menu denk mee beslis mee maak mee

Circus Rotjeknor nodigt uit!

Uitwisseling tussen jeugdcircussen uit Nederland

Circus Rotjeknor
4 mei 2018 tot 6 mei 2018
circus
jongeren
€9.000

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Circus Rotjeknor nodigt uit!

Uitwisseling tussen jeugdcircussen uit Nederland

afbeelding van Femke Monteny

Ingediend door:

Femke Monteny

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Hoe kunnen we jongeren (en in het bijzonder jongens) langer bij circus betrokken houden?

Wat ga je doen?: 

Dit culturele seizoen (2017-2018) bestaat jeugdcircus Rotjeknor 25 jaar! Een goede reden om iets bijzonders te organiseren waarmee we het circus breed onder de aandacht brengen. Dit doen we door een bijzonder uitwisselingsproject tussen vier jeugdcircussen te organiseren. Naast eigen organisatie, Circus Rotjeknor, hebben we Circus Amersfoort, CircusTheaterschool de Klim (Deventer) én de Vooropleiding van Codarts Circus Arts uitgenodigd om deel te nemen aan het uitwisselingsproject. Alle drie de organisaties reageerden enthousiast en hebben hun deelname bevestigd. De uitwisseling geeft zowel de jongeren als hun docenten een enorme impuls op artistiek en sociaal vlak.

De uitwisseling vind plaats vlák voor Circusstad Festival, het festival voor hedendaags circus in het centrum van Rotterdam. In vier dagen werken de jeugdcircussen toe naar een presentatie. De presentatie wordt de openingsact van Circusstad Festival 2018, gespeeld op het Schouwburgplein.

Als kers op de taart krijgen de deelnemers tijdens de uitwisseling les van Circolombia; één van de internationale circusgroepen die op Circusstad Festival optreedt. Ze bezoeken natuurlijk ook de voorstelling van dit gezelschap. Ontzettend gaaf voor de jongeren om les te krijgen van hun ‘helden’ en ze vervolgens in actie zien. Hiermee geven we een impuls aan de inspiratie en artistieke verdieping van de jongeren.

Hoe ga je te werk?: 
 1. Hoe ga je te werk?:
  Het traject
  Van 3 t/m 6 mei nodigen we de optreedgroepen van de drie andere circusgroepen uit voor de uitwisseling in Rotterdam. Om de toon te zetten tussen de groepen zullen de jongeren uit Amersfoort en Deventer slapen bij de Rotterdamse artiesten.  

Dag 1: Aankomst jeugdcircussen in Rotterdam en eerste kennismaking.

Kennismaking / Workshops bascule / luchtwerk / vloeracrobatiek
 

Dag 2: Workshops
Workshops van Circolombia
De jongeren krijgen een workshop 'banquine' van een van de professionele circusgroepen die optreedt tijdens Circusstad Festival 2018. Circolombia begon ooit als de eerste circusschool in Colombia voor (straat) jongeren en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal befaamd circus dat innovatieve producties voortbrengt. In 2018 is dit 15-koppige urban circus uit Cali terug in Nederland met een nieuwe, buitengewone voorstelling. 
Bij 'banquine' gooi je elkaar in de lucht (en vang je elkaar ook weer op). In Nederland zijn er niet veel jeugdcircussen die deze discipline oefenen. 

Dag 3: workshops en creatie eindpresentatie
Workshops Circolombia en werken aan eindpresentatie. 

Dag 4: Eindpresentatie op Circusstad Festival en bezoek aan een voorstelling.

Er wordt toegewerkt naar een presentatie ter afsluiting van het Circusstad Festival 2018 op het Schouwburgplein. Deze ‘show’ omvat een individuele presentatie van elk van de jeugdcircussen en een gezamenlijke afsluiter; alles onder regie van de docenten van de drie jeugdcircussen.

Met wie werk je samen?: 

De jeugdcircussen brengen allemaal een docent mee die naast het begeleiden van de eigen groep ook een workshop tijdens de uitwisseling kan geven. Circus Rotjeknor faciliteert de uitwisseling. Circusstad Festival organiseert het programma en faciliteert de workshops en het bezoek aan de voorstelling.

Circus Amersfoort
Circus Amersfoort is het (jeugd)circus uit Amersfoort dat is opgericht in 2004. Circus Amersfoort biedt een veilige plek waar het eigen leertempo en niveau bepaald kan worden in de beoefening van circus. Het circus richt zich ook op sociale activiteiten voor kinderen en jongeren, ook in situaties met een bijzondere uitdaging, zoals bij kinderen met een beperking.

CircusTheaterSchool de Klim.
In Deventer richt de circusschool zich naast circus op het theatrale aspect: hoe maak je een voorstelling met circustechnieken?

