menu denk mee beslis mee maak mee

Vakantie

Camping van de Toekomst

Verzamelkunst
1 mei 2018 tot 31 augustus 2019
animatie, beeldend 3D, graffitti, muziek
jongeren, kinderen, ouderen, volwassenen
onze website / check facebook
€9.000

Dit project wil subsidie. Geef je stem! Denk mee Beslis mee Maak mee
FCP9
max 50 / 1 van 2 gestemd
publiek2
max 50 / 3 gestemd
totaal11
nog nodig64
Nog 14 dagen om te stemmen

Ga direct naar de reacties

Vakantie

Camping van de Toekomst

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Ingediend door:

pet van de luijtgaarden

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe ziet jou vakantie er uit?

Wat ga je doen?: 

We gaan een dorp bouwen op het water van de Nieuwe Meer in Amsterdam. Nieuwe Meer is nog het enige stukje Amsterdam dat niet bebouwd is of wordt. Het is een oase van rust een met heel bijzondere creatieve gemeenschap ernaast: Nieuw en Meer. Samen met een aantal creatieven van Nieuw en Meer gaan we het eiland bouwen. Daarnaast zullen we intensief samen werken met scholen en verzorgingscentra van Nieuw-West. Nieuw-West is het grootste stadsdeel van Amsterdam met meer dan 150.000 inwoners. Door Nieuw en Meer is al contact gelegd met scholen en verzorgingsinstellingen. 

 Als basismateriaal gebruiken we lichtgewicht pontons gecombineerd met lichtgewicht woningen, die makkelijk te vervoeren zijn achter de auto. In de woninkjes zullen allerlei activiteiten plaatsen. Daarnaast kan er tijdelijk voor de duur van het project gewoond kan worden. De bezoekers kunnen bij ons een workshop krijgen over hoe je creatief zelfvoorzienend kunt worden. Hoe je zelf een drijvend eiland bouwt en hoe je door creatief samen te werken het stijgende zeewater te lijft kunt gaan. 

Verder zullen we creatieve drijvende bouwsels maken met jongeren na school, met zorginstellingen en het AZC. 

Help! Nederland overstroomt...

Help! Het water stijgt!

Hoe ga je te werk?: 

We gaan een drijvend dorp maken dat uit kan groeien tot een hele stad. Een nieuwe concept. De tiny house beweging op het water. Net zoals iedereen een tiny house kan bouwen kan ook iedereen een floating tiny house bouwen. Dit nieuwe creatieve concept zal naar Amsterdam de hele wereld gaan veroveren. Het huis kan verplaatst worden waardoor mensen continue op vakantie zijn en niet meer de planeet hoeven te vervuilen met nutteloze trips naar verre landen. 

Met wie werk je samen?: 

We gaan samenwerken met: We make the city. Een groot platform van organisaties: waaronder het Scheepvaart Museum, Waternet, NEMO, Pakhuis de Zwijger, ARCAM, Marineterrein en Mediamatic. We make the city zal zorgen voor een inhoudelijk invulling. We zullen ook komen te liggen op Oosterdok.

Daarnaast werken Stichting Nieuw en Meer samen met Stichting Verzamelkunst met het participatieprogramma. Bij Nieuw en meer zijn 130 creatieven actief en een groot deel zal er aan meewerken. Daarnaast werken we samen met scholen en zorginstelling het asielzoekerscentrum. Met Florazorg in Amsterdam gaan we verschillende workshops geven.

