menu denk mee beslis mee maak mee

De Dromen van Balder & Rune.

Akoestische rock-opera voor achttien hoog...

Stichting (i.o.) Creatief Centrum Copernicus - Projecten met hb en hs kinderen uit het basisonderwijs. Ná schooltijd.d
15 september 2017 tot 15 november 2017
dans, muziek, muziektheater, tekenen en schilderen
jongeren, kinderen, volwassenen
onze website / check facebook
€12.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee
Login of registreer om dit project te volgen.

Ga direct naar de reacties

De Dromen van Balder & Rune.

Akoestische rock-opera voor achttien hoog begaafde kinderen + Cello.

afbeelding van Bas van Waard

Ingediend door:

Bas van Waard

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
'Balder & Rune' is het startproject van wat later Het CCC (Creatief Centrum Copernicus) moet gaan worden: een plek voor h b kinderen om MET ELKAAR te zijn en 'leuke dingen' te doen - buiten schooltijd. Wie denkt er mee?

Projectomschrijving: 

'De Dromen van Balder & Rune' is een door Bas van Waard (tekst, muziek/cello) geschreven 'Akoestische Rock-opera' voor 12 - 18 hoog begaafde kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs (waarvan twee, Balder & Rune met een solo-rol), begeleid door één cello (bespeeld door Bas) - Een mix van klassieke muziek en heftige rock, zeer zeker vernieuwend, want zoiets is nog niet eerder geschreven. De kinderen kunnen meeschrijven bij het componeren. En zijn zeer vrij in interpretatie!

Balder & Rune zijn twee kinderen met speciale gaven die al dromend met elkaar kunnen praten. Ze wonen in een gewone straat ergens in NL, elk bij hun eigen ouders, broers en zussen in een twee-onder-één-kap woning. En in hun dromen, of misschien toch óók in het echt, kunnen ze wat er gebeurt op de wereld naar hun hand zetten. Ze komen in een wonderlijke sprookjeswereld terecht met Koning Nark (slecht!) en Prinses Anna-Lieve (goed!) waarvan ze allerlei zaken leren: hoe de mensen lang geleden met elkaar omgingen, hoe anders dat nú is. 

Ik werk samen met de Muziekschool van Bloemendaal!

H B kinderen komen weinig toe aan 'vrijuit plezier': Zo dus wel!

Alles te realiseren ná schooltijd

Onderbouwing van het project: 

Omdat ik al meer dan zeven jaar mijn kindermusicals (volgens de door mij ontwikkelde formule beschreven op www.dedansendetijger.nl) instudeer en uitvoer met kinderen uit de groepen 3. t/m 8. en ik de laatste jaren dat in toenemende mate doe met hoog begaafde kinderen lijkt het mij een goed en leuk idee om een 'AKOESTISCHE ROCK-OPERA' voor een groep h b kinderen te schrijven: deze groep leert zeer snel, is geniaal in tal van opzichten, maar het zijn (nog) geen professoren, maar 'gewoon' kinderen die willen spelen, gek doen, stout doen en... multidisciplinair actief zijn. En bij 'de Dromen van B. & R.' gaan ze zingen, dansen en toneel spelen (wellicht), een partituur bestuderen, met mij 'MÉÉCOMPONEREN aan de liedjes en de muziek, hun eigen decor bouwen/tekenen/schilderen evenals hun kostuums, leer ik ze om positief en harmonieus met elkaar samen te werken (voor deze solistjes vaak lastig!) en denken ze mee over lichtontwerp, geluid en techniek. En (en dat is ook voor mij spannend) leer ik enkelen om wat te spelen op mijn cello, waardoor ze helemaal alles zelf doen. Verder is 'rock-muziek/songs-op-de cello' en gezongen door kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 behoorlijk uniek!

Meerwaarde van de samenwerking: 

DE DROMEN VAN BALDER & RUNE is in mijn planning het start-project van het CCC (Creatief Centrum Copernicus), een plek waar hoogbegaafde kinderen - in principe alleen uit het basisonderwijs omdat ik daar de laatste jaren veel mee werk, maar ook toegankelijk voor álle h b kinderen voor ze het stadium van volwassenheid bereiken - met-elkaar-kunnen-zijn. Ik zoek nog steeds een ruimte om permanent te huren in de regio Amsteradam / Haarlem. In Dieuwertje Welschen, directrice van de muziekschool van Bloemendaal heb ik een fijne partner die het opera-project wil fasciliteren en ondersteunen. Met diverse basisscholen uit de omgeving, waaronder de Zuidwester in Haarlem en enkele Leonardo-scholen (h b onderwijs) in de regio heb ik goed contact om kinderen bij dit en latere projecten te betrekken. De muziekschool van Bloemendaal is een geweldige plek om te werken en mocht het niet direct lukken om onze eigen CCC-ruimte te vinden, dan kunnen we daar 'De Dromen van Balder & Rune' optima forma realiseren. Ik heb zelf een groot netwerk aan relevante contacten voor dit project en samen met dat van de Bloemendaalse muziekschool met al zijn medewerkers geeft vertouwen om BALDER & RUNE te laten slagen. 