Vooropleiding Codarts Circus Arts
Voor jongeren die dromen van een carrière als circuskunstenaar, biedt Codarts de vooropleiding Circus. Het lesprogramma is heel divers, met als uitgangspunt dat de leerlingen hun talenten volop kunnen ontdekken en ontplooien. Acrobatiek en dans vormen de hoofdingrediënten. Daarnaast staan er artistieke vakken op het programma, waaronder muziek, theater en uiteenlopende circusspecialisaties (van luchtwerk tot jongleren).

Rotterdam Circusstad/Circusstad Festival
Stichting Rotterdam Circusstad is een samenwerking tussen Codarts Circus Arts, Circus Rotjeknor, de Rotterdamse Schouwburg en het Luxor Theater. De partners werken er keihard aan om Rotterdam én de rest van Nederland te laten zien hoe mooi, leuk, spectaculair en bijzonder het circustheater is! 
Hoogtepunt is het autonome Circusstad Festival, waar de Nederlandse ontwikkelingen in internationale context worden gestimuleerd en getoond. Met een uitdagend programma in tenten, theaters en op straat worden de harten van een groeiende schare fans (en beoefenaars) veroverd; hierbij staat beleven, zelf doen en verdieping centraal.
Als onderdeel van Circusstad Festival organiseerde Rotterdam Circusstad participatieprojecten waarin amateurs uit verschillende steden met elkaar samenwerken onder leiding van professionals en zich presenteerden op het festival. De activiteiten laten een interessante ontwikkeling zien in omvang, diepgang en uitstraling.
 

Wat is verder van belang om te weten?: 

Circus Rotjeknor is in 1992 opgericht als hét jeugdcircus uit Rotterdam. Door middel van het circusspel leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Aan de vaste groepen doen circa 200 artiesten mee in de leeftijd van 5 t/m 24 jaar. Er is een optreedgroep die voorstellingen speelt op diverse locaties waaronder theaters. Circus Rotjeknor verzorgt ook circusactiviteiten (circusdagen, circuslessen en circusspeelplaatsen) voor andere instellingen Aan deze activiteiten doen jaarlijks circa 15.000 kinderen en jongeren mee!

 • De eigenheid en de mogelijkheden van de deelnemers staan centraal. Dat maakt het circus tot een zeer toegankelijke discipline waar iedereen, op verschillende niveaus, aan mee kan doen.
 • De moeilijke ‘kunstjes’ onder de knie krijgen, geeft zelfvertrouwen. Het samenwerken met elkaar geeft vertrouwen in de ander: als onderman in de piramide durf je de persoon boven jou te dragen.
 • Het circusspel nodigt uit tot samenwerken en zelfstandig leren. Zo worden eigenschappen versterkt die ook buiten het circus, op school of op de werkvloer tot betere prestaties leiden.
 • Circus is beweging, op allerlei verschillende manieren. Door oefening verbetert je motoriek, uithoudingsvermogen en je kracht op een speelse manier.
 • Circus is leren doorzetten, en leren dat je met kleine stappen succes kan halen.
 • Het circus biedt een uitdagende omgeving waar kinderen en jongeren op een plezierige en creatieve manier met elkaar samenwerken.
 • De aanpak van Circus Rotjeknor levert circus op waarin verbeelding, de beleving en nauw contact met publiek centraal staan.

 

Bereik: 
aantal   activiteit               aantal deelnemers   aantal bezoekers 
9 workshops 45  
2 presentaties 45 500
       
       
       
       

 

Wat maakt het project bijzonder?: 

De uitwisseling, in de prachtige circusloods van Circus Rotjeknor,  met andere jongeren die ook circus als hobby hebben is al geweldig.  Dat Circolombia workshops komt geven en de presentatie op Circusstad Festival plaatsvindt tussen de (inter)nationale circustop maakt deze uitwisseling tot een wel heel bijzondere! 

 

Locatie(s): 
Circus Rotjeknor
Circusstad Festival in Rotterdam

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Mooie uitbreiding van jullie plan. Misschien kun je nog iets toevoegen over het beoogde resultaat van deze uitwisseling, per deelnemend circus. Welk doel stelt elk van de drie jeugdcircussen zich en hoe denken zij dit doel te bereiken.? Hoe past deze uitwisseling in hun programma en bij hun leerlingen. Op een andere manier gesteld: hoe zorgen jullie ervoor dat het programma optimaal is afgestemd op de wensen en de mogelijkheden van de deelnemers? Houden jullie vooraf gesprekken over de invulling van het traject? In hoeverre is  Circolombia voorbereid op de wensen van de verschillende circussen. Heb je al ideeën over de evaluatie ervan? En wat is de rol van de studenten van de Vooropleiding? Succes met de verdere voorbereiding.

afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! Circusstad Festival is een mooi moment voor een uitwisseling tussen jeugdcircussen. Ik lees binnenkort graag meer over het doel en de inhoudelijke invulling van dit initiatief. Stel ons je vragen en leg ons je dilemma's voor, dan maak je optimaal gebruik van de zes weken Denk mee-fase.