Themas van de stad

1. Het klimaat: Nederland Verzuipt, Klimaatruim
Samen met Kinderen van 1/meer scholen timmeren we aan de weg naar de toekomst, werken we met materialen uit de ecologische en stadsomgeving onder leiding van kunstenaars (NM terrein en Zona's Kiosk ) en

2. Tourisme: Artbnb: verblijf en workshops door buitenlandse gasten met een goed idee (kunstenaars of anders) voor workshops die inspelen op het thema tourisme en de bezoekers hierbij betrekken. Een kort bezoek, met een eigen invulling door een kunstenaar uit Amsterdam of buitenland
(zie voor tekst de eerdere edities de bijlage Artbnb)

3: Andere culturen en diversiteit: Kunst en cultuurruimte met muziekworkshops door MeerTonen muzikanten (zie bijlage meertonen), kunstenaars uit de stad die werken met communities uit andere culturen (ga binnenkort praten met Karien van Assendelft die werkt met groepen in oost)

4. Ouderen in de spelletjesmodule: Kunst in de Zorg/Zona’s Kiosk opereert in meerdere zorgcentra in de stad en gaat een brug slaan met en naar de ouderen uit de stad (We Make The City Remember). Wat als touristen een carehome bezoeken en iets doen of geven aan de oude Amsterdammers.

5. Water: Nieuwe Meer en de Oeverlanden als ecologische inspiratiebron met workshops voor bezoekers waarin we werken met de natuur in en rond het gebied en de stad
( kan Nicolle vragen naar deelnemers Landen Festival die bijv bier maakten met water uit het meer en uilenballen met kinderen ontleden )

6. Wonen: van Tiny homes voor de rijken tot trailers voor woonwagenbewoners, van containers voor studenten tot opvangruimtes voor vluchtelingen: de stad zit boordevol groepen en organisaties die we in deze ruimte uitnodigen om inspiratie te leveren voor activiteiten met het publiek

7. Dobberdorp Amsterdam: met groepen in westw werken n aan de thema’s Vakantie en Vrije tijd. Staycation in de drijvende camping

8. Verzamelen: (verhaal Pet en deelnemers)

9. De drijvende caravans staan voor wonen op het water, voor vakantie, nomadisch leven, tiny homes en armoede (woonwagenbewoers) We gaan de mensen ondervragen over wonen vroeger en nu, hier en in hun thuisland of land van herkomst. In een instituut. In een kamertje zonder bezoek. In een Tiny home. In de caravan maken we samen een beeld van ons idee van thuis en ideaal wonen met workshops

10. Waterlab/ alles Over het Water
Uitvindingen met Makeshift Floats, maken van drijvende objecten en oplossingen

 


Samenwerking met;
Scheepvaartmuseum,  
We make the city (pakhuis de zwijger)
Amsterdam duurzaam, gemeente Amsterdam
Waterschap AGV, 

kunstenaars en muzikanten:
Vera Broos, Art B&B
Nils Krook, muziekworkshops


Organisatie Verzamelkunst;

Jolanda van Iersel, coördinator
Raymond Taams- pers en dichter
Heleen Schoorl vormgeving
Aron Koster, creatieve bouwer
Olivier Nijboer, creatieve bouwer
Antal van Wijk, chauffeur en videograaf
Annesh van Wijk, influencer
Joey Stam, chauffeur en bouwer
Hans Josso, chauffeur en bouwer
Matthijs van de Grugten, chauffeur en bouwer
Ton van Westenberg, chauffeur en bouwer

Wat is verder van belang om te weten?: 

Dit project wordt breed gedragen en slaat een brug tussen duurzaamheidsdenkers en creatieven. Kunstliefhebbers en knutselaars. Museumdirecteuren en vrachtwagenchauffeurs. Kortom we slaan bruggen en proberen iedereen aan te spreken en een steentje bij te bijdagen. 
 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
10 30 1000 10000
       
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

Dit project is uniek en nog nooit eerder vertoont in Nederland. Het zet op een creatieve manier de huidig problematiek van duurzaamheid op de kaart. We moeten ons leef en denkpatroon veranderen om de opwarming van de aarde en stijging van het water spiegel tegen te gaan. Met deze installatie willen iedereen oproepen om bewust te worden en zowel lokaal als landelijk als wereldwijde aandacht te vragen. We verwachten veel (internationale) pers aangezien tiny houses hot zijn en floating tiny houses een overtreffende trap van hot. 
 

