menu denk mee beslis mee maak mee

Crochet Coral Reef

Brabant breit boven water

Van Abbemuseum
7 april 2018 tot 1 juli 2018

€15.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Crochet Coral Reef

Brabant breit boven water

afbeelding van Daniel Neugebauer

Ingediend door:

Daniel Neugebauer

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Heeft er iemand goede ideeën hoe de praktische kant, het haken en breien, zou op een goede manier kunnen worden verbonden met de inhoudelijke kant? Weet iemand nog clubs of verenigingen die er graag aan mee zouden willen doen?

Wat ga je doen?: 

In 2018 presenteert het Van Abbemuseum de tentoonstelling Frontier Imaginaries Ed. No. 4 Handelsmerk. Frontier Imaginaries is een kunst- en onderzoeksplatform dat projecten organiseert die de connectie zoeken tussen het lokale en het globale. Een belangrijk thema dat verder zal worden uitgewerkt en dat het bestaande werk verbindt aan het onderwerp ‘Handelsmerk’ en Nederland, is het idee van ‘water als territorium’. Ook de aanzienlijke Nederlandse geschiedenis van innovatie in maritieme wetgeving is een belangrijke link.

Een cruciaal onderdeel van de exhibitie is het ‘Crochet Coral Reef’ (Gehaakt Koraalrif): een community kunst- en wetenschapsproject. Het Crochet Coral Reef verbindt kunst, ambacht, wetenschap en wiskunde als een ode aan het Great Barrier Reef: het grootste koraalrif ter wereld en één van de zeven wereldwonderen. Gelegen voor de kust van Australië wordt dit rif momenteel bedreigd met verwoesting door vervuiling en klimaatverandering. Aangezien Frontier Imagiaries is ontstaan in Brisbane, een grote stad ten zuiden van het rif, heeft het in vorige edities werken opgenomen die sociale, geologische en tijdelijke denkpatronen beschouwen die nodig zijn om het ‘leven’ van het rif te onderzoeken. Voor dit project binnen de tentoonstellling willen we een bijdrage vragen.

Het Crochet Coral Reef, geïnitieerd door het Institute of Figuring in 2005, is gebaseerd op een bevinding van wiskundige Dr. Diana Taimania die in 1997 ontdekte dat haken de beste manier is om de complexe “hyperbolische ruimte’ van de rifstructuren weer te geven: een wiskundig concept waarbij de standaard geometrische modellen niet van toepassing zijn. In plaats van simpelweg deze radicale vormen tentoon te stellen, werkt het Crochet Coral Reef door middel van community-samenwerking.

Lokale groepen (scholen, wiskundigen, wetenschappers, designers, museumgangers, breiers, etc.) komen samen om hun eigen rifstructuren te creëren door middel van eenvoudige patronen die uiteindelijk levendige en boeiende constellaties uit garen vormen en lijken op een rif. Het project herschept het wonder van het Great Barrier Reef zonder in te grijpen in het daadwerkelijke rif. Ook wordt gewerkt aan community building, waarmee het kunstwerk mensen uit verschillende buurten en achtergronden verenigd en laat samenwerken. Iedereen die meedoet, denkt tegelijkertijd mee aan het urgente debat rondom de veranderende natuurlijke wereld.

Het project is veelvuldig behandeld in internationaal nieuws, in kunstpublicaties en wetenschappelijke tijdschriften. Eén van de belangrijkste voorstanders is gerenommeerd geleerde in technologische filosofie Donna Harraway. In een recent boek prijst Harraway het project door “het aan elkaar knopen” van wiskunde, marine biologie, milieu-activisme, ecologische bewustzijn, vrouwenambacht, vezelkunst, museale vertoning, en community kunstpraktijken. Volgens haar vormt het Crochet Coral Reef een publiek dat samen zorg wil dragen. Naast breiende Brabanders zijn er mensen uit de kunst, de wetenschap, de milieubescherming, maar ook andere musea en culturele instellingen bij aangesloten.

Het Crochet Coral Reef in het Van Abbemuseum activeren, betekent de eerste betrokkenheid met het project in Nederland. Het zal actief bewoners in Noord Brabant betrekken met verschillende sociale en academische achtergronden om samen in het museum te denken over het milieu, water-ecologieën, lokale ervaringen en de lange geschiedenis van wereldwijde verbondenheid.


afbeelding van Giovanni Campbell

Welkom op het JMHM-platform. De komende weken denk ik met jullie mee over het project en op welke onderdelen het eventueel aangescherpt kan worden om tot  een kansrijke aanvraag te komen.

Op dit platform ondersteunen we aanvragen die de actieve cultuurbeoefening in de vrije tijd op een uitdagende manier willen stimuleren. We stellen daarbij ook het creatieve proces en wijze van samenwerking met partners centraal. 
Een interessant element is de koppeling die je legt met de natuur, maar je bent nog weinig concreet over de betrokkenheid van de deelnemers. Hoe werf je hen en laat je hen ook al in een voortraject meedenken over het creatieve proces?
Deze onderdelen zou je voor dit platform meer mogen uitwerken.

En het is me nog niet duidelijk of je ruimte gaat bieden aan deelnemers uit verschillende disciplines of dat je je expliciet richt op breiers en hakers. Moet ik me in dat laatste geval dan bijvoorbeeld het initiatief Let's Address The People van FASHIONCLASH en Tout Maastricht voorstellen, zoals in de link? https://youtu.be/ozhfN9SPTT0