsidie zelfvoorzienend verder zouden gaan. Dit betekent dat dit jaar het laatste jaar is dat we het FCP en AFK om ondersteuning vragen. Vandaar de hernieuwde versie, naam, strategie en aanpak. Er zal dus ook geen winst gemaakt worden. De inkomsten boven de dekking van seizoen 2017-2018 zullen gereserveerd worden voor een zelfvoorzienende toekomst. 

Betreft de 4000 betalende deelnemens.
We hebben de afgelopen drie jaar een base opgebouwd van 6.000 jonge filmtalenten door heel Nederland. Dit is een offline base.
Met onze herziende plannen zullen naast de offline strategie ook een online strategie lanceren. De activatie voor de events en online deelname aan cursussen zullen we hier volledig op toespitsen. 4.000 is een realistisch getal dat we met ons marktonderzoek en base goed kunnen waarmaken. 

Mocht er meer toelichting nodig zijn, dan hoor ik het graag. 

Goede groet, Daniel

afbeelding van Giovanni Campbell

Bedankt voor je toelichting, die is helder, maar wij nemen alleen begrotingen in behandeling die sluitend zijn, dus hou daar ajb rekening mee als je het project naar de volgende fase wilt doorzetten, want in de huidige opzet is jullie begroting niet sluitend. (kosten evenhoog als baten, geen overschot mogelijk)

afbeelding van Daniel Krikke

Dag Giovanni, 

Helder. Er is een herziende begroting geupload.  
Ik vertrouw erop dat het zo in orde is. 

Vrgr Daniel

 

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Daniel,

Bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden! 

Voor de dekking van jullie begroting zijn jullie in belangrijke mate afhankelijk van grote aantallen deelnemers. Hebben jullie al een behoefte peiling gedaan? Weten jullie of het lukt om zoveel deelnemers te werven die deze prijs betalen? Waar gaan jullie snijden in de kosten als het niet lukt om zoveel deelnemers te werven?

Misschien kunnen een aantal potentiele deelnemers hun motivatie om deel te nemen met ons delen via dit forum.

Hartelijke groet,

Johanneke

afbeelding van Daniel Krikke

Dag Johanneke,

Betreft de dekking. Uiteraard hebben we ons huiswerk grondig gedaan. Zoals ik bovenstaand antwoord naar uw collega Giovanni formuleer hebben wij een marktonderzoek, behoefte inventarisatie en online strategie ontwikkeld. In combinatie met onze eigen base van 6.000 filmtalenten kwamen we op een realistisch cijfer uit: 4.000 deelnemers verspreidt over 3 events en 3 online cursussen. Na drie jaar ervaring geloof ik dat dit goed haalbaar is. 

Om je een goed beeld te geven van de kracht van ons platform: 

https://vimeo.com/206055640

Mochten er verdere vragen zijn, dan hoor ik het graag. 

Goede groet, Daniel Krikke

afbeelding van Johanneke Minnema

Ha Daniel,

Dank voor de toelichting. Veel succes in de volgende fase!

Johaneke

afbeelding van Johanneke Minnema

Bedankt voor de verdere uitbreiding van de aanvraag en de begroting. Jullie vragen aan voor de drie offline masterclasses en de locatie. In de begroting zie ik dat de huur van deze locatie fors is. Kunnen jullie toelichten waarom jullie voor deze locatie kiezen?

Daarnaast zou ik graag nog wat meer willen weten over de opbouw van die drie masterclasses. Wat kunnen deelnemers er leren? Hoe wordt het hen bijgebracht? En waarin verschilt het met de online variant? (en waarom is die duurder?). 

De derde alinea bij 'motivatie voor bijdrage FCP' is een belangrijke: kunnen jullie deze verder uitbreiden door antwoord te geven op de vraag hoe jullie dat gaan doen?

Alvast bedankt!

afbeelding van Daniel Krikke

Verschil on- en offline: De online variant is uitgebreider dan de offline variant. Waar de offline variant dus een live masterclass betreft, gaat de online variant daadwerkelijk om een cursus. Het zal gaan om een ongeveer zes weekse cursus met video's waarin professionals kennis en kunde delen. Iedere week heeft zijn eigen moduul, opgedeeld uit ongeveer vier lessen met daarbij behorende opdrachten (en feedback). 

Motivatie bijdrage: De motivatie voor bijdrage zullen wij aanvullen! Is er iets specifieks dat je graag zou willen dat wij toelichten?

afbeelding van Daniel Krikke

Inhoud masterclasses: De offline masterclasses zullen in samenwerking met de professionals gecreëerd worden en rond de kennis en ervaringen van de top-professionals ontwikkeld worden. Deelnemers zullen leren van deze succes cases en de ins- en outs leren over wat er voor nodig is om door te groeien in het professionele domein. Daarnaast zal er veel aandacht uitgaan naar het ontwikkelen van een eigen signature. Dit is dus per case verschillend. Wat wij wel kunnen zeggen is dat wij ons zullen richten op praktische kennis. en vooraf aan iedere masterclass zullen kijken naar de behoeftes van de (aspirant) makers in het desbetreffende vak.

afbeelding van Daniel Krikke

Opbouw Masterclasses: De avond zal een ''Inside the Actors studio'' achtige feel en look krijgen waarin we een diepte masterclass houden met de professionals. Deelnemers krijgen de gelegenheid om vragen te stellen. Afsluitend aan de avond zullen jonge makers die zich aanmelden voor het wedstrijdelement hun ideeën pitchen waar de professional op zal reageren. We eindigen met een netwerkborrel waar wij als organisatie jonge makers onderling gaan koppelen. Hier zullen we ook overige professionals uit het relevante domein voor uitnodigen zodat jong talent in contact kan komen met meerdere professionals.

Pagina's