Achtergrondinformatie over de aanvrager en/of de instelling: 

Bas van Waard, aanvrager van dit project en schrijver/componist van 'De Dromen van Balder & Rune' is geboren op 19 september 1957 te Amsterdam. Hij studeerde cello aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, stopte daarna voor vier jaar met de cello en werd meubelmaker met een eigen bedrijf en ging saxofoon spelen in (punk)bands en muziektheater-gezelschappen en hervond aldoende ook weer de passie voor de cello en alles daar omheen en schreef in de jaren daarna veel muziek voor moderne dans, (jeugd)theater, film, mime en profileerde zich op allerlei niveaus als cellist, muziekleraar en dus óók (en in het verleden) als componist van (tot op heden) negen kinder-musicals en drie opera's. Allen werden met plezier en succes op- en uitgevoerd. Balder & Rune is de eerste keer dat hij een opera voor kinderen schrijft. Er is meer te lezen over Bas op www.basmobilmusic.nl . En je kan er ook veel muziek van zijn hand en gebruikt voor allerlei projecten beluisteren.

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
16 X Repetities: 8 zaterdagen & 8 midweekse avonden  ca. 18 kinderen,cellist Regisseur, organisator, kind.coach, technicus 
  8 X   Uit- & opvoeringen 

ca. 18 kinderen,cellist,

kind.coach, technicus, organsator (en de regisseur)

8 X ca. 125 = 1000 op diverse H B/Leonardo-scholen in de regio Haarlem/Amsterdam + de muziekschool van Bloemendaal en wellicht andere muziekscholen in de regio w. o. Pier K.
       
       
       
       

 

Motivatie voor bijdrage FCP: 

De stichting Creatief Centrum Copernicus is in oprichting. Geïnitieerd door mij (Bas van Waard). Ik doe al jaren musical-projecten met h b kinderen en zie dat deze 'minderjarige professoren' grote behoefte hebben aan 'kunst-educatieve en creatieve uitspattingen'. En nu vind ik het een goed idee én zeer leuk om een akoestische rock-opera begeleid door mijzelf op cello voor deze groep te schrijven en te componeren: dat zal hen goed doen en later wellicht veel meer h b kinderen in NL. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is in mijn beleving de meest voor de hand liggende organisatie om een aanvrage te doen voor dit opera-projectje. Samen met het Mensa-Fonds, wat zich speciaal richt op H B kinderen en jongeren en waar ik een vergelijkbaar bedrag aanvraag. 

Over het Creatief Centrum Copernicus (CCC):  Met elkaar zijn! Onder andere dat is heel prettig én belangrijk voor hoogbegaafde kinderen. De tientallen basisscholen in Nederland met een afdeling waar alleen h b kinderen met elkaar in de klas zitten, zeg maar van groep drie t/m groep acht, verrichten in dat opzicht enorm goed en belangrijk werk. Maar er is ook leven na schooltijd en buiten het familieleven om. In het CCC, dat zich richt op Creatieve activiteit na schooltijd, kunnen de h b kinderen uit de regio Haarlem - Amsterdam, of waar ze ook vandaan komen, met elkaar leuke, leerzame, gezellige en uitdagende dingen doen: Naast de opera 'De Dromen van Balder & Rune' zijn dat een musical 'De Boot in...' over een groep kinderen die zonder begeleiding de plastic soep in de oceaan gaan opruimen (ook door mij gecomponeerd en geschreven), een dansvoorstelling, 'Onderwaterdans' met muziek voor xl cello's (weer van mij), een cursus tekenen en schilderen, een cursus filosofie, computer gerelateerde projecten en mindfulness... zeer nuttig voor met name h b kinderen. En nog meer projecten waarvan de noodzaak zich op enig moment wel zal aandienen. 

 

Begroting: 

Hieronder een gesimplificeerde begroting, toegespitst op de F C P-aanvrage:

Personeelskosten (van regie tot technicus)                                            €  7.100,00

Materiële kosten (van decor tot en met belichting )                                €   3,250,00

Onvoorziene kosten                                                                            €    1.250,00

Eigen bijdrage + entreegelden                                                              €    1.000,00

Bijdragen van derden (Mensa fonds + eigen vermogen)                          €   13.250,00 

Gevraagde bijdrage F C P                                                                    €   12.000,00

Ik dien komende week ook een aanvrage voor dit project, 'De Dromen van Balder & Rune' in bij het Mensa Fonds, welke zich speciaal richt op hoog begaafde kinderen. Hier vraag ik € 13.000,00 aan.

Locatie(s): 
De Muziekschool van Bloemendaal
Muziekscholen Amsterdam - Haarlem
Basisscholen (h b) in Nederland

afbeelding van Bas van Waard

Goedemorgen  Lidian,

Dank voor je mail: ik denk dat ik vergeten was om de modelvergroting te uploaden, alvorens hem naar jullie toe te sturen, want ik had hem natuurlijk wel degelijk ingevuld. 

Mocht je nog een vraag hebben of commentaar, hoor ik het gaarne.