Begroting: 

We hebben het geld nodig voor pontons en de tiny houses, transport en bevestigen en bouwen van het drijvend dorp. Daarnaast onkostenvergoeding voor de workshopsleiders en de eten en drinken voor de vrijwilligers die meehelpen met transport en bouwen van het drijvend dorp. 

Locatie(s): 
De Nieuwe Meer, Amsterdam
Oosterdok, Amsterdam
Dit zijn de de opmerkingen en adviezen uit Denk Mee, aangevuld met de stem-motivatie van de adviseurs van FCP.
afbeelding van Alexander Klapwijk

Het Fonds beoordeelt een project op de criteria artistieke of inhoudelijke waarde, samenwerking en impact.

Met het project Vakantie begeef je je wederom op het snijvlak van kunst(participatie) en maatschappelijke thema’s: klimaat, water, wonen en diversiteit om er een paar te noemen. Hoewel ik waardering heb voor je projecten, zowel op het artistieke als op het maatschappelijke vlak, vind ik toch dat je met dit project teveel op dezelfde lijn zit als je eerdere projecten, om aan te sluiten bij deze regeling. Bij Jij Maakt Het Mee draait het om vernieuwing en experiment. Je gaat hier weliswaar op een nieuwe locatie (Amsterdam, niet bepaald cultuurluw terrein) met nieuwe partners samenwerken, maar de strekking van je project lijkt teveel op je eerdere projecten om echt van vernieuwing en experiment te kunnen spreken. Ook zie ik in je plan te weinig nadruk op het aspect van de cultuurparticipatie in de vrije tijd. De deelnemers krijgen in je plan onvoldoende een gezicht: wie zijn die deelnemers, wat is hun behoefte, hoe gaan ze zich ontwikkelen. Dat waren bij je eerdere plannen ook al kritiekpunten, ik had daarom meer aandacht daarvoor willen terugzien. Hoewel ik je plan aansprekend vind en ik vertrouwen heb in jou als kartrekker van het project, zie ik daarom onvoldoende de aansluiting bij Jij Maakt Het Mee.

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Beste Alexander,

Over 2 dagen moeten in de denk-mee-fase zitten. We hopen dat dit gaat lukken. Zou je misschien zo snel mogelijk willen reageren? Alvast bedankt!

Groet, Pet

 

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Beste Alexander,

Nog de beste wensen!

Bedankt voor je toelichitng. Zoiets beter?

Groet, Pet

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Pet,

Lukt het om je plan aan te vullen en daarmee antwoord te geven op onderstaande vragen? Je hebt nog twee weken in de Denk mee-fase.

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste Pet,

Op dit moment zie ik nog te weinig aansluiting bij de regeling Jij Maakt Het Mee om door te gaan naar de Beslis Mee-fase.

Ik ben vooral erg benieuwd in hoeverre dit project onderscheidend is van jullie vorige project dat ondersteund is door Jij Maakt Het Mee. Bedenk daarbij dat Jij Maakt Het Mee  in principe niet twee keer eenzelfde project zal ondersteunen. Focus je dus op de nieuwe en vernieuwende elementen op het gebied van de actieve cultuurparticipatie. 
Daarnaast mis ik de stem van de bewoners/deelnemers in je plan. Dat was bij jullie vorige project ook een kritiekpunt. Ik raad je daarom aan om de vorige beoordelingen goed te bekijken en daarmee aan de slag te gaan in dit plan. 
Activiteiten die in schoolverband plaatsvinden komen overigens niet in aanmerking voor ondersteuning door Jij Maakt Het Mee, ik weet niet of dat in jouw plan aan de orde is, maar als dat zo is, dan kan je die elementen er beter uit laten.

afbeelding van pet van de luijtgaarden

Kunnen we al naar de 'Beslis mee' fase? We zijn benieuwd! 

afbeelding van Alexander Klapwijk

Beste pet,

Welkom bij Jij Maakt Het Mee. De komende weken denk ik als adviseur van het fonds met je mee over je project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot een kansrijke aanvraag te komen.

Je weet hoe het hier werkt, je plan is nog erg summier, dus gebruik de komende weken om je plan aan te vullen.

Succes!