menu denk mee beslis mee maak mee

Capels dansfestival

Een festival wat de Capellenaar beweegt!

Stichting van de Straat
4 maart 2018

€5.500

Dit projectidee is in ontwikkeling. Geef je tips! Denk mee Beslis mee Maak mee

Ga direct naar de reacties

Capels dansfestival

Een festival wat de Capellenaar beweegt!

afbeelding van Marijke van Velzen

Ingediend door:

Marijke van Velzen

Ik zoek meedenkers over deze vraag: 
Wie denkt meer over dit idee en of de manier waarop de stichting deze dag wilt organiseren ook daadwerkelijk effect kan hebben op de gebieden van informatie en verbinding?

Wat ga je doen?: 

Stichting van de Straat wilt een divers en dynamisch dansfestival organiseren in het Isala Theater en aangrenzend Stadsplein in Capelle aan den IJssel. Voor elk wat wils is het devies van de dag en vele vormen van dans worden op vele manieren aangeboden. Een dag vol workshops, presentaties, lezingen en demonstraties geeft op interactieve wijze een bruisend beeld van dans en is een leerzame en inspirerende ervaring voor ieder bezoeker. Het dansaanbod van die dag bestaat uit een verscheidenheid van artistieke hoogstaande danskwaliteit maar zal ook laagdrempelige en uitnodigend participatiemomenten aanbieden. Buiten op het plein zijn er optredens van freeruninng en urbandance. Ook wordt het winkelend publiek verrast met een "Dance Along"; een spontane doe je meedans?  Het festival is onderdeel van Capelle Danst. Dit is een project bestaande uit een reeks dansactviteiten lopende van oktober 2017 tot maart 2018 met als doel kinderen uit de groepen 8 van het basisonderwijs in Capelle e.o. bekend te maken met de dans als beroep en de mogelijkheid om de Dansmavo van het IJsselcollege/Noes Fiolet te volgen. De festivaldag is als apart onderdeel van deze reeks te bezoeken en heeft als doel het Capels publiek te informeren over dans en de vele mogelijkheden die deze sector biedt. Het gehele project biedt een doorlopende lijn en heeft als verankering de mogelijkheid om te auditeren voor de Dansmavo.

Tijdens het festival staan 2 bijzondere dansprojecten centraal. Aan de jonge getalenteerde community art expert en choreograaf Jordy Dik zijn twee opdrachten gegeven. In één opdracht moet de dans met ouderen centraal staan en het andere project moet een amateurdansgroep van de Noes Fiolet studio’s betrekken. Er gekozen voor een dansproject met 5 ouderen die via een voorafgaand danstraject met het zorgcentrum voorbereid worden op "Ieder zijn verhaal" en 5 danstalenten die voort zijn gekomen uit een van de andere activiteiten van Capelle Danst; de Orientatieklas. Deze klas heeft aan kinderen uit groep 8 de kans geboden te onderzoeken hoe het zou zijn om elke dag dansles te krijgen naast je normale rooster.  Dit dansproject “ieder zijn verhaal” is de verbinding tussen de andere activiteiten van Capelle danst en het festival. Het 2e project betreft een choreografie voor 3 of 2 dansprofessionals die samen met hun vaders (niet geschoold in dans) dansen getiteld "It's partly me".  Er zal worden samengewerkt met een groep van vaders en dochters in de leeftijd 12 t/m 16 jaar uit de dansschool van Noes Fiolet. De voorstelling zal gaan over de onvoorwaardelijke en bijzondere band die vaders hebben met hun dochters. Verhalen van vroeger zullen worden opgehaald, anekdotes zullen worden gedeeld, net zoals de persoonlijke toekomstdromen. Het wordt een ontroerend, echt en muzikaal verhaal met een scherp randje. De community art-voorstelling wordt gebaseerd op de verhalen van de deelnemers omtrent ouderschap, verandering, ontwikkeling en de liefde tussen vader en dochter.

In Capelle aan den IJssel worden niet heel veel evenementen georganiseerd die werkelijk een connectie hebben met kunst en cultuur. Er gebeurt meer in de sferen van braderieën en makkelijk toegankelijk publieksevenementen. De stichting ziet het ontbreken van aanbod die deze connectie wat meer maakt als een gemis en wilt daarom trachten door dit dansfestival een weliswaar kortdurende maar waardevolle bijdrage te leveren aan een leefomgeving met variatie voor de Capellenaar. Na deze festivaldag, waar mensen kunnen genieten van artistieke danskwaliteit en dansentertainment, ziet de stichting het als winst als het publiek beter geïnformeerd is op het gebied van dans maar men ook beter weet wie er zich in Capelle met dans bezighoudt, elkaar daarin leert kennen en er meer verbinding in de gemeente tot stand komt.

 


afbeelding van Willemijn in 't Veld

Welkom op dit platform! Namens het FCP denk ook ik de komende weken graag met jullie mee om van dit idee een kansrijke aanvraag te maken. Ik lees binnenkort graag meer over de opzet en de programmering van het festival. Om te beginnen een vraag. Wat komt in jullie subsidieaanvraag centraal te staan of anders gezegd waarvoor vraag je de subsidie aan? Voor de twee dansprojecten of voor het festival als geheel?

afbeelding van Alinde Hoeksma

Beste Marijke, welkom op Jijmaakthetmee. In deze Denk Mee-fase zullen een FCP-adviseur en een FCP-coach (ik) via vragen en adviezen met je meedenken. Je kunt allereerst je plannen verder uitwerken op deze pagina. Via Bewerken - Denk mee (meer projectinformatie) ontvouwen zich meer tekstvakken die je kan invullen. Ook kun je een begroting toevoegen.

Een eerste tip: kijk even goed naar spelling/taal in de aanvraag. In de ondertitel van het festival staat bijvoorbeeld al een spelfout en dat staat niet zo netjes (er staat ‘een festival wat’ ipv het correcte ‘een festival dat’). Ik ben verder  benieuwd wat volgens jullie het vernieuwende of experimentele karakter is van dit project, met welke partners jullie willen gaan samenwerken (en op welke manier), hoeveel deelnemers en publiek jullie willen bereiken en wie zij zijn, hoe het festival er concreet uit komt te zien en hoe jullie daar naartoe werken. Ik lees graag meer!

Hartelijke groet, Alinde Hoeksma