Dank en hartelijke groet,

Bas - 0621821390

afbeelding van Bas van Waard

Goedemorgen Lidian,

Ik ben tevreden over wat er nu staat, op een beschrijving na van het CCC dat ik aan het begin van de avond (maandag 20/3) nog wil invoeren. Samen met wat aanwijzingen van jou, als je nog tijd hebt om die aan mij te geven. Dan dien ik het plan in vóór de deadline van 21/3.

Dank en hartelijke groet van Bas.

afbeelding van Lidian Fleers

Beterschap Bas! En sterkte met de laatste loodjes wat betreft Jij maakt het mee.

afbeelding van Bas van Waard

13 maart 17

Goedemiddag Lidian, Dank voor je mail: Ga ik doen, heden donderdag en vrijdag a.s. Liesbreuk-operatie en ongewoon heftige griep hebben me even omvergeblazen, maar nu ben ik er weer.

Grote Groet Bas.

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Bas, het einde van de denk mee fase nadert. Zou je het formulier in het tweede tabblad (Denk mee, meer informatie) s.v.p. in kunnen vullen?Dan kan ik je hopelijk nog wat verder adviseren voor het optimaliseren van de aanvraag. Probeer in het activiteitenschema een zo helder mogelijk inzicht in de (deel)activiteiten te geven die plaatsvinden voorafgaand aan de einduitvoering. Wat draagt het bij  aan de ontwikkeling van de deelnemers? Kan je ook iets meer vertellen over de andere betrokken professionals en hun artistieke bijdrage aan het project? Succes! 

afbeelding van Bas van Waard

Ik ben een locatie aan het zoeken voor het CCC in de regio Amsterdam- Haarlem, te starten per 1 juni 2017. 'De dromen van Balder & Rune' begint dan (optioneel) op 15 juni.

afbeelding van Bas van Waard

Goedemiddag Danielle,

Dank voor je tips. Ik ga dat morgenmiddag (16 feb.) invoegen in mijn opzet. Voor nu: Een akoestische rock-opera voor kinderen met alleen (mijn) cello als begeleidend instrument is al flink experimenteel denk ik. Of het vernieuwend is... denk ik over. Nee nog geen pand gevonden. Ja, goed idee om de kinderen te laten meeschrijven, maar ik moet er nog even een modus voor vinden. Kom ik op terug. Ik wil graag dat de muziekschool in Bloemendaal mijn / onze samenwerkingspartner wordt - daar oefen ik momenteel ook mijn musical VOGELVLUCHT met groep 4, 5 en 6 leerlingen. Wordt vervolgd

afbeelding van Daniëlle Koelemij

Beste Bas, laat ik mezelf kort introduceren: ik ben coach op dit interactieve platform en geef tips, adviezen en inspiratie; zodat je jouw idee voor innovatieve actieve cultuurparticipatie in de vrije tijd kunt vervolmaken. Ik heb online research gedaan, waardoor ik een beeld heb van Creatief Centrum Copernicus en kindermusicals vanuit de Dansende Tijger. 

Heb je inmiddels een pand in Amsterdam geopend? Je geeft aan dat je in januari De Dromen van Balder & Rune bent gaan schrijven. In hoeverre is deze kindermusical in wording vernieuwend en experimenteel? In welke fase kunnen kinderen in het maakproces aanhaken, bijvoorbeeld met componeren? Wie zijn je samenwerkingspartners? Schrijf die elementen vooral op (in de linker kolom), dan kunnen we met je meedenken.

afbeelding van Bas van Waard

Goedemorgen Lidian, dank je voor je reactie. Ik ben in mijn ijver om BALDER & RUNE aan te bieden bij 'Jij maakt het mee' vergeten om te vermelden dat het om een project ná schooltijd gaat. Het is een startproject van wat ik later - in combinatie met allerlei andere projecten (en eveneens na schooltijd!) - wil laten uitgroeien tot een CCC (Creatief Centrum Copernicus voor hoogbegaafde kinderen groepen 1 t/m 8 uit het basisonderwijs.) Ik denk (zeker) te weten dat hiermee in een grote behoefte wordt voldaan. Wat Balder en Rune betreft: Ik componeer de muziek en schrijf het libretto. Een regisseur en een choreograaf gaan met de kindern aan de gang om hun rol kleur te geven. Zanglessen horen er ook bij en de kindere bouwen hun eigen decor en maken eigen kostuums. graag je reactie.

afbeelding van Lidian Fleers

Beste Bas, welkom op het platform Jij maakt het mee. Als adviseur denk ik graag mee over in hoeverre dit project binnen de subsidieregeling past. Jij maakt het mee is gericht op vernieuwende actieve kunstbeoefening in de vrije tijd, dus niet voor reguliere producties of projecten onder schooltijd. Het gaat er dus om dat we kijken in hoeverre het project zich in de werkwijze onderscheidt en dat de deelnemers buiten schooltijd actief met het project aan de slag gaan. Misschien kan je hier wat specifieker over zijn. Daarnaast kijken we met name naar de uitwisseling tussen amateurs en professionals. Je projectidee is gericht op een bijzondere doelgroep, maar zou je kunnen vertellen in hoeverre deze doelgroep ook actief betrokken is in de planvorming en het creatieve proces?